Türkiye’de bulunan 20’ye yakın madenin Türkiye Varlık Bümyesine alınarak tek çatı altında toplanması için çalışmalar başlatıldı.
Bu madenler kurulacak Maden Holding çatısı altında birleştirilecek.
Mden Holding’in 20’ye yakın madenin çıkarılması ve işlenmesinde rol üstleneceği ve tüm madencilik faaliyetlerinin tek çatı altında toplanacağı öğrenildi.
TVF, petrokimya, madencilik ve yerli kaynağa dönük enerji üretme alanlarında özel sektör ve yabancı doğrudan yatırımcı işbirliklerine dayanan sabit sermaye yatırımlarında yer alacak. Fon’a devredilen altın sahalarının işletilmesi ile birlikte, gelecek beş yıllık dönemde yıllık 100 ton altın üretimi hedeflendiği belirtiliyor.
Maden Holding, tüm madencilik faaliyetleriyle (altın, kömür, çinko, demir, bakır, alüminyum, linyit gibi madenlerin çıkarılması ve işlenmesi) ilgili şirketleri tek çatı altında toplayacak.
Kamuoyunun tepkisini çekecek bu uygulama için yandaş medya da devreye girdi ve konu ile ilgili ilk Haber Sabah Gazetesi’nde yayınlandı.Kurulacak şirketin nasıl önemli işlere imza atacağı ve yararları (!) anlatıldı
Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, Türkiye Varlık Fonu’nun Adana Ceyhan bölgesinde fizibilite çalışmalarını yürüttüğü petrokimya yatırım projesi için 10 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Bu projenin tamamlanmasıyla yılda 18 milyar dolarlık petrokimya ithalatının önünün kesilmesi hedefleniyor.
Fon’un bir başka projesi ise yerli kömürden elektrik üretimine yönelik olacak; bunun için büyük bir linyit yatağı olan Afşin-Elbistan C segmentini aktive etmek için çalışılıyor.
Öte yandan habere göre, yatırım eğilimleri analiz edilerek küresel yatırım pastasından daha fazla pay alabilmek için Türkiye’nin Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi hazırlanacak.