Afganistan’da doların Afgani karşısında sert yükselmesi, ekonomik krizi derinleştirdi. Döviz bürolarının bulunduğu Şahzade Sarayı kapandı. Toptancılar bir kez daha kepenk indirdi. Temel gıda malzemeleri başta olmak üzere, akaryakıt, ulaşım ve ilaç ücretleri en az yüzde 50 oranında arttı. ‘Ülke ekonomisi çöktü’ diyen Afganlara göre yeni bir göç dalgası yaşanabilir.
VERYANSIN TV’den Eray Çelebi’nin haberine göre,ekonomik krizin giderek derinleştiği Afganistan’da yönetimi devralmasının ardından uluslararası yardımların sona ermesi ve Afganistan Merkez Bankasının yaklaşık 10 milyar dolarlık rezervinin ABD tarafından dondurulması ülke ekonomisini derinden etkiledi. ,
DOLAR REKOR KIRDI
Son olarak ABD, işçi dövizlerinin Afganistan’a gönderilmesine izin verse de, doların Afgani karşısında sert yükselişi önlenemedi.
13 Aralık’ta bir dolar 110 Afgani’ye kadar yükseldi.
ŞAHZADE SARAYI KAPANDI
Yerel para biriminin, Son 25 yılın en düşük değerine indiği ifade edilirken; Afganistan’da 400’e yakın döviz bürosunun bulunduğu, ekonominin kalbi olduğu belirtilen Şahzade Sarayı kapandı.
Piyasadaki belirsizlik ve Afgani’deki erime, toptancıların da kapanmasına neden oldu.
Veryansın Tv’nin Kabil’deki Afgan kaynaklardan edindiği bilgilere göre, temel gıda malzemelerinin fiyatları da son iki günde fahiş oranda arttı.
FİYATLAR FIRLADI
Bir ekmeğin fiyatı 10 Afgani’den 20 Afgani’ye çıktı. Taliban hükümetinin müdahalesi sonrası ise fiyat 15 Afgani’de sabitlendi.
50 kilo unun fiyatı 2.200 Afgani’den 3.100’e, ulaşım ücretleri 10 Afgani’den 20 Afgani’ye yükseldi.
‘HERKES KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLİYOR’
Veryansın Tv’ye konuşan Kabil’de yaşan bir Afgan “Piyasalar belirsiz. Toptancılarve bazı mağazalar kafalarına göre fiyat belirliyorlar. Ortada birçok ürünün net bir fiyatı yok. Her şey dolara endekslenmiş durumda. Büyük bir ekonomik krizin içindeyiz. Ekonomi çökmüş durumda. Eskiden Şehsade Sarayı’nın önü çok kalabalıktı. Bugün neredeyse hiç kimse yok. Dövizciler dışında altın çarşıları da kapalı durumda.” ifadelerini kullandı.
HASTANELER ALARM VERİYOR
Ekonomik kriz, ülkede sağlık hizmetlerinin de aksamasına yol açıyor. Hastanelerde elektrik hizmetinin aksadığı, mazot ödeneğinin kalktığı, jeneratörler çalışmadığı belirtiliyor.
Kovid-19 hastanelerinin kapandığı, ancak Birleşmiş Milletler’in fon desteğiyle gelecek haftalarda açılabileceği söyleniyor.
‘GÖÇ’ ENDİŞESİ
Afganlar, yardım fonlarının ülkeye ulaşmaması durumunda da yeni bir göç dalgasının yaşanabileceğini dile getiriyor:
“Yeni bir göç hareketliliği yaşanabilir. Devletin ve Merkez Bankası’nın nasıl müdahale edeceği net değil. BM yardım vaadinde bulunmuştu. O gelecek mi, bilmiyoruz. Göç meselesinde verilecek bu kararlar etkili olacak.“