Haber Alternatif
  • ANASAYFA
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MEDYA
  • SPOR
  • DIŞ BASIN
  • ÖZEL HABER
  • KÖŞE YAZILARI
Sonuç Yok
View All Result
  • ANASAYFA
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MEDYA
  • SPOR
  • DIŞ BASIN
  • ÖZEL HABER
  • KÖŞE YAZILARI
Sonuç Yok
View All Result
Haber Alternatif

RIZA ZARRAB KUZEY MAKEDONYA’DA ORTAYA ÇIKTI:”NASIL VATANDAŞ OLDU?”

31/12/2022 17:49
Kategori: GÜNDEM
A A
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta Paylaş
Kuzey Makedonya’da iktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, Rıza Sarraf’a Kuzey Makedonya vatandaşlığının nasıl verildiğini sordu.

Türkiye’de bir dönem siyasilerle kurduğu yakın ilişkilerle gündeme gelen İran asıllı Rıza Sarraf, 17 Aralık 2013’teki operasyonda gözaltına alınan 89 kişi arasındaydı.

21 Aralık 2013’te “yolsuzluk ve rüşvet” suçlamasıyla tutuklanan 24 kişi arasında Sarraf da vardı.

Sarraf’ın tutukluluğu uzun sürmedi, 28 Şubat 2014’te tahliye oldu.

Türkiye’de tartışmaların odağında yer alan Sarraf, ülkeden ayrılarak ABD’ye gitti.

Ancak Mart 2016’da Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla tutuklandı.

YARGILANDIĞI DAVADA İTİRAFÇI OLDU

İtirafları arasında Türkiye’de aralarında dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dahil olmak üzere çok sayıda kişiye rüşvet verdiği iddiası da vardı.

2017 yılının sonuna doğru Sarraf ve yakınlarının Türkiye’deki mal varlığına el konulsa da o dönemdeki eşi Ebru Gündeş’in mal varlığı konulanlar arasında yer almadı.

 

İtirafçı olmasının ardından 2018’de kefaletle serbest kalan Sarraf’ın halen ABD’de yaşadığı belirtiliyor.

2021’de çıkan haberlerde Sarraf’ın ABD’de adını Aaron Goldsmith olarak değiştirdiği ve binicilik merkezi kurduğu da iddia edildi.

KUZEY MAKEDONYA’DA DA GÜNDEM

Sarraf faaliyetleriyle yalnızca Türkiye’de değil, birçok ülkede de gündem olmuş biri.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre bunlar arasında Türkiye’de yaşadığı dönemde vatandaşlığını aldığı Kuzey Makedonya da var.

Sarraf, bu ülkede halen gündem olmayı sürdürüyor.

İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, Rıza Sarraf’a Kuzey Makedonya vatandaşlığının nasıl verildiğini sordu.

İbrahim, Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı’na hem yazılı hem de parlamentoda yaptığı konuşmada sözlü sorular yöneltti ve bunlara cevap verilmesini istedi.

İbrahim, Sarraf’ın Makedonya’daki kayıtlı isminin Rıza Saraf olduğunu belirterek, Makedonya vatandaşlığına dair İçişleri Bakanlığı’na yazılı olarak yönelttiği sorulara gelen cevaptaki bilgileri Independent Türkçe’ye aktardı.

“Aldığım yazılı cevaba göre 29 Ekim 2015’te Makedonya vatandaşlığı verildiği ortaya çıktı” diyen İbrahim, “Siyasi bir kriz döneminde, seçim hükümetine ve dönemin İçişleri Bakanı’nın görevden alınmasına günler kala Rıza Sarraf’a (Reza Zarrab) Makedonya vatandaşlığı verildi. Makedonya vatandaşlığı başvurusu 2 Ekim 2015’te yapıyor Sarraf. Bakanlar Kurulu kararı ile 29 Ekim 2015’te vandaşlık veriliyor” ifadelerini kullandı.

“İSTİHBARAT ‘OLUR’ DEDİ MALİYE POZİTİF BAKMADI”

Bu cevabın ardından yazılı soru önergesine ek olarak geçen 29 Aralık 2022 Perşembe günü Kuzey Makedonya Meclisi’nin 98. oturumunda İçişleri Bakanı Omiver Spasoviski’nin hangi yatırımından dolayı Rıza Sarraf’a vatandaşlık verildiğini sözlü olarak sorduğunu belirten İbrahim, şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı Oliver Spasovski verdiği cevapta, VMRO-DPMNE iktidarı döneminde Ekonomi Bakanlığı ve istihbarat, vatandaşlık verilmesini onaylarken, Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili ‘pozitif’ bir düşüncesi olmadığını söyledi. Zira gözle görülür bir yatırımı yok. Ayrıca ismi yatırımcılar listesinde yer almıyor”

“BİR OTELİN ÇALIŞANLARINI KENDİ ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYOR GİBİ GÖSTERMİŞ”

İbrahim, yapılan araştırmalarda Sarraf’ın Üsküp’ün bilinen semtlerinden Yane Sandanski Bulvarı’nda mülklerinin olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

“Aldığı ilk kimlik kartında buradaki mülklerini ikamet adresi olarak göstermiş” diyen Türk Hareket Partisi’nin Genel Başkanı Enes İbrahim, şu bilgileri paylaştı:

“Yine aynı şekilde bir otelin çalışanlarını hayali veya göstermelik şekilde kendi şirketinde çalıştıklarını göstermiş. Rıza Sarraf’ın, Makedonya’da çok fazla kaldığı ikamet ettiği söylenemez. Vatandaşlığı hala devam ederken, ismi seçmen kütüğünde yer almaktadır.”

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler: ManşetRIZA ZARRAB
PaylaşTweetGönder

HaberAlternatif'in özel haberlerinden haberdar olmak için bildirimleri mutlaka açın!

Bildirimleri Kapat

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖZEL HABER

ŞOFÖRÜNDEN 30 AĞUSTOS’TA ARACINA ASTIĞI BAYRAĞI KALDIRMASINI İSTEYEN TURİZM FİRMASI YANDAŞ ÇIKTI

1 Eylül 2024
KÖŞE YAZILARI

AKP’NİN SESSİZ VE “DERİN KLİĞİNİN” BEYNİ: CİHANNÜMA DERNEĞİ

22 Aralık 2023
ÖZEL HABER

EXPO BAHANE,HATAY RANTI ŞAHANE..

23 Şubat 2021
ÖZEL HABER

CHP MALTEPE’DE KRİTİK PM ÖNCESİNDE “MAFYA İLE İSMİ ANILAN ADAY İSTEMİYORUZ” KRİZİ

26 Ocak 2024
ÖZEL HABER

TARİKATA YAKIN OL,SEVGİ İLE ARSA TAHSİSİ YAPILSIN

10 Aralık 2020
Oynatılan Video

CELAL EREN ÇELİK’TEN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA SERT ELEŞTİRİ

CELAL EREN ÇELİK’TEN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA SERT ELEŞTİRİ

GÜNDEM

YARSAV KURUCUSU ÖMER FARUK EMİNAĞAOĞLU’NDAN YSK’YA “YÜCE DİVAN” UYARISI

GÜNDEM

AKUT VAKFI BAŞKANI NASUH MAHRUKİ: “TSK SİSTEM DIŞI BIRAKILINCA ASKER KIŞLASINDAN ÇIKAMADI”

ÖZEL HABER

AREA ARAŞTIRMA ŞİRKETİ BAŞKANI MURAT KARAN’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

SİYASET

SÜLEYMAN SOYLU’DAN İMAMOĞLU KARARI HAKKINDA İLK AÇIKLAMA

SİYASET
Haber Alternatif

Basın Meslek İlkeleri’ne uymaya söz vermiştir. Haber Alternatif sitesinde yayınlanan her özel haberin hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanılması halinde Haber Alternatif’in hukuki hakları mahfuzdur.

Kategoriler

  • DIŞ BASIN
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÖŞE YAZILARI
  • MEDYA
  • ÖZEL HABER
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • YAŞAM

Takip Edin

  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

© 2022 Haber Alternatif - Yazılım: Albasoft Bilişim Teknolojileri.

Sonuç Yok
View All Result
  • ANASAYFA
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MEDYA
  • SPOR
  • DIŞ BASIN
  • ÖZEL HABER
  • KÖŞE YAZILARI

© 2022 Haber Alternatif - Yazılım: Albasoft Bilişim Teknolojileri.