Galatasaray ile işletmeci arasındaki krizin ardından iki yıl önce tamamen atıl kalan Galatasaray Adası’ndaki imar çalışmaları yeniden başladı. İlk adım olarak, Ada’nın zeminini güçlendirmek için denizden takviye yapılacak. Ada daha sonra kamuya açık yüzme havuzu ve özel sosyal tesis alanına dönüşecek.
GALATASARAY ADASI İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEDİ
İBB ekipleri, 2017 yılında Galatasaray Adası’ndaki imara aykırı kaçak yapıları yıkmış, Galatasaray Kulübü ile adadaki tesisin işletmecisi arasındaki tahliye davası uzun süre devam etmişti. Ada uzun süre moloz yığını olarak boğazın ortasında kalmıştı. 2018 yılında davayı kazanan mülkiyet sahibi Galatasaray Kulübü adanın bir bölümü tekrar inşa ederek hizmete açmıştı. Ancak ada tam randımanlı olarak kullanılamıyordu.
2021’DE ÖZEL KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
Galatasaray Adası 2021 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilan edilen “Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi” sınırları içinde kaldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılında Beşiktaş Kuruçeşme’de bulunan Galatarasay Adası için yeni imar planları hazırlamıştı. Galatasaray Adası olarak bilinen ve atıl durumda bulunan adanın tekrar kamuya kazandırılması ve kullanıma açılması amacıyla hazırlanan plan, 7 bin 255 metrekarelik alanı kapsıyordu.
İNŞAAT ALANI AZALTILDI
Plan açıklama raporunda, daha önce adada yer alan ana yapı haricindeki kapalı alanların kaldırıldığı, açık alan miktarının arttırıldığı ve inşaat alanının azaltıldığı belirtildi. Adanın 5 bin 150 metrekaresi “Kamuya Açık Yüzme Havuzu ve Özel Sosyal Tesis Alanı”, 2 bin metrekaresi “iskele” olarak düzenlendi. Plan notlarına göre yapı yüksekliği 5.90 metre ile sınırlandırıldı. Adada kamunun yararlanacağı spor alanları, yüzme havuzu, teras, çatı bahçesi, eğlence ve yeme içme alanları, restoran, konser etkinlik ve toplantı alanları, davet-organizasyon salonu, satış alanları, sökülür-takılır kış bahçeleri gibi yapılar yapılabilecek.