AKP’li Malatya Belediyesi’nin kayısı bahçelerine yapılan evlere kaçak imar izni verdiği ve tarım arazisi olan bu bölgelere inşa edilen bu evlerin deprem felaketinde yıkılarak pek çok vatandaşın ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.
sol.org.tr’den ÖZKAN ÖZTAŞ’ın haberine göre; “Cazibe merkezi” diye lanse edilen ve kayısı bahçelerine yapılan evlere milyonlarca lira talep edildi. Ancak tüm evler depremde bir dakika içinde yerle bir oldu. Üstelik yaşanan bu facia adeta bağıra bağıra geldi zira yıllardır yapılan uyarılar hiçe sayıldı, bölgede kat kanununa göre sadece 2 katlı evlere müsaade ediliyor olmasına rağmen gerçekleştirilen kaçak kat çıkma işlemlerine rant uğruna göz yumuldu.
“ADI ÜZERİNDE BOSTANBAŞI,KARAKAVAK… İSİMLERİNİ TARIMDAN,BAHÇEDEN ALIYOR”
Habere göre İmara açılan yerler özellikle yeni yerleşim yerleri. Evler 2-3 milyon liradan aşağıya gitmedi.
Malatyalı yurttaşlar ise semtlerin isimlerine dikkat çekiyor. “Adı üzerinde Bostanbaşı, Karakavak. Buralar tarım arazisiydi” diyorlar.
Malatya bu gündemle çalkalanıyor ancak ülkede çıt çıkmıyor. Sebep olanlar ortada, izin verenler de öyle. Kat kanununa uymayıp 7-8 katlı evleri yapan müteahhitler de biliniyor.
Bostanbaşı. Yani uzun yıllardır bahçecilik ve tarımla anılan yerler buralar. Bir sokağının adı Karakavak. Ancak buralar imara açılıyor ve insan hayatı hiçe sayılıyor.
1990’LI YILLARDA İMARA AÇILMIŞ…
Büyükşehir yasasından önce Bostanbaşı merkeze bağlı bir belediye. Buranın imara açılışı 1990’lı yıllarda belediyeyi yöneten Malatya Belediye Başkanı Mimar Münir Erkal dönemine denk geliyor. Kendisi o dönemlerde Anavatan Partisi’nden belediye başkanı. Önce Refah Partisi ardından da AKP vekilliğiyle siyasi hayatına devam ediyor. Yani klasik bir merkez sağ ve milli görüş çizgisi siyasetçisi. Üstelik AKP’li yıllarında milletvekilliği yaparken Meclis’te Çevre Komisyonu Başkanlığı’nı yürütmüş. Yani Malatya’nın kayısı bahçelerinin ranta açılmasının baş sorumlularından birisi.
Yine dönemin MHP ve Saadet Partisi çizgisinde siyaset yapan ve aday olan Mehmet Yaşar Çerçi kayısı bahçelerinden ranta dönüşen mekanları birer “cazibe merkezi” olarak tarif ediyordu. Bu tarifle “yatırımcıların” ve taşeronların iştahı kabarıyordu. 1990’lı yıllarda buraya ana caddelere 7 kat, ara cadde ve sokaklaraysa 4 kata kadar imar izni verilmiş.
Ama esas olay 2004 yılında iki AKP’li ismin Bostanbaşı’nı artık geri dönüşü olmaksızın yapılaşmaya açması. Bu iki amcaoğlu AKP’li başkan el ele verip sadece 2 kat ve bahçeli evlere izin verilen imar planlamasını değiştiriyor. Kayısı bahçelerindeki cinayet hikayesi de bu şekilde başlıyor.
Gelin bu iki amca çocuğu AKP’li başkanın kafa kafaya verip nasıl para hırsıyla insan hayatlarına mal olduklarına yakından bakalım.
AKP’Lİ AKRABALAR VE BELEDİYENİN RANT KAPISINA DÖNÜŞME SÜRECİ…
Bu ayrıntıları cesur bir şekilde araştıran ve kamuoyuna duyuran kişilerden biri de Malatya’nın yerel gazetecilerinden Mahir Temur. Temur, Kayısı Haber sitesinde yayınladığı köşe yazılarında sorumluları açıkça gözler önüne seriyor ancak ülkede yaprak kımıldamıyor.
2004 yılında Malatya Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın ve Bostanbaşı Belediye Başkanı seçilen Yahya Akın, Bostanbaşı’nın rant kapısına dönüşmesinin bir numaralı sorumluları. AKP’den seçilen bu iki amcaoğlu ile Malatya’da başlayan Akın ailesi yönetimi eliyle bir sürü kanun ve yönetmelik ihlal ediliyor. Böylelikle Bostanbaşı’nda yüksek katlı lüks evlerin inşaasının önü açılıyor.
Peki neden Bostanbaşı semti? İddialara göre Cemal Akın’ın bu muhitte 200 dönümlük bir arazisi olduğu ifade ediliyor. Burada böyle bir arazi var mıydı varsa karşılığında ne kadar para aldı ya da daire kazandı sorusu ise hâlâ bilinmezliğini koruyor. Hüseyin Cemal Akın bu konudaki iddialara sessiz kalırken Hüseyin Cemal Akın’dan bayrağı Ahmet Çakır devralıyor.
Ahmet Çakır büyükşehir belediyeler yasasından sonra Malatya’nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı oluyor. Sene 2014. Kendisi aynı zamanda 2016 darbe girişiminde 2. Ordu’ya ait uçakları havalimanında durdurmasıyla “kahraman başkan” olarak anılıyor. Yani “FETÖ” karşısında kahraman ilan edilen isimler ya da öncesindeki AKP’li yöneticiler buralarda yüksek katta imara izin veriyor, arazileri ranta açıyor ve kayısı bahçelerine imar izni veriyor.
Sonuç? Sonuç binlerce insanın hayatını kaybetmesi. Bostanbaşı Mahallesi’nin tamamen yok olması.
“KAYISI BAHÇELERİNDE YAŞAMANI YİTİRENLER…”
Can kaybı 2 bin kişiye yaklaştı. Malatya’da 90 bin ev ağır hasarlı ve yıkılacak. Bostanbaşı’nda birkaç yıl önce yapılan yüzlerce yapı yıkıldı ya da ağır hasar gördü.
Peki bu süreçte mevcut Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ne yapıyordu? Sağlam ve ayakta kalan binaları gösterip “Her şey yolunda” diyor ve mezarlık hizmetlerinin deprem sürecinde aksamamasıyla övünüyordu.
Kayısı bahçelerinde binlerce Malatyalı yurttaşımız öldü ya da yaralandı. Gerideyse imar iznine müsaade eden, 2 katlı evlere müsaade edilen yerlerde yüksek katlı binalar yapan, bu binaları milyonlarca liraya satan ve tamamında insanlar hayatını kaybederken sessizce izleyen bir iktidar var.
Malatya’da yurttaşlar yaşananların sorumlularının hesap vermesi ve tüm bu süreçlerin araştırılmasını talep ediyor.