Cuma günü TCDD’nin Çin’e büyük bir ihracat treni Ulaştırma Bakanlığı’nın töreniyle yola çıkmış ancak sonrasında önce Maltepe’ye sonra Halkalı’ya en son olaraksa Çerkezköy’e geri dönmüştü.
Yaşanan bu skandal basına yansıyınca TCDD apar topar açıklama yaparak basını “TCDD’nin başarılarını gölgelemek istemekle” ve yalancılıkla suçlamıştı.
TCDD’den yapılan açıklamada trenin Çin’den gelen “Acil” bir sipariş nedeni ile Halkalı’ya uğramak zorunda kaldığı belirtilmişt.
Ancak TCDD’nin yaptığı açıklamanın gerçekleri yansıtmadığı Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın bugün Kadıköy’de gerçekleştirdiği basın açıklaması ile ortaya çıktı.
n gelen ek talepler için Halkalı İstasyonu’na “uğradığını” iddia etmişti. Ancak BTS bugünkü açıklamasında Cuma günü törenle uğurlanan trenle TCDD’nin pazar günü yola çıkmış olduğuna ilişkin fotoğraflarını paylaştığı trenlerin aynı olmadığına dikkat çekti.
BTS açıklamasında TCDD’nin 160 km geri yol giden bir tren için “uğramak” beyanının yanlış olacağını söyleyerek şöyle dedi:
Törenle yola çıkmış ve toplamda 160 kilometre kat etmiş bir tren için, birdenbire Çin Halk Cumhuriyeti’nden “acil” talep geldiği şeklinde yanıltıcı bilgi vermek de, ne yazık ki traji-komiktir. Tüm bunlar, hem insanların aklıyla alay etmektir, hem de açıkça ve bile bile demiryollarını zarara uğratmasına neden olmaktır. Bu beyanımız aynı zamanda bir suç duyurusudur.
Hiçbir demiryolu literatüründe, “gümrüklü olduğu” iddia edilen bir trenin, gümrük işlemleri yapılmadan sevki yapılmaz, bu bir kural ihlalidir. Ancak, 160 km yol gelip, 160 km tekrar geri götürülmesine, yani koca bir hiç için 320 kilometre yol kat etmesine gerekçe olarak; “gümrük işlemlerinin” gösterilmesi ciddiyetten uzaktır. Ayrıca, Pazar günü apar topar yeniden yola çıkartılan asıl Çin Treni’nin gümrük işlemleri, Halkalı yada Tekirdağ Çerkezköy’de değil, Kocaeli Köseköy İstasyonu’nda yapılmıştır. Yani Taşımalık AŞ’nin bir beyanı daha gerçek dışı çıkmıştır.
TCDD KENDİ KENDİSİNE İTİRAF ETTİ
Cuma günü yola çıkartılıp gönderilen trenin vagon yükleme tarihleri ile, Pazar günü tekrar Çin’e doğru yola çıkan trenin tarihlerinin farklı olduğuna dikkat çeken BTS, “konu basına yansıyınca, apar topar bu yüklemeler tamamlanmıştır.” dedi.
TCDD’nin trene ilişkin paylaştığı fotoğraflardaki trenlerin bile farklı olduğuna dikkat çeken BTS, “Bu farklılığı, TCDD Taşımacılık AŞ, Cuma ve Pazar gününe ait 2 ayrı tren resimlerini paylaşarak, farkında olmadan itiraf etmiştir. Çünkü tren dizisinde yer alan tüm konteynerler değişmiştir ve bunu paylaştıkları fotoğraflardan anlamak mümkündür! Yani Pazar günü yola çıkan trenin yükü ve gideceği yer ile Cuma günü şov amaçlı tören için yola çıkan trenin yükü ve gideceği yer farklıdır.” dedi.
GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN YAPILDIĞI YER DE YANLIŞ!
Hiçbir demiryolu literatüründe, “gümrüklü olduğu” iddia edilen bir trenin, gümrük işlemleri yapılmadan sevki yapılmayacağına dikkat çeken BTS, bunun bir kural ihlali olduğunu belirtti.
BTS’nin açıklamasında şöyle dedi:
160 km yol gelip, 160 km tekrar geri götürülmesine, yani koca bir hiç için 320 kilometre yol kat etmesine gerekçe olarak; “gümrük işlemlerinin” gösterilmesi ciddiyetten uzaktır. Ayrıca, Pazar günü apar topar yeniden yola çıkartılan asıl Çin Treni’nin gümrük işlemleri, Halkalı yada Tekirdağ Çerkezköy’de değil, Kocaeli Köseköy İstasyonu’nda yapılmıştır. Yani Taşımacılık AŞ’nin bir beyanı daha gerçek dışı çıkmıştır.
Daha hazır olmayan bir tren için, apar topar tören düzenlenip, “hayali bir tren icat edildiğini” söyleyen BTS, “Sırf bu şov uğruna; Marmaray tüp tünelinden geçirilmesi esnasında 9 adet Marmaray treninin seferi iptal edilmiş, 10 adet Marmaray treninin sefer bölgesi kısaltılmış, 9 adet Marmaray treni de toplam 92 dakika tehir(rötar) etmiştir. İstanbul gibi büyük bir metropolde, şov uğruna yaratılan bu gecikmeler yüzünden halk mağdur edilmiş, ulaşım hakkı kesintiye uğramıştır.” dedi.