ABD, “Rusya’ya yönelik ambargonun ihlal edilmesine katkıda bulunduğu” gerekçesiyle aralarında Türk, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı yüzlerce kişi ve varlık için yaptırım uygulama kararı aldı.
TÜRK YETKİLİ: TEK TARAFLI YAPTIRIMLARA KARŞIYIZ
ABD’nin son yaptırım kararlarıyla ilgili olarak Reuters haber ajansına konuşan, ismi açıklanmayan bir Türk yetkili, Türkiye’nin sadece BMGK’nın çıkardığı yaptırım kararlarını uyguladığını yineleyerek tek taraflı yaptırımlara karşı olduklarını söyledi. Türk yetkili bununla birlikte hükümetin yaptırımların Türkiye üzerinden delinmesi girişimlerini asgariye indirmek için önlemler aldığını söyledi.
“Kaçınılmaz olarak, ehemmiyeti bulunmayan küçük şirketlerin yaptırımları delme girişimleri oluyor. Bunlar yaptırımlar konusunda ya bilgisiz ya da kayıtsız şirketler” diye konuşan yetkili, yaptırımları delme girişimlerinin Türkiye’nin politikalarını ihlal edecek noktaya gelmesi durumunda Türk makamlarının eyleme geçtiğini söyledi.
ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında, Çin yapımı silah ve teknolojilerin Rusya’ya tedarik edilmesi ve bunun kolaylaştırılması nedeniyle Çin, Rusya, Hong Kong ve Pakistan merkezli dört kuruluş ile dokuz kişiden oluşan bir şebekeye de yaptırım uygulanacağı belirtildi.
GEREKÇE NE?
Euronews Türkçe’nin aktardığı açıklamada, bu şebekenin ABD’nin askeri yaptırımları ve Çin’in askeri malzemeleri ihracatı üzerindeki kontrollerini aşmaya çalıştığı aktarıldı. Yine aynı açıklamada, uçak parçaları ve X-ray sistemleri de dahil olmak üzere teknoloji, ekipman ve girdilerin sevkiyatı konusunda Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin merkezli bazı şirketlerin de yaptırım listesine alındığı bildirildi.
Yaptırım uygulanacak Çin merkezli firmalar arasında Rus paralı asker şirketi Wagner’e yüksek çözünürlüklü gözlem görüntüleri sağladığı belirlenen ticari uydu görüntüleme şirketlerinin de yer aldığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, kendisi de ABD yaptırımlarının hedefinde olan Rus devlet şirketi Rostec için mikroelektronik bileşenler tedarik ettiği belirtilen bir şebekeye karşı alınan kararlar kapsamında bazı Çinli şirketleri de yaptırım listesine dahil etti. Açıklamada, söz konusu mikroelektronik parçaların elektronik savaş sistemleri geliştirmek için kullanıldığı belirtildi. Yine bu şebekeye yönelik yaptırım kapsamında Rusya, Türkiye ve Hong Kong’daki şirketler de hedef alındı.
LİSTEDE HANGİ TÜRK ŞİRKETLERİ VAR?
ABD Hazine Bakanlığı’nın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, yaptırım listesine alınan Türk şirketleri şöyle:
Bosfor Avrasya İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi (Bosfor Avrasya), Egetir Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi (Egetir Otomotiv), Globus Turkey Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi, Kartal Exim Dış Ticaret Limited Şirketi, Konomar Gemi Elektrik ve Elektronik Limited Şirketi, Megasan Elektronik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi ve Özkaya Otomotiv Mamulleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.
Buna göre Bosfor Avrasya İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi, bilyalı veya makaralı rulmanlar da dahil olmak üzere Rusya merkezli üreticilere yüzlerce ürün sevketti.
Egetir Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Egetir Otomotiv), Rusya merkezli üreticilere 150’den fazla sevkiyat yaparken, bunların çoğunluğu bilyalı veya makaralı rulmanlardan oluşuyor.
Globus Turkey Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi (Globus Turkey) Rusyalı üreticilere tantal kapasitörler gönderdi.
Kartal Exim Dış Ticaret Limited Şirketi, Avrupa, Asya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan teknolojik ekipman tedarik ettikten sonra elektronik entegre devreler ve veri alımı, dönüşümü ve iletimi için kullanılan makineler de dahil olmak üzere Rusyalı üreticilere ürün sevkiyatı gerçekleştirdi.
Navigasyon ve iletişim sistemlerinin satışı ve servisi ile ilgilendiği belirtilen Konomar Gemi Elektrik ve Elektronik Limited Şirketi, Rusya merkezli şirketlere radyo navigasyon yardım aparatı da dahil olmak üzere orta yüksek öncelikli ürünler göndermekle suçlandı.
Megasan Elektronik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, kısa adıyla Megasan Elektronik, diyotlar ve transistörler de dahil olmak üzere çok sayıda ayrık yarı iletken ürünü Rusya’ya göndermekle suçlandı. Buna göre Megasan Elektronik, Şubat 2023’te Rusya merkezli son kullanıcılara elektronik entegre devreler; verilerin alınması, dönüştürülmesi ve iletilmesi için kullanılan makineler ve tantal kapasitörler gönderdi.
Son olarak Özkaya Otomotiv Mamulleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kısa adıyla Özkaya Otomotiv şirketinin, aralarında düzinelerce bilyalı veya makaralı rulman sevkiyatının da bulunduğu, Rusya merkezli üreticilere yüksek öncelikli ürünler gönderdiği bildirildi.