İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İMAMOĞLU AÇIKLAMASI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve hapis cezası kararı hakkında konuşan Soylu, şunları söyledi:
”Avrupa’da Türkiye’yi şikayet etti. Hangi siyasi parti olursa olsun. Dünya’ya gittiği zaman Türkiye’yi şikayet etmemeli, biz kendi sorunumuzu kendimiz çözeriz. Burada İBB Başkanı, Avrupa’ya gidiyor ve Avrupa’da bunu dile getiriyor. Türkiye’yi şikayet ediyor. Ben de kendisine ‘Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet eden ahmak’ dedim. Sonra o da bana cevap veriyor. Cevabında, ”Esas bu seçimleri iptal edenler ahmaktır” diyor. Benden başka bir alana geçiyor. Seçimlerin iptal edilmesi konusu benimle alakalı değil. Ben İçişleri Bakanı’yım.
”BEN DAVANIN TARAFI DEĞİLİM”
1987 seçimlerini biliyorum. Bu seçimlerde sandık kurullarının işleyişini biliyorum. Çocukluğum buralarda geçmiş. YSK’ya şikayetin nasıl gittiğini, iptal edildiğini bilirim. Seçimi iptal edenler YSK’dır. Bana haksızlık yapıldı diyebilirsiniz.
İlgileriniz şikayetleri sonrası dava açıldı. Bunlar baktılar ki davayla ilgili bir problem çıkabilir. Sonra döndüler biz bu sözü Süleyman Soylu’ya söyledik. Bu bir hukuk cambazlığıdır. Benimle ilgili hakaret davası açmıyorsunuz. Ben o davanın tarafı değilim. Kendim de burayı iptal eden biri olarak bunu görmüyorum.
KARARI BEKLİYOR MUYDUNUZ SORUSUNA YANIT
Pozitif hukuk açısında bu doğru bir karar. Anayasa, mahkemeye müdahale edemezsiniz diyor. Mahkeme kararlarını benim de eleştirdiğim olmuştur. Bir çok karar da eleştirebilirsiniz.
Bir hukuk devletinde söylenecek en aciz sözdür: ‘Siyaseten doğru mu?’ Hukuk al aşağı edilemez. İşime gelince böyle yaparım gelmeyince böyle yaparım. Bu söyleyenin hukuka inancı yoktur.”
İBB’YE KAYYUM ATAYACAK MI?
Soylu ayrıca kendisine yöneltilen ‘İmamoğlu’nun cezası kesinleşirse İBB’ye kayyum atayacak mısınız?’ sorusuna da yanıt verdi.
Soylu, ”Görevden kaynaklanan sebeplerde örneğin ihaleye fesat karıştırma gibi fiili bir durum söz konusuysa, atı alan Üsküdar’ı geçmişse bizim kamu hakkıdır. Bu İçişleri Bakanlığı’na verilen yetkidir.
Eğer bir belediye başkanı, yerel yönetici terörle ilgili iltisat kovuşturma ya da soruşturma varsa kayyum yetkisi verilmiştir bakanlığa. Burada terörle ilgili bir şey söz konusu değil. Burada kayyum atanmaz.
Görevden alma ise benim görevden alma yetkim yok. Burada bir hakaret suçu var.
İstinaf ve Yargıtay onaylarsa bir süreci daha var. Yargıtay’ın onaylaması da yetmez. Açığa alabilme hakkım var. Edremit Belediye Başkanı’nı öyle açığa aldık. Bir belediye başkanı Danıştay’ın kararı olmadan düşmez. Yargıtay onadığında açığa alırız. Belediye başkanlığı düşmez. Çünkü bu seçilmiş, Danıştay kararı vermeden ben görevden alamam.
”YARGITAY ONAYLARSA GÖREVDEN ALIRIM”
Açığa alındığında belediye meclisi geçici başkan seçer. Eğer bitmişse kesin bir seçim yapılır. Kesin seçim Danıştay kararından sonra. Yargıtay’ın onaylarsa görevden alırım. O Danıştay’a gider. Sonuçlanır, bakılır” ifadelerini kullandı.