2019 yılı Sayıştay Raporu belediyelerin açıktan atama ile önce özel kalem müdürlüğü görevine atadıkları kişileri bir süre sonra memur olarak kadroya geçirdiklerini ve bu yolun “Torpilli” kadro dağıtımında en yaygın kullanılan yöntem olduğunu ortaya koydu.
Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre pek çok belediye bu yöntem ile memurluk kadrosunu eş-dost-yakınlarına veriyor…
İşte özel kalem üzerinden memurluk kadrosu dağıtılan belediyeler:
Adana Seyhan Belediyesi: Özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden, 2017 yılında görev yapan kişinin memur kadrosuna; aynı yıl bir başka kişinin ise bu görevi yaptıktan sonra Belediye Başkan Yardımcısı kadrosuna atandığı tespit edildi.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü: Son 10 yıl içerisinde toplam 15 personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atandıktan sonra çeşitli görevlere getirildiği veya diğer kurumlara naklen atamasının yapıldığı görüldü.
Ankara Yenimahalle Belediyesi: Bir kişinin 19 Temmuz 2019 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandıktan bir ay sonra, memur olarak kadroya alındı. Söz konusu atamalar 2018 yılı Mali Raporunda da bulgu konusu edilmişti.
Bitlis Belediyesi: Bir kişinin 2 Ocak 2012 tarihinde özel kalem müdürlüğüne, 08 Ağustos’ta 2012 tarihinde sınava girmeden tekniker kadrosuna ve daha sonra naklen Beykoz Belediye Başkanlığına, diğer bir personelin 4 Ekim 2012 tarihinde özel kalem müdürlüğüne, 13 Şubat 2013 tarihinde sınava girmeden şef kadrosuna ve daha sonra naklen Bitlis Afat ve Acil Durum İl Müdürlüğüne atandığı görüldü. Başka bir personel de 15 Kasım 2013 tarihinde özel kalem müdürlüğüne, 05 Mart 2014 tarihinde sınava girmeden şef kadrosuna ve daha sonra naklen Zeytinburnu Belediye Başkanlığına atandı.
Bursa Osmangazi Belediyesi: 2014-2019 seçim döneminde toplam 3 personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atandıktan sonra çeşitli görevlere veya diğer kurumlara naklen atamasının yapıldığı, lisans mezunu bir kişinin belediyenin özel kalem müdürlüğü kadrosuna 16 Şubat 2016 tarihinde ataması yapıldıktan 3 gün sonra 19 Şubat 2016 tarihinde bu görevden memuriyet kadrosuna geçirildiği tespit edildi.
Giresun Belediyesinin 2019 yılı hesabının incelenmesinde; özel kalem müdürlüğü kadrosuna 27 Haziran 2019 ve 25 Kasım 2019 tarihlerinde olmak üzere iki kez açıktan atama yapıldı. Bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği görüldü.
Gümüşhane Belediyesi: Özel kalem müdürlüğünde bir müddet çalışan bir kişinin doğrudan İşletme Müdürlüğü kadrosuna, buradan da diğer müdürlüklere atandığı tespit edildi.
İstanbul Beşiktaş Belediyesi: Özel kalem müdürlüğü üzerinden 2014 yılında bir, 2015 yılında iki, 2017 yılında iki, 2019 yılında bir kişi sınavsız bir şekilde memur olarak atandı.
İstanbul Beylikdüzü Belediyesi: Özel Kalem Müdürlüğü görevine 2009 yılından itibaren 6 açıktan atama yapıldığı, açıktan atanan personelin kısa bir süre bu kadroda kaldıktan sonra bir kısmının belediye bünyesindeki memur kadrolarına alındığı, bir kısmının ise başka kamu idarelerine nakil yoluyla gittiği görüldü.
İstanbul Esenler Belediyesi: 2009 yılından bu yana özel kalem müdürlüğü kadrosuna 19 farklı kişinin açıktan atandığı, 2017 yılında bir personelin mimar kadrosuna, 2011 yılında bir personelin biyalog kadrosuna atandığı, 9 personelin ise bu görevi yaptıktan sonra naklen başka bir kamu kurumuna tayin olduğu ve 8 personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanmasında bakanlık izninin alınmadığı tespit edildi.
İstanbul Eyüpsultan Belediyesi: 2009 yılından itibaren özel kalem müdürlüğü kadrosuna 13 farklı kişinin atandığı, açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı tespit edildi.
İstanbul Fatih Belediyesi: Özel kalem müdürü olarak atanan kişilerden bazıları müdürlük kadrolarına sınavsız atanmış ve bu şekilde özel kalem müdürlüğü kadrosu müdürlük kadrolarına sınavsız geçişin bir yolu olarak kullanıldı. Ayrıca görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi müdür, şef gibi kadrolara yazılı ve sözlü sınav yapılmadan doğrudan atama yapıldığı görüldü.
İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi: 4 adet personel açıktan özel kalem müdürlüğü kadrosuna atandı ve sonrasında mevzuatta öngörülen şartlar yerine getirilmeksizin mühendis, tekniker ve şef kadrolarına atandı.
BİR GÜNDE ATANDI
İstanbul Kağıthane Belediyesi: 25 Ocak 2019 tarihinde bakanlık izni ile açıktan özel kalem müdürlüğüne atanmış bir kişi, 5 gün sonra Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine tabi olmaksızın tekniker kadrosuna sınavsız bir şekilde atandı. Aynı yöntemle 2017 yılında bir kişi bir günde mühendis kadrosuna, 2017 yılında bir kişi 7 günde mühendis kadrosuna atandı. 2016 yılında ise bir kişi 12 gün özel kalem müdürlüğünde gösterilerek memuriyet kadrosuna geçirildi ve 2017’de Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğüne nakil gitti. 2016 yılında ise bir kişi aynı yöntemle Çekmeköy Belediyesine nakil gitti.
İstanbul Maltepe Belediyesi: 2009 yılından bu yana özel kalem müdürlüğü kadrosuna 5 farklı kişinin atandığı, bu atamalardan 3’ünün mühendis ve memur kadrolarına atandıkları, diğer atamaların açıktan yapılarak memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı görüldü.
İstanbul Pendik Belediyesi: 2015 yılından bu yana özel kalem müdürlüğü kadrosuna 28 farklı kişinin atandığı, bu atamalardan yalnızca 2 tanesinin devlet memurları arasından yapıldığı, 10 tanesinin işçi ve sözleşmeli personelden yapıldığı ve geri kalan 16 tanesinin açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği, açıktan, sözleşmeli ve işçi personelden yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı görüldü. Özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanan personelden 5 kişinin kısa süre sonra diğer kamu kurumlarına naklen atamasının yapıldığı, 2 kişinin istifa ettiği, 21 kişinin de kurum içinde başka görevlere atandığı tespit edildi.
İstanbul Tuzla Belediyesi: 2015 yılından bu yana özel kalem müdürlüğü kadrosuna açıktan 16 farklı kişinin atandığı, 9 kişinin kısa bir süre sonra diğer kamu kurumlarına naklen atamasının yapıldığı, 6 kişinin de kurum içinde başka görevlere atandığı tespit edildi.
İzmir Aliağa Belediyesi Atanan kişilerden birinin 8 gün sonra diğerlerinin de bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği görüldü.
Kırşehir Belediyesi: 2009 yılından itibaren özel kalem müdürlüğü kadrosuna 13 farklı kişinin atandığı ve atamaların açıktan atama yapılması suretiyle memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı tespit edildi.
Kocaeli İzmit Belediyesi: Özel kalem müdürlüğü kadrosuna 11 farklı kişinin atandığı, bu atamaların tamamının yapılıp 7 kişinin başka kurumlara atanması ile bu yöntemin memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı görüldü.
10 GÜNDE BAKANLIĞA NAKLEDİLDİ
Malatya Büyükşehir Belediyesi: Özel kalem müdürlüğüne atanan bir kişi, 10 günlük bir görev süresi sonunda bir bakanlığın memur kadrosuna nakledildi. Geçen yılda da benzer uygulamaların varlığı nedeniyle konu Sayıştay Denetim Raporunda yer almıştı.
Manisa Yunus Emre Belediyesi: Özel kalem müdürlüğüne açıktan atanan kişilerden biri 18-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında bir günde, bir diğeri 25 Eylül-1 Ekim tarihlerin arasında 5 günde görevde kalarak memur kadrosuna atandı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi: Kurumun büyükşehir olduğu 2014 yılından bu yana özel kalem müdürlüğü kadrosuna 9 farklı kişinin 13 defa atandığı, bu atamalardan 8 kişinin açıktan atanarak memur kadrolarına geçirildiği, bazılarının ise naklen başka kamu kurumlarına tayin olduğu görüldü.
Şanlıurfa Belediyesi: Özel kalem müdürlüğü kadrosuna 6 farklı kişinin atandığı, açıktan yapılan 4 atamanın memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı görüldü.
Yozgat Belediyesi: Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna bir kişinin açıktan ataması yapıldıktan bir ay sonra başka bir kamu kurumuna atandı.