Trump, virüse karşı etkinliği kanıtlanmamış bir ilaç olan hidroksiklorokin aldı
ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, korona virüse karşı etkinliği kanıtlanmamış bir antimalaryal ilaç olan hidroksiklorokin aldığını, yaklaşık bir buçuk hafta boyunca önleyici bir önlem olarak Covid-19 semptomları olmadığını söyledi.
“Dezenfektanların insan vücuduna enjekte edilebileceğini” söyleyerek tüm Dünya’yı şoke eden Trump bu seferde etkinliği kanıtlanmamış bir antimalaryal ilaç olan hidroksiklorokin’den bahsetti.
Donald Trump “Size söyleyebileceğim tek şey şu ana kadar iyi görünüyorum” derken günlük olarak hapı aldığını açıkladı.Başkan Trump buna ek olarak her gün çinko takviyesi ve günde bir kez de enfeksiyonu önlemek için kullanılan azitromisin adlı antibiyotikten aldığını belirtti.
Trump, ”Hidroksiklorokin alıyorum. Evet, şu anda da alıyorum. Birkaç hafta önce almaya başladım çünkü bence iyi bir ilaç. Hakkında birçok iyi hikaye duydum. Eğer iyi değilse, haber veririm. Bana zarar verecek değil. 40 yıldır piyasada sıtma, lupus ve başka hastalıklar için kullanılıyor. Salgının ön saflarında çalışanlar alıyor bu ilacı. Bir sürü doktor da kullanıyor. Ben de kullanıyorum. Umarım yakın gelecekte kullanmak zorunda kalmam, çünkü umuyorum başka çözümler ortaya çıkarılacak. Ancak bence herkesin kullanmasına izin verilmeli” dedi.
Öte yandan ABD’de yapılan bilimsel bir çalışmada, ABD Başkanı Trump’ın daha önce iddia ettiği sıtma ilacı türü “hidroksiklorokinin” hastalıkla mücadelede yardımcı olmadığı ortaya çıktı.
Kaliforniya, La Jolla’daki Scripps Araştırma Tercüme Enstitüsü Müdürü Dr. Eric Topol, “Hidroksiklorokin’i önleyici bir ilaç olarak almanın çok kötü bir fikir olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanırken ilacın Covid-19 virüsüne karşı önleyici özelliğine dair bir kanıt olmadığını vurgulayarak bu bağlamda ilacın kullanımını gerektirecek bir kanıta sahip olunmadığını belirtti.
Dr.Eric Topol ayrıca hidroksiklorokin nedeniyle potansiyel olarak ölümcül bir anormal hızlı geliştirme riskinin uyarı vermeden gelebileceğini ve sadece kalp rahatsızlığı olan kişilerde gerçekleşmediğini söyledi. Topol “Bunu tahmin edemeyiz; aslında sağlıklı olan insanlarda olabilir herkesin başına gelebilir.”ifadelerini kullandı.
Rutgers Üniversitesi’nden Dr. Bob Lahita ise katıldığı bir televizyon programında ilaçla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Gördüğümüz bir etkisi yok ve bugüne kadar çok sayıda hastanın tedavisinde kullandık” dedi.
New York’ta 1,400 hasta üzerinde yapılan gözleme dayalı iki kapsamlı araştırmada, hidroksiklorokinin Corona virüsü hastalarında bir fayda sağlamadığı belirlenmişti. Geçen Perşembe günü BMJ adlı tıp dergisinde yayımlanan iki yeni araştırmada da aynı sonuca varıldığı aktarılmıştı.
Corona virüsüne karşı olası bir tedavi yöntemi olarak gündeme gelen ve acil kullanım için FDA onayı alan tek ilaç, Gilead Sciences adlı ilaç firmasının ürettiği Remdesivir (Remdesivir, nükleotid analogları sınıfına ait yeni bir antiviral ilaç).Remdesivir aslında Ebola virüsünün tedavisinde kullanılan bir antiviral. İlacın hastalığın erken aşamalarında kullanıldığı vakalarda etkili olduğu görülmüştü.