ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füzelerini kullanma izni verme niyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den sert uyarı geldi.
Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna’nın Rusya içinde uzun menzilli silahlar kullanmasına izin vermesi durumunda bunun NATO’nun ülkesiyle “savaş” içinde olacağı anlamına geleceği konusunda uyarıda bulundu.
Putin, dün Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu, çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir. Bu, NATO ülkelerinin, ABD’nin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olacağı anlamına gelecektir. Ve eğer durum böyleyse, bu çatışmanın özündeki değişimi göz önünde bulundurarak, bizim için yaratılacak tehditlere dayanarak uygun kararlar alacağız” dedi.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi Vasili Nebenzia da bugün BM Güvenlik Konseyi’ne benzer bir mesaj verdi.
Nebenzia, Batılı ülkelerin Ukrayna’nın Rusya’da uzun menzilli saldırılar düzenlemesine izin vermesi durumunda NATO ülkelerinin “Rusya ile doğrudan savaşa gireceğini” söyledi.
Nebenzia, 15 üyeli konseye, “Gerçek şu ki NATO, bir nükleer güce karşı düşmanlıkların doğrudan bir tarafı olacak, bence bunu unutmamalı ve sonuçlarını düşünmelisiniz” diye seslendi.
WASHİNGTON’DAN YANIT GECİKMEDİ
Rusya’nın uyarısına Beyaz Saray’dan yanıt geldi. Bugün gazetecilere konuşan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, “Bay Putin’in tehditlerini ciddiye almadığımızı asla söylemedim. Örneğin nükleer kılıcı sallamaya başlıyor, evet, bunu ciddiye alıyoruz. Bunu sürekli olarak izliyoruz. Açıkça saldırganlık yapabileceğini kanıtladı. Açıkça tırmanmaya muktedir olduğu kanıtlandı… Ama daha önce duymadığımız bir şey değil. Bu yüzden bunu not diyoruz. Durumu kavradık“ diye konuştu.
ALMANYA: “UKRAYNA’YA UZUN MENZİLLİ FÜZE GÖNDERMEYECEĞİZ”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Ukrayna’nın silahlar konusunda ısrar etmesine rağmen Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler göndermeyeceğini kaydetti.
Scholz, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Almanya ne yapacağımıza ve ne yapmayacağımıza dair net bir karar verdi. Bu karar değişmeyecek,” dedi.
Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit da, bugün erken saatlerde, “ABD ve İngiltere’nin şu anda tartıştığı silahların” Almanya’nın tedarik ettiği her şeyden daha uzun menzilli olduğunu söyledi. Bu arada Alman savunma bakanı Boris Pistorius, ABD ve İngiltere’nin üzerinde anlaştığı şeyin “kendi işleri olmaya devam ettiğini” ifade etti.
Almanya, Ukrayna’ya kendi uzun menzilli Taurus füzelerini göndermeyi birçok kez reddetmişti.
KANADA’DAN UZUN MENZİLLİ FÜZELERE TAM DESTEK
Almanya’nın aksine Kanada, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşında uzun menzilli silah kullanımını tümüyle desteklediğini açıkladı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau muhabirlere yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna’nın silahları “Rusya’nın Ukrayna sivil altyapısını bozmaya devam etme yeteneğini engellemek ve engellemek” için kullanmasını desteklediğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslararası düzeni istikrarsızlaştırmaya çalıştığını iddia eden Trudeau, “Bu yüzden Kanada ve diğerleri Ukrayna’nın Rusya’ya karşı bu savaşı kazanması gerektiği konusunda kesin bir tavır sergiliyor” dedi.
POLONYA: “PUTİN’DEN ENDİŞE ETMİYORUZ”
Ukrayna ile sınırını paylaşan NATO üyesi Polonya’nın başbakanı Donald Tusk, bugünkü açıklamasında, Putin’in yorumlarından endişe duymadığını belirtti.
Basın toplantısında konuşan Tusk, “Ukrayna’daki ve Ukrayna-Rusya cephesindeki tüm olayları çok ciddiye almak gerekiyor, ancak Başkan Putin’in son açıklamalarına aşırı önem vermem. Bunlar, Rusların cephede içinde bulunduğu zor durumu gösteriyor” dedi.
Polonya Dışişleri Bakanı Radowslaw Sikorski, daha önce yaptığı açıklamada, Kiev’in Batı silahlarını kendini savunmak için kullanmasına izin verilmesi gerektiğini çünkü “Rusya’nın sivil hedeflere saldırarak savaş suçu işlediğini” iddia etmişti.
RUSYA’DAN 6 İNGİLİZ DİPLOMATININ AKREDİTASYONUNA İPTAL KARARI…
Bu arada, Rusya, Moskova’daki altı İngiliz diplomatın akreditasyonunu casusluk ve sabotaj suçlamasıyla iptal etti.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Cuma günü yaptığı duyuruda, diplomatların “yıkıcı faaliyetler ve istihbarat” topladığını öne sürdü. FSB, Birleşik Krallık’ın Ukrayna’daki “uluslararası siyasi ve askeri durumdaki tırmanışın koordinasyonunu” doğrulayan “belgesel” kanıtlara sahip olduğunu sözlerine ekledi.
İngiliz hükümeti, Rus suçlamalarını “tamamen temelsiz” olarak nitelendirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, bunun Batı’nın “Avrupa genelinde ve İngiltere’de Rus devleti tarafından yönlendirilen faaliyetlere” karşı hamlelerinden sonra bir misilleme önlemi olduğunu söyledi.
Moskova’nın kararının ardından altı İngiliz diplomat Rusya’dan ayrıldı.
FSB, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Doğu Avrupa ve Orta Asya departmanının Rusya’ya “stratejik bir yenilgi” yaşatmayı amaçlayan hamleleri koordine ettiğini ileri sürdü.
İngiltere, Mayıs ayında Rus savunma ataşesini casusluk yaptığı gerekçesiyle sınır dışı ettiğini duyurmuş ve birkaç Rus mülkünün diplomatik tesis statüsünü kaldırmıştı.
Londra, ayrıca Rus diplomatların görevlendirmelerine beş yıllık bir sınırlama getirmişti. Bu durum Rus diplomatların birçoğunun ülkeyi terk etmesine yol açmıştı.
Rus Izvestia gazetesi, FSB’nin İngiliz diplomatların Rus gençleri işe aldığını, provokasyonlar olarak adlandırdığı şeyleri organize ettiğini ve İngiliz büyükelçisinin Moskova ikametgahında muhalif figürlerle görüşmeler yaptığını bildirdiğini aktardı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlığının FSB’nin “değerlendirmesine” katıldığını ve “İngiliz büyükelçiliğinin Viyana Sözleşmesi tarafından belirlenen sınırları büyük ölçüde ihlal ettiğini” ifade etti.
STARMER İLE BİDEN UZUN MENZİLLİ FÜZE İZNİ İÇİN WASHİNGTON’DA BULUŞTU
Moskova’nın bu hamleleri, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Washington’da yapılacak toplantı öncesinde geldi. İkili, bugünkü toplantıda Ukrayna’ya Rusya içindeki hedeflere saldırması için onay verme konusunu görüştü.
İngiliz medyasının aktardığına göre, ABD’ye giderken muhabirlere konuşan Starmer, “Rusya bu çatışmayı başlattı. Rusya Ukrayna’yı yasadışı bir şekilde işgal etti. Rusya bu çatışmayı hemen sonlandırabilir. Ukrayna’nın kendini savunma hakkı var” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, önceki gün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bir ortak ziyaret gerçekleştirerek ülkeye 1,5 milyar dolarlık ek yardım yapılacağını duyurmuştu. Biden da, ziyaretin yapıldığı gün, Ukrayna’nın Batı’dan tedarik edilen uzun menzilli silahlara yönelik kısıtlamaların kaldırılması talebi üzerinde “çalıştığını” ifade etmişti.
Avrupa turu kapsamında dün Polonya’ya da giden Blinken, Varşova’da yaptığı bir basın toplantısında “Rusya’nın yaptıkları değiştikçe, savaş alanı değiştikçe biz de buna göre konumlandık” dedi.
ZELENSKY’deN ABD’YE TEŞEKKÜR
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün X’te yaptığı paylaşımda, ABD’ye Ukrayna’ya sağladığı askeri ve mali destek için minnettarlığını dile getirerek, ülkesinin yine de “uzun menzilli silahları kullanmak için izne” ihtiyacı olduğunu söyledi.
Zelenskiy, “Umarım ilgili karar alınır” dedi.
Ayrıca Litvanya ve Polonya Dışişleri Bakanlarıyla görüşen Zelenskiy, bu görüşmeler hakkında da sosyal medyada paylaşım yaptı. Zelenskiy, “Rusya’nın devam eden terörü, saldırgan devletin topraklarındaki askeri hedeflere karşı uzun menzilli silahların kullanılması gerekliliği, ikili güvenlik anlaşmalarının ve barış formülünün uygulanması, ikinci barış zirvesi için hazırlıklar ve Ukrayna’nın AB ve NATO’ya katılımını hızlandırma gibi önemli konuları görüştük. Litvanya ve Polonya’ya, en başından ortak zaferimize kadar yanımızda durdukları için minnettarız” diye yazdı.
RUSYA UKRAYNA GENELKURMAY BAŞKANINA DAVA AÇTI
Bu arada Rusya’nın resmi haber ajansı TASS, Rusya’nın soruşturma komitesinin, Rusya’nın Kursk bölgesine yapılan saldırı nedeniyle Ukrayna Genelkurmay Başkanı Dmitri Krasilnikov hakkında ceza davası açtığını aktardı.
Soruşturma komitesi tarafından yapılan açıklamada, Krasilnikov’un eylemi sonucunda önemli sayıda sivilin öldürüldüğü ve yaralandığı, konut binalarının, sivil altyapı tesislerinin ve araçların tahrip edildiği ve hasar gördüğü belirtildi. Ayrıca, Kursk bölgesinde y
Diğer yandan, Avrupa Komisyonu, Rusya’nın merkez bankası varlıklarına yönelik yaptırımların yenilenmesi konusunda AB büyükelçilerine üç yeni yol sundu.
Haziran ayında G7 liderleri ve AB, Rusya’ya karşı kendini savunmanın bir parçası olarak Ukrayna’ya verilen G7 kredisini desteklemek için dondurulmuş Rus varlıklarının faizini kullanma konusunda anlaşmıştı
Reuters’a göre, G7’nin elindeki varlıklar yaklaşık 300 milyar dolar değerinde. G7 ülkeleri, krediyi güvence altına almak için varlıklara yönelik yaptırımların kaldırılmamasını sağlamak istiyor.
Reuters’a konuşan bir diplomat, “Bu sabah olası seçenekler sunuldu… ABD ile zaten görüşüldü” dedi.
Yaşayan sivillerin daimi ikamet yerlerini terk etmek zorunda kaldığı aktarıldı
AB KOMİSYONU YAPTIRIMLARIN DEVAMINI İSTİYOR
Diğer yandan, Avrupa Komisyonu, Rusya’nın merkez bankası varlıklarına yönelik yaptırımların yenilenmesi konusunda AB büyükelçilerine üç yeni yol sundu.
Haziran ayında G7 liderleri ve AB, Rusya’ya karşı kendini savunmanın bir parçası olarak Ukrayna’ya verilen G7 kredisini desteklemek için dondurulmuş Rus varlıklarının faizini kullanma konusunda anlaşmıştı
Reuters’a göre, G7’nin elindeki varlıklar yaklaşık 300 milyar dolar değerinde. G7 ülkeleri, krediyi güvence altına almak için varlıklara yönelik yaptırımların kaldırılmamasını sağlamak istiyor.
Reuters’a konuşan bir diplomat, “Bu sabah olası seçenekler sunuldu… ABD ile zaten görüşüldü” dedi.
ZELENSKY’NİN TALEBİ
Zelenskiy, güçlerinin Rusya’nın derinliklerindeki havaalanlarını, mühimmat depolarını ve komuta merkezlerini hedef alabilmesi için Batı’dan tedarik edilen uzun menzilli silahlara yönelik kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunuyordu.
Biden, Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan füzeleri sınırdan Rusya’ya ateşlemesine izin vermiş ancak bunların ateşlenebileceği mesafeyi büyük ölçüde sınırlamıştı.
Ukrayna’nın başlıca isteklerinden biri Rusya’ya karşı ABD yapımı Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) ile saldırı yapabilmek. Ancak Pentagon, ATACMS’nin uzun menzilli Rus kayma bombalarına karşı yetersiz kalacağını savunuyor.