Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kendi bakanlığına şirketinden dezenfektan sattığının ortaya çıkmasının ardından bir skandal da BOTAŞ’ta yaşandı. BOTAŞ’ı yöneten Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, kuruma 34 milyon TL’lik doğal gaz borusu sattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Varlık Fonu (TVF), kurulduğu 26 Ağustos 2016 tarihinden beri tartışma konusu. Sayıştay’ın denetleyemediği kamuya ait birçok şirket Varlık Fonu’na bağlı. Milyarlarca liralık bir bütçeye sahip fonu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı 7 kişilik bir yönetim kurulu yönetmekte.
Erdoğan, bu yönetim kuruluna da 2018’de AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve aynı zamanda Tosyalı Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Fuat Tosyalı’yı atadı. Ancak Tosyalı, Varlık Fonu’nda yönetici olmasına rağmen fona bağlı kamu şirketleriyle ticari ilişkiler kurdu, milyonlarca liralık ihaleler aldı. Tosyalı son olarak Varlık Fonu’na bağlı Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nden (BOTAŞ) ihale aldı.
İHALELERİN TOPLAM BEDEKİ 860 MİLYON TL
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre; BOTAŞ, 25 Ağustos tarihinde Göksun ve Nusaybin ilçeleri doğal gaz boru hattında kullanılmak üzere çelik boru alımı için bir ihale düzenledi. İhaleyi 34 milyon 40 bin TL teklif veren Tosyalı Holding’e bağlı Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi Anonim Şirketi’nin aldığı açıklandı.
Birgün’ün haberine göre; Fuat Tosyalı, Varlık Fonu’na yönetim kurulu üyesi olduktan sonra fona bağlı BOTAŞ, Türkşeker ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi kamu şirketlerinde 14 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise yaklaşık 860 milyon TL.
KIYAK ÜSTÜNE KIYAK
Aynı zamanda AKP’li İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’nın da ağabeyi olan Fuat Tosyalı’nın adı ve şirketleri sık sık gündeme geliyor. Tosyalı Holding, son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirmesiyle gündeme gelmişti. Bakanlığın yaptığı plan değişikliğiyle, Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’in sanayi bölgesinde denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açılmıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da Tosyalı Holding’e doğa ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına rağmen hayata geçirilen Zonguldak Çaycuma’daki Filyos Vadisi’nde 49 yıllığına arazi tahsis etmişti. Tosyalı Holding’in araziye milyarlarca liraya gübre üretim tesisi inşa edeceği açıklanmıştı.
TANK PALETİ DE ALDI
Ayrıca Tosyalı Holding, geçen yaz Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ait BMC’nin 50,1’lik hissesini satın aldı. Nisan 2018’de Altay Tankı ihalesini alan BMC’ye 2019 yılında Sakarya’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Tank-Palet Fabrikası 50 milyon dolar yatırım şartıyla 25 yıllığına tahsis edilmişti. Yani bu satışla beraber uzun bir süre gündem olan tank palet fabrikasında en büyük söz sahibi de Tosyalı Holding oldu.