Saadet Partisi içerisinde Oğuzhan Asiltürk’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında parti içinde Asiltürk’e yakın isimlerin önümüzdeki seçimlerde AKP listelerinden milletvekili adayı olması üzerinden mutabakata varıldığı ancakm bu anlaşmanın Saadet Partisi’ni böldüğü medyaya yansımıştı.
Saadet Partisi’nin kendi içerisindeki bu “Bölünme” noktasında Millet İttifakı’nda mı kalacağı yoksa AKP-MHP ikilisinin Cumhur İttifakı’na mı geçeceği ise en önemli merak konusu.
İşte tam da bu noktada bugün Saadet Partisi’nde ittifaklar konusunda en üst düzeyde açıklama geldi.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya gazeteciler Yıldıray Oğur ve Yusuf Ziya Cömert’in sorularını yanıtlarken Erdoğan’ın Asiltürk ile görüşmesini “Fırsat olarak” gördüklerini ve “Geri dönüş almaları halinde” Cumhur İttifakı2na katılabileceklerini ifade etti.
Konuyla ilgili medyanın bu görüşmeleri farklı yansıttığını ve görüşmenin önceden planlanmış bir durum olmadığını vurgulaya Kaya, “Sayın Erdoğan, Oğuzhan beyle telefonla arayarak görüşme istediğini iletti. Yani önceden planlanmış bir durum yoktu. Erdoğan, bir amaçla gelmişti. Biz de bu durumu bir fırsat gibi değerlendirdik. Ama medyada farklı yansıtıldı. Her parti içerisinde farklı görüşler olur. Medya tarafından fotoğrafın o şekilde yansıtılmasından bizde rahatsız olduk” dedi.
“CUMHUR İTTİFAKI’NDAN GERİ DÖNÜŞ ALIRSAK İTTİFAK’A KATILABİLİRİZ”
Saadet Partisi’nin ittifaklar konusundaki tutumunun ne olacağı konusunda tartışmalar devam ederken Kaya, partinin eleştirdiği temel meselelerde Cumhur İttifakı’ndan geri dönüş olursa kendileriyle ittifak içerisinde olabileceklerini söyledi. Kaya, “Biz Millet İttifakı’na katılmadık. Bizzat ittifakı biz kurduk. Dolayısıyla, Cumhur İttifakı’nın Türkiye’yi götürmek istediği noktanın yanlış olduğunu düşünerek Millet İttifakı’nı kurduk. Bugün geldiğimiz noktada eleştirilerimiz aynı. Bu itiraz varken ve Cumhur İttifakı da hala var olan sistemi savunma içindeyken bizim onlara dahil olmamız kendimizi inkar etmememiz anlamına geliyor. Ama bizim bu eleştirilerimizi Cumhur İttifakı’na mensup partilerde paylaşır ve geri dönüşünü alırsak elbette onlarla ittifak için otururuz. Ama şu an seçim yasasını görmeden bir ittifak tanımı yapamayız” dedi.
“MECLİS SEÇİMİ İTTİFAKINI MATEMATİKSEL OLARAK YAPIYOR”
Çok milletvekili çıkarmak amacıyla herhangi bir ittifakta bulunmanın doğru bir seçim olmayacağını vurgulayan Kaya Cumhur İttifakı için şunları söyledi:
“Şu an iki ittifak söz konusu. Biri Cumhurbaşkanlığı diğeri meclis seçimi. Meclis seçiminde yapacağımız ittifakın ortak bir hükümet programı olmayacağı için bu bizim için daha kolay. Çünkü bu ittifakı matematiksel olarak yapıyoruz. Ama sadece fazla milletvekili çıkaracağız diye de tasvip etmediğimiz bir hükümet modeline evet deme durumumuz yok. Sadece Milletvekili seçimini önceleyen bir ittifakın içerisinde yer alamayız. Cumhur İttifakı bugünkü haliyle devam ederse, sırf bize daha çok milletvekili verecek diye o ittifakın içinde yer alamayız”
Kaya, Cumhurbaşkanı seçiminde seçecekleri ortak adayda uzlaşmaya gidilmezse kendi adaylarıyla destek istemeye devam edeceklerini belirtti. Kaya, “Ortak seçeceğimiz Cumhurbaşkanı adayının ilk 6 ay içerisinde ekonomi ve iç meselelerle ilgili acil çözülmesi gereken konuları masaya yatırıp, milletle paylaşarak bir cumhurbaşkanlığı seçimine gideceğiz. Ama ikna edemezsek, mutlaka kendi cumhurbaşkanı adayımızla bu projeler doğrultusunda oy ve destek istemeye devam edeceğiz” dedi.
“ANKARA’DA BAŞKA KİMSE Mİ KALMADI?”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, Ankara’da Yargıtay Yeni Hizmet Binası ve 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılması tepki toplamıştı. Laiklik konusunun tekrar gündeme geldi. Kaya, konuyla alakalı, İktidarın Diyanet İşleri’ni siyasal bir figür haline getirmeye çalıştığını söyledi.
“Koca Ankara’da başka kimse mi kalmadı açılışı Diyanet İşleri Başkanı yaptı?” diyerek tepki gösteren Kaya, durumun bilinçli olarak yapıldığını vurguladı.
Kaya, “Bina açılışları gibi durumlarda dua bir ritüel. İlla cübbesini giymiş birinin orada dua etmesi dini bir zorunluluk değil. Geçmişte nasıl laiklik tartışmaları, özellikle 28 Şubat sürecine giden süreçte refah partisinin üzerine gidilip o şekiller üzerinden Türkiye’nin esas konularının konuşmaları istemediyse, iktidarda bugün ona benzer diyanet kurumuna bir rol biçiyor. Diyanet İşleri Başkanı o siyasal tartışmasının figürü haline getirilmek isteniyor. Önemli olan o binaların içinde adalet tecelli ediyor mu bunu sorgulamak gerekli” diye konuştu.
________________________________________________________________________________________________
BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE DESTEK OLMAK İÇİN;
“Sizler için kimseye diyet borcu olmadan, hiç bir kurum, kuruluş yahut kişiden “Fonlanmadan”, “tam bağımsız” ve özgür şekilde bugüne kadar yaptığımız gazeteciliği daha güçlü biçimde sürdürebilmemiz için siz de destek olmak isterseniz; aşağıdaki linkten PDF formatında yayınlanan, Türkiye’nin tamamen dijital olarak yayın yapan tek özel ve dosya haber dergisi KRİPTEKS E-DERGİYE yıllık abone olabilir, DİJİTAL KİTAPLARIMIZDAN (e-kitap) satın alabilir, yahut Youtube kanalımıza abone olup KATIL butonundan kendi belirlediğiniz miktardaki desteklerinizle bağımsız gazetecilik mücadelemize destek olabilirsiniz...”
DİJİTAL BOOK STORE SANAL KİTABEVİ:
YOUTUBE KANALI LİNKİ:
https://www.youtube.com/channel/UCPGcaaw3vhHiBv9XL0hVG0w
KRİPTEKS E-DERGİ YILLIK ABONELİK LİNKİ:
HABER ALTERNATİF’İN ANDROİD CİHAZLAR İÇİN ÜCRETSİZ MOBİL UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.haberalternatif.dro