Eski Türkiye Barolar Birliği’nin Başkanı Metin Feyzioğlu, sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek çok sayıda vatandaşa dava açıyor.
SOL.ORG.TR’nin haberine göre Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzoğlu, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarından eleştiri ve görüş paylaşan kullanıcı hesaplarının tespit edilmesi için avukatları aracılığıyla çalışma yapıyor.
Feyzioğlu’na yönelik eleştiri içeren haber içeriklerini paylaşmak, haberlere yorum yapmak, paylaşımları alıntılamak bile dava konusu olabiliyor. Avukatlardan edindiğimiz bilgiye göre davalar Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenen “hakaret” suçu kapsamında yürütülüyor. Kanun uyarınca yurttaşlar 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor. Yargılama neticesindeyse yurttaşlar yargılama giderleriyle birlikte 5 bin 100 TL avukatlık ücretini Metin Feyzioğlu’na ödemek zorunda kalabiliyor.
Feyzioğlu avukatlarına verdiği talimatla ceza almasını sağladığı kişiler hakkında manevi tazminat davaları da açıyor. Feyzioğlu, 8 bin TL ile 12 bin TL arasında değişen tazminat taleplerinde bulunuyor. Böylelikle yurttaşlar ikinci bir davanın yargılama giderleriyle avukatlık ücreti dahil oldukça yüksek tutarda paraları ödemek durumunda kalıyor.
soL’un görüş aldığı bir avukat, ifade özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesinde düzenlendiğini hatırlatıyor. Avukat “Pakdemirli / Türkiye, Tuşalp/Türkiye, Mustafa Erdoğan ve daha pek çok kararında AİHM bu konuda hak ihlali kararı verdi. Son olarak AİHM tarafından yeni verilen Şorli/Türkiye kararı bu hususlarda çerçeveyi ifade özgürlüğü lehine çok daha genişletmiştir.
AİHM’e göre politikacılar ve kamuoyunda tanınan ünlü siyasiler gibi kişilerle ilgili eleştiri sınırlarının sıradan bir vatandaşa göre daha geniş olduğu kabul edilir.” diyor.
Metin Feyzioğlu’nun avukatı Muhammet Furkan Kamalak, İYİ Parti’nin Merkez Disiplin Kurulu Üyeliğini yapıyor.