Son dönemde ismi muhalefetin “5 maaş” söylemi ile gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AKP Medya ve Tanıtım Başkanı Mahir Ünal yandaş medyanın hedefinde…
Dün Işıkçılar cemaatinin yakın organı olan ve AKP’ye en yakın gazetelerden birisi olan Türkiye Gazetesi’nin yazarlarından Fatih Selek “Bu nasıl iletişim stratejisi?” diyerek yazsısında Cumhurbaşkanlığı İletişim Danışmanı Fahrettin Altun ve AKP Medya ve Tanıtım Başkanı Mahir Ünal’a ağır eleştirilerde bulunmuştu.
Bugün ise “HAVUZ MEDYASININ” amiral gemisi konumundaki SABAH’ın e önemli yazarlarından Okan Müderrisoğlu AKP’nin iletişim stratejilerini ağır dille eleştiren bir yazı kaleme aldı.
Müderrisoğlu yazısında son dönemde muhalefetin iletişim konusunda üstünlüğü eline aldığını,gündemi belirlediğini ve halkı yönlendiren taraf olduğunu belirtti.
Okan Müderrisoğlu “Çağımız, ilk söylenenin veya çarpıcı bir iddianın alıcısının yüksek olduğunu gösteriyor. Algı yerleştikten sonra, kitleler yeterince bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabildiği için muhalefet kanadı görece üstünlük sağlayabiliyor” ifadelerini kullandı.
Okan Müderrisoğlu’nun yazısının ilgili bölümü şöyle:
“TBMM’deki 2021 yılı bütçe görüşmelerinde muhalefetin uyguladığı strateji, buna karşın AK Parti’nin süreç yönetimi tarzı detaylı analizi gerekli kılıyor.
Bir süredir, muhalefetin kullandığı dile ve kamuoyu yönetimi bakımından ifade ettiği anlama odaklanmış bulunuyorum. Çağımız, ilk söylenenin veya çarpıcı bir iddianın alıcısının yüksek olduğunu gösteriyor.
Algı yerleştikten sonra, kitleler yeterince bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabildiği için muhalefet kanadı görece üstünlük sağlayabiliyor. Tabii ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen Ağustos 2018’den bu yana özellikle ekonomi sahasında yaşanan dış kaynaklı ataklar, büyüme performansındaki güçlükler, fiyatlar genel seviyesine ve istihdama ilişkin veriler, muhalefetin rahatlıkla manipüle edebildiği örneklere dönüştürülebiliyor.
İşte bu nedenle…
İletişim stratejisi açısından aynı anda iki husus ön plana çıkıyor…
1- Pandemi riskinin yönetiminde, şimdiye kadar KOBİ’lerin, esnafın, çiftçilerin, işçilerin, dezavantajlı toplum kesimlerinin hayatını kolaylaştırmak adına alınan önlemler ile bundan sonra yapılması planlanan işlerin ısrarlı anlatımı.
2- Muhalefetin iddia, hatta iftiralarına karşı gerçeklerin sürekli ve her platformda paylaşılması…
“Bu yolla ne sağlanacak?” diye sorulursa…
Cevabı çok net:
Kronik muhalif odakların ezberinin bozulması ihtimali zayıf olsa da sade vatandaşın zihnini bulandıran hususların siyasal davranış değişikliğine dönüşmesinin önü alınabilir!”
Yandaş medyadan özellikle Fahrettin Altun’a gelen bu eleştirilerin Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın yönettiği SABAH gazetesinden gelmesi dikkat çekti.
Öte taraftan Türkiye Gazetesi’nin sahibi olan İhlas Holding ise özellikle Çin ile gerçekleştirdiği BİR KUŞAK BİR YOL PROJESİ’nde ortaklık anlaşması döneminden itibaren Berat Albayrak ile yakın ilişkiler kurmuştu.