Haber Alternatif
  • ANASAYFA
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MEDYA
  • SPOR
  • DIŞ BASIN
  • ÖZEL HABER
  • KÖŞE YAZILARI
Sonuç Yok
View All Result
  • ANASAYFA
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MEDYA
  • SPOR
  • DIŞ BASIN
  • ÖZEL HABER
  • KÖŞE YAZILARI
Sonuç Yok
View All Result
Haber Alternatif

Depremin ardından rant kapısı aralandı

20/02/2023 10:59
Kategori: GÜNDEM
A A
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta Paylaş

“Deprem bölgesinde rant kapısı mı aralanıyor?” tartışmasının ardından deprem konutlarıyla ilgili ilk çalışma Adıyaman Karadağ’da başladı. Sondaj çalışmaları ihale düzenlenmeksizin İstanbul merkezli bir şirkete verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada deprem bölgesinde mart ayı itibarıyla konut yapımına başlanacağını duyurdu. Erdoğan, “Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamak” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, “Deprem bölgesinde rant kapısı mı aralanıyor?” sorusu gündeme geldi. Uzmanlar, yeni konutların plan ve inşa sürecinde şeffaf olunması gerektiğini belirtti. Planlamaların uzun vadeli ve katılımcı olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Planlamalar rantın bir parçası olmasın” uyarısında bulundu.

YENİ KONUTLAR KARADAĞ BÖLGESİNDE
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, tartışmalar devam ederken yeni konutlar için Adıyaman’da depremzedelere inşa edilmesi planlanan yeni konutlara yönelik sondaj çalışmaları için harekete geçildi. Karadağ bölgesinde başlayan sondaj çalışmaları için İstanbul merkezli ZMA Mühendislik isimli şirketin görevlendirildiği öğrenildi. Çalışmalara yönelik herhangi bir ihale düzenlenmezken BirGün’ün ulaştığı yetkililer, “Çalışmalar bir an önce yapılacak. Fiyatlandırma ve benzeri konular daha sonra halledilecek” dedi.

Çalışmalar yönelik değerlendirmelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Osman Özdemir, “Biz, çalışmaların titizlikle yürütülmesi konusunda yetkilileri uyardık. Şu anda 10 makine ile sondaj çalışmasına başlandığını belirttiler. İhale düzenlenmediği için geçmiş ihalelerdeki şartnameler baz alınacak” diye konuştu. Özdemir, 2011 yılından önce bütün mühendislik çalışmaların odanın onayından geçtiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Çalışmalarda Jeoloji Mühendisleri Odası’nın belirlediği uygulama esaslarına riayet edilirse bir sorun olmayacaktır. 2011 yılından sonra yapılan değişiklik ile odanın yetkisinin elinden alınması, inşaat işlerini suistimale açık hale getirdi. İşini düzgün yapmayan, kalitesiz hizmet veren birçok insan raporlarını odaya onaylatmadan idarelere sundu. Denetimin olmadığı yerde sorunlar yaşanması kaçınılmaz. Karadağ’da başlayan çalışmaları titizlikle takip edeceğiz.”

“ARTÇILAR BİTMEDEN BİNA YAPMAYIN”
Adıyaman’da yeni konutlar için başlayan çalışmaların kısa süre içinde afetten etkilenen diğer kentlerde de başlatılacağı öğrenilirken uzmanlar, “Artçılar bitmeden bina yapmayın” uyarısında bulundu. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

“Deprem bölgesindeki faaliyetlerle ilgili bir uyarım daha olacak. Eğer prekast betonarme kullanmıyorsunuz bir süre o bölgede inşaatlarda beton dökmeyiniz zira çok sık küçüklü büyüklü artçı depremler oluyor. Bu depremler dökülen betonlarda küçük çatlak, kırık ve zafiyet oluşturur.”

FAY YASASI KABUL EDİLMELİ
Depremlerin ardından başlatılan konut çalışmaları öte yandan, TBMM’ye sunulan, “Fay Yasası Teklifini” de akıllara getirdi. Kentlerin fay haritalarının ortaya çıkarılması ve buralara konut yapımının yasaklanmasını öngören kanun teklifi, Meclis’ten geçirilemedi. Uzmanlar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun farklı tarihlerde üç kez yaptığı, “Yasayı çıkarıyoruz” açıklamasına karşın TBMM’nin tozlu raflarına kaldırılan kanun teklifinin bir an önce yasalaşması gerektiğini belirtti.

Etiketler: DEPREMFay YasasıManşetRANTRecep Tayyip Erdoğan
PaylaşTweetGönder

HaberAlternatif'in özel haberlerinden haberdar olmak için bildirimleri mutlaka açın!

Bildirimleri Kapat

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖZEL HABER

CHP MALTEPE’DE KRİTİK PM ÖNCESİNDE “MAFYA İLE İSMİ ANILAN ADAY İSTEMİYORUZ” KRİZİ

26 Ocak 2024
ÖZEL HABER

ŞOFÖRÜNDEN 30 AĞUSTOS’TA ARACINA ASTIĞI BAYRAĞI KALDIRMASINI İSTEYEN TURİZM FİRMASI YANDAŞ ÇIKTI

1 Eylül 2024
ÖZEL HABER

TARİKATA YAKIN OL,SEVGİ İLE ARSA TAHSİSİ YAPILSIN

10 Aralık 2020
ÖZEL HABER

MURAT KURUM’UN DAYISININ DA TÜİK’TE MÜDÜR OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

8 Ocak 2024
KÖŞE YAZILARI

KARAHALLI’DA DOĞAN “SARMAŞIK”,BİR AKP “KLASİĞİ”: “MERCANZADELER”

5 Şubat 2024
Oynatılan Video

CELAL EREN ÇELİK’TEN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA SERT ELEŞTİRİ

CELAL EREN ÇELİK’TEN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA SERT ELEŞTİRİ

GÜNDEM

YARSAV KURUCUSU ÖMER FARUK EMİNAĞAOĞLU’NDAN YSK’YA “YÜCE DİVAN” UYARISI

GÜNDEM

AKUT VAKFI BAŞKANI NASUH MAHRUKİ: “TSK SİSTEM DIŞI BIRAKILINCA ASKER KIŞLASINDAN ÇIKAMADI”

ÖZEL HABER

AREA ARAŞTIRMA ŞİRKETİ BAŞKANI MURAT KARAN’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

SİYASET

SÜLEYMAN SOYLU’DAN İMAMOĞLU KARARI HAKKINDA İLK AÇIKLAMA

SİYASET
Haber Alternatif

Basın Meslek İlkeleri’ne uymaya söz vermiştir. Haber Alternatif sitesinde yayınlanan her özel haberin hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanılması halinde Haber Alternatif’in hukuki hakları mahfuzdur.

Kategoriler

  • DIŞ BASIN
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÖŞE YAZILARI
  • MEDYA
  • ÖZEL HABER
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • YAŞAM

Takip Edin

  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

© 2022 Haber Alternatif - Yazılım: Albasoft Bilişim Teknolojileri.

Sonuç Yok
View All Result
  • ANASAYFA
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MEDYA
  • SPOR
  • DIŞ BASIN
  • ÖZEL HABER
  • KÖŞE YAZILARI

© 2022 Haber Alternatif - Yazılım: Albasoft Bilişim Teknolojileri.