ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara’ya geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak açıklamalarda bulunuyor. Blinken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşecek.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları:
Deprem felaketinden sonra ABD’den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli mevkidaşım Blinken da ziyaretinden önce iki defa arayarak destekte bulundu. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk.
ABD ile geniş bir gündemimiz var. Toplu mekanizmanın toplantısını senede iki defa yapmak istiyoruz. Sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde çözmek istiyoruz. 100 milyar dolar hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.
Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz, bunların aşılmasını bekliyoruz. ABD yönetimi, F-16 satımını destekliyor. Kongre’de her zaman zorluklar çıkabiliyor, bu sürecin engellenmemesi gerekiyor.
Bazı konsolosluk meselelerini de bugün ele aldık. Vize başvuru süreçlerinde ciddi gecikme var. Bunların hızlandırılması için talebimizi de ilettik. Görüşmemizde ikili ilişkilerin yanı sıra, uluslararası ve bölgesel konuları da değerlendirme imkanımız oldu.
NATO’nun genişlemesini de değerlendirdik. Türkiye olarak iki aday ülkeden beklentilerimizi değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte daimi komitenin toplantısı Brüksel’de gerçekleşecek.
İsrail-Filistin meselesini de değerlendirdik. Son zamanlarda atılan adımlardan endişe duyuyoruz. ABD’nin bu doğrultudaki açıklamalarını da olumlu buluyoruz.
Depremden sonra Suriye halkına yapılacak yardımları ve Suriye’deki genel durumu da değerlendirme şansımız oldu.
Bu zor zamanımızda bizi yalnız bırakmadıkları için teşekkür etmek istiyorum.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın açıklamalarından öne çıkanlar;
ABD halkı burada sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Dün ilk durağım olarak İncirlik Üssü’ne gittim, yanımda Sayın Çavuşoğlu vardı. Hatay’daki yıkımı gördüm, bunu tarif etmek çok zor. Yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor.
Başkan Biden, yardımda bulunulması için anında emir verdi. Yüzlerce yetkiliyi felakete müdahale etmesi için bölgeye gönderdik. 1000 ton miktarında bir barınma, mutfak malzemesi gönderdik. Türkiye, bu süreçte uzun bir dönemden geçecek.
Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz’deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye’nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye’nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye’nin NATO’nun içerisinde hava gücü çok önemli.
SORU-CEVAP
İkili ilişkilerde deprem etkisi
Çavuşoğlu: ABD ile görüş ayrılığı içerisinde olduğumuz konular zaten belli. Pozitifi gündemimiz ve ilişkileri geliştirme arzumuz da ortada.
Roma’daki görüşmede, Sayın Biden ile Sayın Erdoğan stratejik mekanizmanın kurulmasına karar verdiler. Burada amaç pozitif gündeme odaklanmak ve bölgesel ve küresel konularda işbirliğimizi geliştirmek.
Yunanistan Dışişleri Bakanı geldiği zaman söylediğim gibi, bizim ilişkierimizi geliştirmek veya sorunları çözmek için bir felaket beklememize gerek yok.
Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda üçlü bir muhtıramız var. Burada kim ne yapacak, açıkça belirtilmiştir. Litvanya’daki NATO zirvesiyle ilgili adımlar, İsveç’in atacağı adımlara bağlı. İsveç bazı adımlar attı ama maalesef İsveç’te PKK yandaşlarının terörün finansmanı ve terör propagandası dahil her türlü faaliyeti yaptığını görüyoruz. Onların da amacı İsveç’in NATO üyeliğini engellemek. İsveç ne kadar iyi, hızlı adımlar atarsa biz de halkımızı ikna edecek adımlar atarız.
İsveç’in somut adım atması konusunda herkesin İsveç’i teşvik etmesi gerekiyor.
Blinken: Türkiye ve Amerika uzun zamandır, gerek ikili anlaşmalar gerekse bölgesel anlaşmalar konusunda aynı değerleri paylaşıyoruz.
F-16 konusunda aktif olarak Senato ile temas halindeyim. Bu çok önemli bir konu bizim için. Bu Amerika’nın da çıkarlarına da uyan bir şey. İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği ise ikili ilişkilerle ilgili değil. Bu iki ülke NATO’yla birlikte çalışıyor. Katılım gerçekleştiği zaman tüm müttefiklerin güvenliğine katkı olacaktır.
Suriye
Blinken: Şu ana kadar Türkiye’nin gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz ve takdir ediyoruz. Birlikte çalışmaya devam ediyoruz.
Şu anda Suriye’ye yapılan insani yardım çok önemli. Yardımı en kısa sürede ulaştırmak istiyoruz. Şu anda BMGK kararı sonucunda sınırdan geçiş bire indirilmiş durumda. Şimdi Esad rejimi iki yerde daha sınır geçişi açacağını söyledi. Bu çok önemli. Suriye halkına yardımı artırmamız gerekiyor.
Suriye’deki savaşın başından bu yana ABD insani yardım yapmakta. Suriye’ye 15 milyar dolarlık insani yardım yaptık.
Çavuşoğlu: Biz DEAŞ ya da başka bir terör örgütüyle iş birliği yapmanın ölümcül bir hata olduğunu söylüyoruz. PKK/YPG’nin DEAŞ ile mücadele ettiği iddiası doğru değil. Biz her türlü terör örgütüyle mücadele etmemiz lazım. Siyasi irade varsa mücadele edecek kapasitemiz de var. NATO için birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terörizm. Biz NATO ülkeleri olarak biz DEAŞ’la mücadele edemeyip de bir başka terör örgütünü desteklememiz doğru değil.
Şimdi bir deprem oldu. Bu siyasi değil, insani bir konu. Depremden etkilenen Suriyeli sivillere yardım etmek bizim insani görevimiz.
Kilis’te şu an açık olan kapının BM tarafından kullanılabileceğini belirttik. Afrin bölgesine de bazı yardımlar geçti. İnsani yardımlar devam edecek.
Kaynak: Gerçek Gündem