Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç Türkiye’nin yargı sistemi ile “Gurur duyulması” gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin hukuka güven endeksinde 116. sırada olduğu bilgisinin “Hatalı” olduğunu belirten Bakan Tunç bunun ispatı olarak ise yayınlanan listede Angola’nın Türkiye’nin üzerinde yer almasını gösterdi.
Tunç “Hukuka güven endeksi diye çalışmaları var. Bunu öne sürüyorlar. Türkiye’nin yargıya güvende dünyada 116. sırada olduğunu söylüyorlar. Bu bilgi hatalı. Bunlar masa başında hazırlanıyor. Türkiye’nin üstündeki ülkelerde Angola var. Türkiye’nin bu ülkelerin altında olması mümkün mü? Türkiye burada olamaz. Demokrasinin beşiğiyiz diyenlerin Gazze’de hukuka nasıl saygılı olduğunu görüyoruz. Uluslararası hukukun soykırım karşısında nasıl sessiz kaldığını gördük.” ifadelerini kullanırken “Yargıya güven” konusunda kasıtlı bir yanlış bilgilendirme yapıldığını savundu.
Bakan Tunç “Türkiye demokrasi bakımından, seçimler bakımından en önde gelen ülkeler arasında. Yargıyı yıpratan açıklamalara itibar etmemek lazım. Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü her zaman tartışıldı ve her zamankinden daha bağımsızdır yargı. Bugünkü yargımızla gurur duymalıyız. Darbecileri yargılaması gerekenler darbe mağdurlarını yargılayıp başbakanı idam etti. 18 yaşından küçüklerin yaşını büyüterek idam etti. Darbe mağdurlarını daha da mağdur ettiler. 15 Temmuz’da darbecilere karşı ilk harekete geçen yargı oldu. Tutuklama kararları verildi, darbeciler yargılandı. Türkiye 116. sıralarda değil. Çok daha üst sıralarda. Dünyada hakkaniyeti savunan bir ülkeyiz.” dedi.
“ANAYASA MAHKEMESİ İLE YARGITAY ARASINDAKİ SIKINTILARIN KAYNAĞI ANAYASA”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç CNN yayınında ayrıca Yargıtay’ın AYM kararına uymaması ile ortaya çıkan yüksek yargı krizine de değindi. Bakan Tunç AYM ile Yargıtay arasındaki anlaşmazlığın kaynağının Anayasa olduğunu belirtti.
Tunç bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“Kanunlar arasında farklılık var. Bunu da meclis düzeltebilir. Vatandaşlarımıza “seçimden önce işlenen bir terör suçu dokunulmazlık kapsamında olsun mu olmasın mı?” sorusunu soruyoruz. Anayasa olamaz diyor. Bu suçun neler olduğunu yazmanız lazım diyor, Yargıtay da var diyor.
İki mahkememizin de yıpratılmaması lazım. AYM kararları kadar Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Verilen bir karar noktasında iki mahkememiz anayasa maddelerini farklı yorumluyor. Sorunun kaynağı anayasa. 184 kez değişiklik yapıldı. AYM’nin yapısında adliye mahkemelerinde verilen kararların da gitmesini sağlarsanız süper bir uygulama olur. AYM’ye gelen bireysel başvuruları Yargıtay ve Danıştay’dan gelen üyeler incelesin diye bir hüküm olabilir.”