HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; iktidarın yeni ekonomi modelini eleştirerek “Bizde öncelik insan yaşamı, toplumun bir bütün olarak kalkınması değil şirketlerin ve sermayenin güçlenmesi, karın artması, şirketlerin yaşamının öncelikli olmasından kaynaklı olarak sadece kar esas alınıyor. İş güvenliği açısından alınması gereken tedbir ve benzeri konuları ele alınmıyor” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı, Helal Akreditasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun 2021 yılı kesin hesap kanun teklifi, 2023 yılı bütçe kanun teklifi ve Sayıştay raporları görüşülüyor.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, dünyada ülkelerin sağlıklı ve sağlıksız büyüme modelleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Rakamlara takılıp kalmamamız gerekiyor. Çünkü bazen rakamlar bize iyi bir şeyler gösteriyor olabilir ama topluma bir yansıması olmadığı zaman, vatandaş ekonomik sıkıntı çekiyorsa, enflasyon yüksekse, alım gücü düşmüşse, burada bir büyümeden bahsetmek mümkün değil. Birilerinin büyümesinden bahsedebiliriz. Yandaşlar, kimi holdinglerin, kimi şirketlerin, iktidarın çeperinde bulunan kimi yapılanmaların büyümesinden bahsedebiliriz ama bir bütün olarak toplumun kalkınmasını, refah seviyesinin artmasını, sosyokültürel yapının artmasını sağlayan büyüme modelleri değildir. Maalesef bizde uygulanan büyüme modellerine baktığımız zaman, bir taraftan belli kesimlerin büyümesini sağlayan bir taraftan da ülkenin temel kaynaklarını da ortadan kaldıran büyüme modellerinden bahsediyoruz.
Bizde öncelik insan yaşamı, toplumun bir bütün olarak kalkınması değil şirketlerin ve sermayenin güçlenmesi, karın artması, şirketlerin yaşamının öncelikli olmasından kaynaklı olarak sadece kar esas alınıyor. İş güvenliği açısından alınması gereken tedbir ve benzeri konular ele alınmıyor. Onlara öncelik verilmiyor. Sadece kar esaslı büyüme modeli alınıyor. Bunun getirdiği sonuç da bir kalkınmaya, refaha ve ülke içerisindeki topyekun bir kalkınmaya yol açmıyor.”
“BANKALARI FONLAMAYA YARADI”
Merkez Bankası’nın faiz politikasını da eleştiren Kenanoğlu, şöyle konuştu:
“Faizin indirilmesi ekonomide bir canlanma yarattı mı? Türkiye’de enflasyonun düşmesine sebep oldu mu? Bütün ekonomistlerin görüşü şu, bankaların karı arttı. Bankalara kar pompalanması anlamına geldi. Bu faiz politikası, düşük kur politikası ne bankalardaki faizi düşürdü ne esnafın aldığı kredideki faizi düşürdü. Hiçbir şekilde faydası olmadı. Sadece bankaları fonlamaya yaradı. Buradan da bir kalkınma, bir topyekun büyüme olduğunu söylememiz mümkün olamıyor. Yeni ekonomik model açıklandığında politika faizi yüzde 16’dan yüzde 12’ye düştü. Dolar kuru 8,5 liradan şimdi 18,70’lerdi. Yıllık resmi enflasyon yüzde 19,16’dan, 85,5’e çıktı.”
“GÖÇMENLER UCUZ EMEK GÜCÜ”
Kenanoğlu, modelin ucuz işgücü üzerine kurulduğuna da dikkat çekerek, “Yani ülkedeki tutulan göçmenler, Suriyeliler başta olmak üzere bunlar ciddi şekilde ticaret hayatı içinde ucuz işgücü olarak istihdam ediliyorlar. Zaman zaman şovlar yapılıyor, genelde İçişleri Bakanı yapıyor, şovu seven birisi, şovla yaşayan birisi. Şurada şu kadar göçmen alındı, gönderildi yakalandı filan.. Fabrikalarda 12 yaşındaki çocukların nasıl çalıştırıldığını görürsünüz. Türkiye’nin bununla övünmesi değil utanması gerekir” dedi.