Suriye Cumhurbaşkanlığı, PKK’nın Suriye kolu terör örgütü YPG ile anlaşmaya vardı. Suriye Hükümet yetkilileri YPG’nin devlet kurumlarına katılması konusunda anlaşıldığını duyurdu. Ahmed Şara ve Mazlum Abdi tarafından imzalanan anlaşmanın maddeleri de açıklandı.
PKK’nın Suriye kolu YPG’nin de içerisinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) resmen Suriye’ye katıldığı duyuruldu.
Suriye’deki geçiş hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye Arap Cumhuriyeti kurumlarına entegre edilmesi, Suriye toprak bütünlüğünün vurgulanması ve bölünmenin reddedilmesi konusunda anlaşma imzalandı” denildi.
ŞARA VE ABDİ İMZALADI
Suriye geçiş hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara (Colani) ve YPG elebaşı Mazlum Abdi, kameralar karşısına geçerek anlaşma imzaladı.
Anlaşmadaki “Kürt toplumu, Suriye devletinin resmi bir parçası olarak tanınacak ve vatandaşlık hakları güvence altına alınacak.” ifadeleri dikkat çekti.
İŞTE O MADDELER
Ahmed Şara ve Mazlum Abdi’nin imzaladığı anlaşmanın maddeleri şu şekilde:
“SDG, Suriye’nin devlet güvenlik kurumlarına dahil edilecek.
Tüm Suriyelilerin siyasi temsil hakkı garanti altına alınacak. Dini ve etnik köken farkı gözetmeksizin anayasal eşitlik sağlanacak.
Kürt toplumu, Suriye devletinin resmi bir parçası olarak tanınacak ve vatandaşlık hakları güvence altına alınacak.
Suriye topraklarının tamamında çatışmalar durdurulacak.
Rojava’daki (Kuzeydoğu Suriye) tüm sivil ve askeri kurumlar, devlet yönetimi altında birleştirilecek. Sınır kapıları, havaalanları ve petrol sahaları devlet kontrolüne geçecek.
Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşü sağlanacak ve güvenlikleri devlet tarafından garanti altına alınacak.
Şam yönetimi, savaşın yıkıcı etkileriyle mücadelede ve ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit eden unsurlara karşı harekete geçecek.
Suriye devletinin, Esed rejiminin kalıntıları ve ülkenin güvenliği ile birliğini tehdit eden tüm unsurlara karşı mücadelesine destek verilmesi, bölünme çağrıları, nefret söylemi ve Suriye toplumunun tüm bileşenleri arasında fitne yayma girişimlerinin reddedilmesi
Bölünme çağrıları ve toplumda kaos yaratmaya yönelik girişimler reddedilecek.
Uygulama komisyonları, anlaşmanın yıl sonuna kadar tamamen hayata geçirilmesi için çalışacak.”