11 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam 2 yıl geçti. Bu sürede tek bir sorumlu dahi istifa etmezken, yüz binlerce depremzede konteyner kentlerde yaşam mücadelesini sürdürüyor.
Depremde yıkılan kentler 2 senedir ayağa kaldırılmadı. Tarifi zor acılar yaşayan depremzedeler yaşama tutunmak için hâlâ mücadele ediyor. Sorumluların istifa etmemesi bir yana iktidarın vaatleri havada kaldı.
Maraş merkezli depremlerin üzerinden bugün itibarıyla 2 sene geçti ancak afetzedelerin sorunları ilk günkü gibi aynı. Depremin ardından iktidarın ve bakanlık yetkililerinin sorumluluk almaması ve istifa etmemesi bir yana verilen cezalar yetersiz kalıyor. Hatta depreme ilişkin açılan pek çok dosya soruşturma aşamasında kalıyor, davalar bile açılmıyor.
Eğitimden sağlığa, rezerv alan sorunundan istihdama dek pek çok sorun bulunuyor. En çok da ‘barınma’ sorunu çözüm bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin ardından “1 sene içinde teslim edeceğiz” dediği konutların büyük kısmı ise ortada yok. Depremzedelere vaat edilen 650 bin konutun yarısı dahi bitirilmedi. Depremzedeleri sokakta bırakan iktidar, yaptığı yardımları ise bir bir kesiyor.
BirGün’den İlayda Kaya’nın haberine göre; barınma, 11 kentteki en büyük sorun. Konutlar bir yana; esnaf ve sanatkârlar tek tek kepenk indirir halde. Binlerce çalışanın faydalandığı mücbir sebep hali bir uzatılıp, bir kesilerek adeta oyuncak haline getirilmiş. Kira yardımları, maddi yardımlar ise sessiz sedasız son buluyor. “Hayatta kalmak zor değil, imkânsız” diyor bölgede yaşayanlar… “Geçinemiyoruz. Para geldiği gibi gidiyor” diyerek isyan ediyor. Emekliler geçim derdi yaşayan en geniş kitle. Hatay’da konteynerde kalan emekli bir öğretmen, evinin yıkıldığını anlatıyor. Hayatları oradan başlıyor sanki. İlk bahsettikleri an orası oluyor. Evi olmadığını ve konteynerde yaşam mücadelesi verdiğinden bahsediyorlar. Hastalıklarını sıralıyorlar peşin sıra. Bölgeye giden kalmamış artık. Gelip sağlıklarına bakan yok, ilgilenen yok diye dert yanıyorlar.
HATAYLI DEPREMZEDELERİN “SESSİZ YÜRÜYÜŞÜNE” POLİS BARİKATI
Öte yandan bundan 2 sene önce gerçekleşen asrın felakteinde en ağır hasarı alan illerin başında gelen Haatay’da depremzedelerin kaybettikleri yakınları adına düzenledikleri “Sessiz yürüyüş” ise polis barikatına takıldı.
6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde Hatay’daki yurttaşlar faciada hayatını kaybedenler için toplandı.
Yunus Emre Parkı’nda toplanan yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı’na doğru sessiz yürüyüş gerçekleştirmek istedi.
Ancak polis, alana barikat kurdu. Depremzedelerin yürüyüşü engellendi.
Yurttaşlar, “Halka değil katillere barikat”, “Vali istifa”, “Hakkımızı helal etmiyoruz”, “Kapıları açın” sloganlarıyla tepki gösterdi.