Yıllardır NATO’ya üye olmamaları ile dikkat çeken 2 İskandinav ülkesi İsveç ve Finlandiya’da Rusya’nın Ukrayna2ya karşı başlattığı geniş kapsamlı askeri operasyon sonrasında NATO üyeliğine başvuruda bulunmak için güçlü eğilimler ortaya çıktı.
Her iki ülke de askeri olarak resmi olarak uyumlu değil, ancak çok sayıda kamuoyu yoklamasına göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana NATO üyeliğine verilen halk desteği neredeyse iki katına, İsveç’te yaklaşık %50 ve Finlandiya’da %60’a ulaştı.
Rusya ile 1340 km (830 mil) sınır paylaşan ve İsveç gibi, soğuk savaşın sonunda katı tarafsızlık konumunu terk ettikten sonra bir NATO ortağı olan Finlandiya’nın ittifakla ilgili kararını yaz ortasından önce açıklaması bekleniyor.
İsveç’in başbakan Magdalena Andersson liderliğindeki merkez sol Sosyal Demokratları, “güvenlik incelemelerinin” 30 ulustan oluşan ittifaka katılmaktan daha fazlası olduğunu ve partinin üyelerin desteği olmadan bile başvurmaya karar verebileceğini söyledi.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise geçen hafta yaptığı açıklamada, “Çok dikkatli tartışmalar yapacağız, ancak gereğinden fazla zaman almayacağız” dedi. “Sanırım tartışmayı yaz ortasından önce bitireceğiz,” dedi.
Her iki ülke de NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg’den başvurularının memnuniyetle karşılanacağına dair kamu güvencesinin yanı sıra ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye dahil olmak üzere birçok üyeden destek ifadeleri aldı.
Merkez sağ muhalefet partilerinin NATO uygulamasını destekleyeceklerini söylemeleri ve aşırı sağ İsveç Demokratlarının da bu fikre açık olmasıyla birlikte, sorunun 11 Eylül’de yapılacak parlamento seçimlerinde önemli bir konu olması bekleniyor.
KAYNAK: The Guardian