Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘beta’ olarak bilinen Strep-A bakterisine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Bakan Koca, Koca, Avrupa’da etkisini artıran Strep A’ya karşı dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Koca, hastalığın, hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalınması veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya göz temasıyla bulaşabileceğini belirtti.
Bakan Koca’nın açıklaması şöyle:
Eylül’den beri bazı Avrupa ülkelerinde A GRUBU BETA-HEMOLİTİK STREPTOKOK VAKALARI bildirilmektedir. Ülkemizde de AZ SAYIDA vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır.
Hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamadan ağız, burun veya göz temasında da kişi hastalığı alabilir. EN İYİ ÖNLEME YOLU, ELLERİN SIKÇA SABUN VE SUYLA YIKANMASIDIR.
İlaç tedavisine başlandıktan 24 SAAT SONRA bulaşıcılık artık söz konusu değildir.
BU BELİRTİLER VARSA 112 ACİL’İ ARAYIN
“Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa, normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acil’i arayın veya acil servise başvurun.”
Strep A Nedir?
Strep A, boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonların yalnızca küçük bir kısmını oluşturur. Birden fazla streptokok (kısa adıyla strep) türü olsa da, en büyük endişe A grubu streptir. Tedavi edilmediği takdirde Strep A bakterisi; vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Komplikasyonlar arasında genellikle bademciklerin etrafında apseler, şişmiş lenf düğümleri, sinüs ve kulak enfeksiyonlarıyla boğaz iltihabı yer alır. Fakat nadiren de olsa; kalbe ve böbreklere kalıcı olarak zarar verebilecek romatizmal ateş, yoğun döküntü, kaşıntı ve kızarıklık eşlik edebilir.
Strep A Tedavisi Nasıl Yapılır?
Strep A bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısı, tedavi edilebilen bir boğaz ağrısı türüdür. Soğuk algınlığı ve diğer virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları ile aynı şekilde ele alınmaz. Bu nedenle öncelikle hastanın strep olduğundan emin olmak için hızlı strep testi yapılır. Ve alanında uzman bir doktor tarafından reçete ederek seçilen uygun antibiyotiğin kullanımı başlanır.
Bu süreçte hastalara su ve sıvı alımını artırmak, boğaz rahatlatıcı pastiller, yoğurt, elma püresi, çorba gibi yiyecekler önerilebilir. Sigara dumanı, boya, kimyasallar içeren temizlik ürünlerinden kaçınmaları özellikle tavsiye edilebilir. Ayrıca Strep A tedavisinde, kişiler kendilerini daha iyi hissettiklerinde bile antibiyotikleri reçete edildiği şekilde mutlaka almalıdırlar. Bu, zararlı bakterilerden kurtulmanın en iyi yollarından biridir.
Aksi takdirde bakteriler boğazda kalabilir ve semptomlar geri gelebilir. Tüm antibiyotikleri tamamlamak, strep enfeksiyonunun neden olabileceği romatizmal ateş, kızıl hastalığı, kan enfeksiyonları veya böbrek hastalığı gibi diğer sağlık sorunları da önleyebilir.