Celal Eren ÇELİK
Evet sevgili okurlarımız, malumunuz AKP “Rezerv Alan ” yasasını uygulamaya geçirirken bu uyglamanın asli amacı ise AKP’nin imar düzenlemelerinde sıkıntı yaşadığı her yeri “Rezerv Alanı” ilan etmek suretiyle büyük bir rant elde etmek istemesi.
Tarih yaprakları 12 Kasım 1999’u gösterdiğinde Türkiye Düzce’den gelen deprem haberi ile sarsıldı. 7,2 şiddetinde gerçekleşen depremde 845 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Deprem esnasında koca koca binalar adeta kağıttan kuleler gibi yıkılarak birer moloz yığınına dönüşerek yüzlerce insana mezar oldu…
İşte o depremde yerle bir olan binalardan bir tanesi de Işık Apartmanı’ydı.
Işık Apartmanı deprem esnasında yerle bir olurken enkaz altında kalan 20 kişi feci şekilde can vermişti.
Işık Apartmanı’nı yapan müteahhittin adı Hamza Cebeci’ydi…Depremin ardından Işık Apartmanı faciası mahkemeye intikal etti. Işık Apartmanı’nı yapan Hamza Cebeci olayla ilgili yargılandı ve hapis cezası aldı…
Düzce Depremi’nin üzerinden 5 yıl geçtiğinde 2004 yılına gelinmiş ve Türkiye’yi de yerel seçim heyecanı sarmıştı.
28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Düzce’de 20 vatandaşa mezar olan Işık Apartmanı’nı yapan ve hapis cezası alan Hamza Cebeci AKP’den Üsküdar Belediye Meclisi Üyesi seçildi. Ama yetmedi. Aynı Hamza Cebeci üzerine üstlük depremde yaptığı bina yıkılmış, insanlar ölmüş ve bu konuda ceza almış bir isim olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyeliğine seçildi!
Düzce Depremi esnasında yıkılarak 20 kişinin öldüğü Işık Apartmanı’nın yapımı esnasında bu Hamza Cebeci’nin bir ortağı vardı: Fahri Çakır
Peki Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Tehlike doğuracak şekilde bina yaparak ölüme sebebiyet vermek” suçlaması ile Hamza Cebeci ile birlikte yargılanan bu Fahri Çakır’a ne oldu dersiniz?
Siz bilmiyorsanız zahmet etmeyin biz cevabını verelim…
Fahri Çakır dava süreci devam ederken 3 Kasım 2002 seçimlerinde AKP Düzce milletvekili seçilerek “Dokunulmazlık zırhına” kavuştu…
Tabii mahkeme de hakkındaki yargılamada durdu.
Bu arada hemen belirtelim Işık Apartmanı’nı yapan bu 2 ortaktan Hamza Cebeci şimdilerde İdare Meclisi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu Darülaceze kurumunun bir süre Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı,hali hazırda da yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam etmekte.
***
1999’daki Gölcük depremi sonrasında İstanbul’da tam 493 “Deprem Toplanma Alanı” belirlendi. Buraların imara kapalı olması da teme koşul oldu tabii ki…
Ama bugün gelinen noktada ne oldu? Bu 493 “Deprem Toplanma Alanı”ndan tamı tamına 416’sı üzerine AVM’ler inşa edildi, lüks konut projeleri dikildi… “Deprem Toplanma Alanları “PARA TOPLAMA ALANLARINA” dönüştü…
Peki kimler dikti bu AVM’leri “Deprem Toplanma Alanlarına”? Merak ettiyseniz o AVM’leri ve sahiplerini de yazalım efendim:
Starcity AVM: 2010 yılında %60 Ülker-%40 Boyner ortaklığı ile kuruldu. Yakın zamanda AKP’nin en önemli yandaş holdinglerinden Tahincioğlu’nun pek çok projedeki ortağı,altın ve pırlanta sektörünün önemli oyuncusu, JİVAL markasının sahibi olan Gençoğlu AVM Yatırımları A.Ş. Bu şirket ise Turhan Gençoğlu’na ait Gençoğlu Holding’e ait.
Zorlu Center AVM: Zorlu Center AVM ise AKP döneminde servetine servet katan, yerli otomobil üretimi için AKP’nin belirlediği 5 “Babayiğitten” birisi olan ZORLU HOLDİNG ve sahibi Ahmet Nazif Zorlu’ya ait.
Ağaoğlu MyCity : Bu lüks proje AKP döneminin yandaş zenginlerinden Ali Ağaoğlu’na ait.
KİPTAŞ Sahilpark Veliefendi Konutları: İBB tarafından belirlenen “Deprem Toplanma Alanlarına” AKP’nin İstanbul Belediyesi’ni yönettiği dönemde yine bir İBB şirketi olan KİPTAŞ tarafından yapıldı.
ORA AVM: Türk bankacılık tarihinin en büyük batık kredisini Ziraat Bankası’ndan çekerek yapılan bu AVM daha sonra battı. Ziraat Bankası’ndan Ora AVM için yüzlerce milyon dolarlık kredi veren Akın Can Çağlar ise bugün İBB’ye Genel Sekreter olarak atandı.
ON ALTI DOKUZ PROJESİ: İstanbul’un silüetini bozan kuleler olarak da bilinen bu süper lüks projeyi “Deprem Toplanma Alanına” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okul arkadaşı Mesut Toprak yaptı.
AKASYA ACIBADEM AVM: SAF Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Akkök Grubu, Yıldız Holding, Sinpaş Grubu ile Akmerkez’in kurucu ortaklarından Rıfat Hasan’ın ortakları arasında olduğu bir oluşum. Ülker geçtiğimiz günlerde hisselerini Akkök’e satma kararı aldı.
DAP ROYAL CENTER: Burası da AKP yandaşı inşaat şirketi DAP YAPI tarafından inşa edildi.
CAPACİTY AVM: AKP’ye yakınlıkları ile bilinen Uzman İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, Gül İnşaat, Beyaz İnşaat ve Zirve İnşaat’ın ortaklığı ile yapıldı.
SELENİUM PLAZA: AKP’ye yakın Trabzonlı Yaşar Aşçıoğlu’na ait AŞÇIOĞLU inşaat tarafından yapıldı.
TAŞ YAPI KADIKÖY: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Müslüman uşaktır,hayrı sever yardımcı olun” dediği Emrullah Turanlı’ya ait TAŞ YAPI, Kadıköy’deki “Deprem Toplanma Alanı”na lüks konutlardan oluşan site dikti.
Neticede vatandaşın canı için önemli olan “Deprem Toplanma Alanları” “Rantsal Dönüşüm” geçirerek AKP yandaşı iş adamlarının kasalarına rant olarak aktı.
17 Ağustos 1999’da meydana gelen büyük deprem sonrasında hayatımıza bir de yeni vergi girdi…
17.8.1999 ve 12.11.1999 tarihlerinde Marmara Bölgesi ve civarında meydana gelen depremin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla bazı mükellefiyetler ihdası ve bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması hakkında kanun ile yürürlüğe giren bu vergi kamuoyu tarafından “Deprem Vergisi” olarak adlandırıldı.
İlk çıktığında sadece 1 defaya mahsus olacağı belirtilen bu vergi önce 2003 yılına kadar uzatıldı daha sonra AKP’nin iktidara gelmesinin hemen ardından 2003 yılında daha sonra sürekli/kalıcı bir vergi haline getirildi.
2004-2017 yılları arasında deprem vergisi olarak bilinen ek vergilerden toplanan rakam 67 milyar oldu. Bugün bu rakamın 70 milyar TL’yi geçtiği ifade edilmekte.
Ancak işin garip tarafı halktan toplanan bu milyarlarca TL “Deprem Vergisi”nin nereye gittiği,hangi fonda toplandığı, nereye aktarılıp nerede kullanıldığı bilinmiyor. Şaka gibi olsa da gerçek.
Evet bu ülkede birbirinden yıkıcı depremler oluyor, devlet milyarlarca TL deprem vergisi toplamış. Adı üzerinde “Deprem vergisi” olunca dfepremdeki yaraların sarılması için kullanılacağı düşünülüyor ama en son Elazığ depreminde olduğu gibi biz depremde zarar gören vatandaşlara ulaştırılmak üzere 10 TL yardım için vatandaşa IBAN Numarası veren kurumlar görüyoruz…
Ha “Deprem vergileri” nereye mi kullanıldı? Bu sorunun cevabı ise hala bilinmiyor. Zira bu konuda sorulan tüm sorulara rağmen memleketi 18 senedir yöneten AKP’den gelen bir cevap yok.
***
23 Ekim 2011 tarihinde Cumhuriyet tarihinde Anadolu’da meydana gelen en büyük depremlerden birisi olarak kayıtlara geçen Van Erciş depremi yaşandı. Tam 7,2 büyüklüğündeki deprem Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 13 il ile İran ve Kuzey Irak’ta hissedildi.
Erciş Depremi’nde 601 vatandaşımız ölürken,tam 4152 kişi yaralandı,2262 bina kullanılamayacak derecede enkaza dönüştü.
Doğal olarak bölgedeki tüm imar çalışmaları iptal edildi.
Peki depremden sadece 9 ay sonra ne oldu dersiniz?
AKP iktidarı Van Erciş bölgesini yeniden imara ve ranta açtı… Şimdi o korkunç depremin yaşandığı bölgede koca binalar yükseliyor.
***
Tarih yaprakları 18 Mayıs 2018’i gösterdiğinde AKP yaklaşan “Yerel seçimler” öncesinde “İmar affı” ilan etti.
Bu imar affı ile depreme uygun olmayan, ruhsatsız, izinsiz yapılar affedildi… İmar affı ile birlikte denetimsiz şekilde yapılan bu binalar sahiplerinin başvurusu ile tereyağından kıl çeker gibi parasını ödeyip “Yapı Kayıt Belgesi” aldı.
Peki bu binalara eksiklerini tamamlamaları, binalarını deprem şartlarına uygun hale getirilmeleri için sıkı bir denetim yapıldı mı?
Ne gezer… Ne de olsa “Parası ödenmişti” ve insan canının önemi yoktu paranın yanında.
***