Türkiye özellikle son yıllarda çok sayıda partinin kuruluşuna şahitlik etti. Parti kurmanın çok kolay olduğu Türkiye’de 30 kişi toplanıp siyasi parti kurabiliyor.
Yargıtay verilere göre Türkiye’de 123 siyasi parti bulunuyor. Seçime katılabilecek yeterliliğe sahip parti sayısı ise sadece 24.
2021 yılından bu yana ise 21 yeni parti kuruldu. Son dönemde yeni partilerin kuruluşundaki bu artış ise aslında Cumhurbaşkanlığı seçiminde yer alan ‘yüzde 50+1’ ilkesi. Zira sistemin bu şekle dönüştürülmesi özellikle küçük yahut oy oranı düşük partiler içim kritik ve “Stratejik”. Yeni sistem Türkiye’de %1’lik oyun dahi önemini arttırırken bu durumdan faydalanıp 1-2 milletvekili almak isteyen yahut siyaseten pazarlık masasına oturmak isteyen her siyasi oluşum yeni parti kurarak siyaset sahnesine giriyor.
HABER ALTERNATİF olarak biz de bu durumu dikkate alarak kuruluşu 3 yıldan fazla olmasına rağmen “0” (Yazıyla SIFIR) üyeli partileri inceleyelim istedik ve karşımıza enteresan ve enteresan olduğu kadar da dikkat çekici bir tablo çıktı…
AS PARTİ
AS PARTİ’nin kurucularının büyük bir çoğunluğunu astsubaylardan oluşmakta ve parti astsubayların siyasette daha çok söz sahibi olması için kuruldu. 2019 Türkiye yerel seçimleri öncesinde parti başkanı Cavit Kayıkcı, seçimlerde Cumhur İttifakı’nı destekleyeceklerini açıkladı. Partinin kuruluşundan 7 yıl geçmesine rağmen üye sayısı ise halen 0…
MİLLİ MÜCADELE PARTİSİ
İşçi Demokrasisi Partisi
21 Ağustos 2015 tarihinde kurulan Troçkist parti olan İşçi Demokrasisi Partisi kendsinini “İşçi Cephesinin devamı” olarak tanımlamakta. 2015 yılında kurulan partinin güncel genel başkanı Oktay Çelik olarak gözükse de kuruluşundan bu yana 7 yıl geçen partinin tek bir üyesi dahi yok.
Kadın Partisi
KADIN PARTİSİ adından da anlaşılacağı üzere kadınların siyasi yaşamda daha çok olması hedefiyle kurulan parti. Amaçları kadınlarla birlikte siyasal hayatta bir değişimin yaşanmasıdır. Genel Başkanlığını “Eş Başkanlık” yöntemi ile Fatma Aytaç- Fatma Benal Yazgan2ın yaptığı parti 2014 yılında kurulurken kuruluşunun ardından geçen 8 senede partinin üye sayısı halen 0.
Ötüken Birliği Partisi
Ötüken Birliği Partisi Türkçü ve Turacı düşüncede olan bir siyasi parti. Radikal milliyetçi ve Türkçü söylemleri ile sosyal medyada kendisini göstermeye çalışan partinin Genel Başkanlığını Çağatay Korkut Körüklü yaparken 2017’de kurulan bu partinin de üye sayısı halen 0…
Sağduyu Partisi
Türkiye’de tarikat ve cemaatlerin çeşitli siyasi partileri desteklemesi artık olağan bir durum halini almışken,Sağduyu Partisi Türkiye’de bir “Tarikatın” resmi olarak kurdurduğu ilk parti olma özelliğini taşıyor. Nakşibendi Tarikatı’nın en etkin kolun olan kolu İskenderpaşa Cemaati’nin kurduğu bu parti 2002 yılında kuruluşu aşamasında pek çok spekülasyon yapılsa da İskenderpaşa Cemaati ki asıl adı ile “GÜMÜŞHANEVİ TEKKESİ” mensubu olan AKP kurucu ve liderlerinin iktidara gelmesi ile etkin faaliyet sürdürmeye gerek duymasa da parti yine de faal olarak açık tutulmuştur.
Partinin kuruluş tarihinin 3 Kasım 2002 seçimlerinden hemen 2 ay önce Eylül 2002 oluşu da dikkat çekmektedir.
Parti 22 senedir varlığını sürdürmektedir ancak güncel üye sayısı 0’dır…
Yeni Dünya Partisi
Birlik ve Huzur Partisinin adını değiştirerek kurulan partidir.
Öte yandan tüm bu partilerin yanında sadece 2020 yılından sonra kurulup üye sayısı SIFIR olan parti sayısı is 17.
Yukarıdaki tablo ise Türkiye’nin nasıl bir “Siyasi Partiler Mezarlığı” olduğunun da en önemli kanıtıdır.