İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni ocağında yığın liç maden alanının çökmesinin ardından çökmenin yaşandığı alanda bulunan kayıp 9 kişiden 5′ inin bir konteyner içinde, 3′ ünün aynı bölgede bir araç içinde, diğer 1 kişinin ise farklı bölgede bir araç içinde olduğunu değerlendirdiklerini söyledi.
Yerlikaya, “Arama kurtarma çalışmalarımız gece gündüz aralıksız devam edecek. 100 dönüme yayılan 10 milyon metreküplük topraktan bahsediyoruz. Adli ve idari soruşturma devam ediyor” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar da “Erzincan’daki madene en son Ağustos ayında denetim yapılmış. Bu denetimde dün gerçekleşen kazayla ilgili herhangi bir tespit yok. Bu zaman içinde ne olmuş olabilir, araştırmamız devam ediyor. En son denetim ağustos ayında yapıldı. İşletmenin ruhsatı var. Birinci önceliğimiz vatandaşlarımızı oradan çıkarabilmek“ diye konuştu.
Siyanür tehlikesine ilişkin de konuşan Bakan Bayraktar, “Sürekli ölçümler yapılıyor. Şu anda endişe edilecek bir şey yok“ dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı faciayla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, “İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir” denildi.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Sonrasında toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde de bir sedde yapılmıştır. Ayrıca bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere Bakanlığımızdan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, ekiplerimiz titizlikle çalışmaya başlamış ve devam etmektedir.”
Bölgede yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularının toplanması için yüzey suyu toplama havuzu yapıldığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur. Bakan yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir. İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir.“