UNODC ve UN Women tarafından yapılan yeni araştırmanın sonuçları 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kamuoyu ile paylaşıldı.
Rapor, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Rapor, kadın cinayetleri rakamlarının yüksekliğine dikkat çekerken, bu rakamların çok daha yüksek olabileceğine işaret ediyor.
Diğer yandan Covid-19 salgınının başlarında kadın cinayetlerinde ciddi bir artış olduğu kaydediliyor.
81 BİN 100 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Rapordan kadın cinayetleriyle ilgili öne çıkan verilerden bazıları şöyle:
* 2021 yılında dünyada 81 bin 100 kadın ve kız çocuğu kasıtlı olarak öldürüldü.
* Kadın cinayetlerinin çoğu kadınların yakın partnerleri ya da aile üyeleri tarafından işlendi.
* 2021 yılında dünyada yaklaşık 45 bin kadın ve kız çocuğu yakın partnerleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü. Yani kadın cinayetlerinin yaklaşık yüzde 56’sı yakın partnerler veya diğer aile üyeleri tarafından işlendi. Bu, ortalama olarak her saat başı, beşten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi ailelerinden biri tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.
* Kadın cinayetlerinin en çok görüldüğü kıta 17 bin 800 kadın cinayeti ile Asya olurken, bunu Afrika 17 bin 200 kadın cinayeti ile izledi. Amerika kıtasında 2021 yılında tahminen 7 bin 500 kadın ve kız çocuğu yakın partneri ya da diğer aile üyeleri tarafından öldürülürken, Avrupa’da bu rakam 2 bin 500 olarak gerçekleşti.
“SOMUT ADIMLARA İHTİYAÇ VAR”
Raporu değerlendiren UN Women İcra Direktörü Sima Bahous, “Kadın cinayetleri önlenebilir, bunu yapmak için araçlar ve bilgi mevcut. Özellikle kadın örgütleri değişim için savunuculuk yapıyor. Kadınların ve kız çocuklarının evde, sokaklarda ve her yerde güvende olmalarını sağlamak için daha somut adımlara ihtiyacımız var” dedi.
UNODC İcra Direktörü Ghada Waly ise şunları söyledi:
*Toplumsal cinsiyete dayalı her türlü şiddeti önlemek için, her bir cinayeti dikkate almalı, kadın cinayetlerinin arkasındaki sebepleri daha iyi anlamalıyız. Böylece daha iyi ve etkili önleme ve adalete erişim mekanizmaları tasarlayabiliriz.