Elektrik şirketlerine pandemi döneminde yaşadıkları zorluklar nedeniyle yaklaşık 3 milyar lira yardım yapılacak. Yapılan yardım elektrik faturalarına yansıyacak.
Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Değişiklik Taslağı’na göre, destek mekanizması dışında kalan “yap-işlet” santralleri ile yaşı 13 yıldan büyük ve ithal kömür ve doğalgaz kullanan santraller 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yardım mekanizmasına dahil edilecek. Yardımları almak isteyen santral sahiplerinin, düzenleme resmen yayımlandıktan sonra 15 gün içinde başvuru yapmaları yeterli olacak. Başvuru yapmayanlara ise ödeme yapılmayacak.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, şirketlere ödenecek pandemi yardımı parası, sistem işletmecisi olan kamuya ait Türkiye Elektirik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek. Gelir tavanındaki harcamalar ise elektrik faturaları aracılığıyla halka yansıtılacak. Bu harcamalar daha önce iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda görünüyordu ancak halk tepki göstermesin diye bu harcamalar dağıtım giderlerinin içine konulduğu için artık faturalarda yer almıyor. Dolayısıyla şirketlere aktarılacak paraları halk faturasının içinde “gizli zamla” ödeyecek.
HER YIL ARTAN YARDIM
Elektrik üreten şirketlere kapasite mekanizması adı altında 2018 yılından bu yana destek ödemeleri yapılıyor. Bu yolla 2018 yılında 1.4 milyar, 2019 yılında 2 milyar, 2020 yılında ise 2.2 milyar lira ödendi. Bu yıl 2.6 milyar lira ödeme planlanmıştı. Ancak pandemi yardımı işin içine girince toplam ödemenin 3 milyar liraya yaklaşması bekleniyor. Yardımın 4 ithal doğalgaz, 1 de ithal kömür santrali için yapılması planlanıyor.
GEREKÇESİ YAZILDI
Taslağın gerekçesinde pandemi ve ekonomik daralma nedeniyle elektrik tüketiminin azaldığı, elektrik üretim fiyatlarının düştüğü, bu nedenle de santrallerin zor durumda kaldığı ifade edildi.
ELEKTRİK ŞİRKETLERİ KİMİN?
Türkiye’de özelleştirme kapsamına alındıktan sonra büyük sermayenin en çok ilgi gösterdiği alanlardan birisi haline gelen elektrik dağıtım şirketlerinin sahiplerinin iktidara yakın şirketler olması dikkat çekiyor.
Elekterik dağıtım şirketlerinden ULUDAĞ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş AKP döneminde kamudan aldığı ihaleler ile Dünya’nın en fazla kamu ihalesi alan şirketi haline gelen TFF Başkanı Nihat Özdemir’in Limak Holding’ine ait.
Kısa adı MEDAŞ olan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş ise AKP’ye en yakın yandaş müteahhitlerden Cengiz Holding ile Alarko ortaklığına ait.
Kısa adı AYEDAŞ olan İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş, kısa adı BEDAŞ olan Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi A.Ş,TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.ise SABANCI HOLDİNG’in elektrik dağıtım şirketleri.
Kısa adı Dicle EDAŞ olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ise Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkileri olan Tivnikli Ailesi’ne ait.Tivnikli Ailesi’nin kısa süre önce hayatını kaybeden en önemli ismi Abdullah Tivnikli ise Erenköy Cemaati’nin lideri ve BİM Marketler Zinciri’nin de sahibi olan Topbaş Ailesi’nin damadıydı. Abdullah Tivnikli,Topbaş Ailesi’nin “Büyüğü” Osman Nuri Topbaş’ın kızı ile evliydi.
_______________________________________________________________________________________________
BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE DESTEK OLMAK İÇİN;
“Sizler için kimseye diyet borcu olmadan, bağımsız ve özgür şekilde bugüne kadar yaptığımız gazeteciliği daha güçlü biçimde sürdürebilmemiz için siz de destek olmak isterseniz; aşağıdaki linkten PDF formatında yayınlanan, Türkiye’nin tamamen dijital olarak yayın yapan tek özel ve dosya haber dergisi KRİPTEKS E-DERGİYE yıllık abone olabilir, DİJİTAL KİTAPLARIMIZDAN (e-kitap) satın alabilir, yahut Youtube kanalımıza abone olup KATIL butonundan kendi belirlediğiniz miktardaki desteklerinizle bağımsız gazetecilik mücadelemize destek olabilirsiniz...”
DİJİTAL BOOK STORE SANAL KİTABEVİ:
YOUTUBE KANALI LİNKİ:
https://www.youtube.com/channel/UCPGcaaw3vhHiBv9XL0hVG0w