Celal Eren ÇELİK
AKP iktidarı ile birlikte pek çoğuna jet hızı ile “Kamu yararına çalışan dernek/vakıf” statüsü verilerek istedikleri gibi bağış toplayabilme imkanı sağlanan yandaş cemaat-tarikat dernek ve vakıflarının toplanılan bağışlar ile özellikle de uzak Afrika ülkelerine “Su kuyusu” açma konusunda adeta birbiri ile yarışması dikkati çekiyor.
Türkiye’de yardıma muhtaç çok sayıda vatandaş varken bu tarikat-cemaat vakıf yahut derneklerinin topladıkları bağışları ısrarla uzak Afrika ülkelerinde “Su kuyusu açmak” için kullanıyor olması akıllara soru işaretlerini de beraberinde getiriliyordu.
Ancak Türkiye’de su kuyusu açma işi yapan bazı firmaların resmi web sitelerinde bu kuyuların açılabilmesi için gerekli maliyetleri paylaşmaları ile birlikte cemaat-tarikat vakıflarının hem de Afrika’da “Su kuyusu açma” sevdasının gerçek sebebi de ortaya çıktı.
Zira Türkiye’de faaliyet gösteren su kuyusu açma firmaları resmi web sitelerinde 2021 yılı fiyatlarına göre 1 metre derinlikteki bir su kuyusunun açılmasının bedelini ortalama 250 TL olarak belirtiyorlar…
Yani örneğin su kuyusu açtırsanız ve su 100 metrede bulunda bunun size maliyeti 25 bin TL oluyor.
CEMAAT TARİKAT VAKIFLARI SU KUYULARI İÇİN BİNLERCE DOLAR TOPLUYOR
Ancak maliyetler ortadayken tarikat cemaat ve vakıflarının Afrika’da su kuyusu açmak için topladığı bağış bedelleri dudak uçuklatmakta. Afrika’da su kuyusu açmak için Dolar üzerinden bağış toplayan bu dernek ve vakıflar binlerce dolar üzerinden bağış topluyorlar…
İsmailağa Cemaati’ne yakın 45 derneğin bir araya gelmesi ile kurulan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) resmi sitesinden yayınladığı “Su kuyusu bağışı” bölümünde “Maliyet tablosu” da çıkartmış. Bu tabloya göre çeşitli Afrika ülkelerinde su kuyusu açmanın maliyeti 900 Dolar ile 4300 Dolar arasında değişmekte.
Bugün Dolar kuru ile İDDEF su kuyusu açmak için en düşük bedel olan 900 Dolar karşılığında 16 bin 768 TL bağış toplarken bu en düşük rakam. Ancak burada da şöyle bir durum var ki 900 Dolar olarak alınan “En düşük su kuyusu” bedelinin 46-60 metre arası derinlikte olduğu ifade edilmiş. Oysa bu maliyet Türkiye piyasasında 11 bin 500 ila 15 bin TL arasında.
Pakistan’da 40 metre ile 60 metre derinlik arasında açılacak bir kuyunun Türkiye piyasasında maliyeti 15 bin TL iken, İDDEF bu kuyu için 3 bin dolar yani tamı tamına 55 bin 893 TL “Bağış bedeli” belirlemiş.
Keza Filipinler’de en derin 21 metre derinlikteki su kuyusunun maliyeti 5 bin 250 TL iken, İDDEF Filipinler için 4 bin 250 Dolar yani 79 BİN 187 Dolar “Su kuyusu açma” bağış bedeli belirlemiş…
Bir başka İslami cemaat derneği ise Bereket Derneği…
Bereket Derneği de Türkiye’de değil yardımlarını Afrika’da dağıtmayı tercih eden derneklerden ve onlar da “Su kuyusu” açıyorlar…
Bereket Derneği Afrika’da ülkelere göre değişen şekli ile su kuyusu açma bağış bedellerini 300 Dolar ile 2 bin 500 Dolar arasında belirlemiş…
Bereket Derneği’nin Somali’de açtığı su kuyularının en derini kendi resmi sitelerine göre 40 metre derinliğinde yani Türkiye’de iş yapan firmaların verilerine ve Türkiye piyasasına göre maliyeti metre başına 250 TL’den 10 bin TL.
Ancak Bereket Derneği Somali’deki bu su kuyuları için 2500 Dolar yani 46 bin 581 TL ile 50 bin TL arasında “Su kuyusu açma” bağış bedeli belirlemiş…
Afrika ülkelerinde “Su kuyusu açma” yarışına girişmiş bir diğer cemaat-tarikat vakfı Işıkçılar Cemaati’ne ait ise İhlas Vakfı…
İhlas Vakfı Afrika’da en pahalı “Su kuyularını” açan vakıflardan birisi…Zira “Yöntemi” diğer tarikat ve cemaat vakıf-derneklerinden farklı… İhlas Vakfı resmi sitesinde Afrika ve Afganistan’da açıldığını belirttiği su kuyularını Afrika için 50,Afganistan için kişi başı 1 hisseye bölerek her bir kuyu için de Afrika’da 50,Afganistan’da 100 hisse belirlemiş…
Tek başına bir kişinin “Su kuyusu” bağışında bulunamadığı bu sistemde Afrika’daki bir su kuyusu için hisse başına 4 bin 700 TL, Afganistan için ise hisse başına 2 bin 450 TL “Su kuyusu açma” bağış bedeli belirlenmiş.
Yani İhlas Vakfı, Afrika’da 50 hisseli bir su kuyusu için 235 bin TL, Afganistan’da ise 100 hisseli bir su kuyusu için 245 bin TL topluyor…
Nakşibendiliğin Halidiye ekolünü temsil eden Saadet Partisi’ne yakınlığı ile bilinen ve AKP döneminde yıldızı parlayan İslami derneklerden birisi olan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de Afrika’ya “Su kuyusu açma” yarışında geri kalmıyor…
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise “Su kuyusu açma” bağış bedelini 3 bin 500 Dolar yani 65 bin 195 TL olarak belirlemiş…
AKP döneminde ismi sıklıkla duyulan bir başka İslami STK ise İyilikte Yarışanlar Derneği. Ve İyilikte Yarışanlar Derneği de Afrika’da “Su kuyusu açan dernekler” kervanın katılmış durumda.
İyilikte Yarışanlar Derneği “Su kuyuları” için 300 Dolar ile 5600 Dolar arasında değişen rakamlarda bağış ücreti belirlemiş…
Ancak burada derneğin yardımlarının ağırlıklı olduğu Yemen’deki durum dikkat çekici… Zira Yemen’de 12 metre derinlikte yani Türk firmalarının açıkladığı fiyatlara göre 3 bin TL maliyetli su kuyuları için İyilikte Yarışanlar Derneği tamı tamına 5 bin 600 Dolar yani 104 bin 315 TL “Su kuyusu açma” bağış ücreti belirlemiş…
AKP dönemi ile birlikte yıldızı parlayan bir başka “Yandaş” İslami STK da Sadakataşı Derneği… Bu dernek de Afrika’da su kuyusu açmak için bağış topluyor ancak diğer dernek ve vakıflardan farkı bağışları Dolar olarak değil Euro olarak alması…
Afrika’da Nijer’den Togo’ya,Somali,Çad’dan Bangladeş’e kadar pek çok ülkede “Su kuyusu” açma yarışına dahil olan SADAKATAŞI DERNEĞİ “Su kuyusu açma bağışı” bedelini ise ülkelere göre 650 Euro ile 5 bin Euro arasında değişen rakamlarda belirlemiş…
Yani SADAKATAŞI DERNEĞİ en ucuz “Su kuyusu açma” bağışını 12 bin 519 TL’ye denk gelecek 650 Euro olarak belirlerken, en yüksek bağış bedeli olarak ise 5 bin Euro yani 96 bin 365 TL bağış bedeli alıyor…
Meşhur Vuslat Derneği ise Asya’da su kuyuları için 7 bin 500 TL, Afrika ülkelerinde ise 40 bin TL “Bağış bedeli” belirlemiş…
***
Bunlar kamuoyunda bilinen İslami STK’ların “Su kuyusu bağış bedelleri”…
Bir de kamuoyunda ya çok az bilinen yahut adı hiç duyulmamış İslami STK’lar var ki onlar da Afrika’da “Su kuyusu bağışı” topluyorlar…
Örneğin DERVİŞDER isimli STK Arakan’a yapılacak su kuyuları için 7 bin 500 TL bağış toplamakta…
DERVİŞDER benzeri pek çok daha küçük çaplı ve az tanınan STK Afrika’da su kuyusu açarken bunlar henüz çok büyük STK’lar olmadıkları için bağış ücretleri de nispeten küçük oluyor…
***
Afrika’ya açılan bu su kuyuları için bağış yapan inançlı insanlar bu bağışları yapsa da nerede,ne zaman,nasıl bu kuyular açılıyor denetleme şansı hemen hemen yok gibi… Bu derneklerin web sitelerinde bu bölgelerden 1-2 kuyu önünden hatta bazılarında kuyu bile olmadan çekilmiş fotoğrafların yayınlanması ile de “Paralarınız ile Afrika’da kuyular açılıyor” imajı yaratmak oldukça kolay olsa gerek.
Şimdi Türkiye’de iş yapan firmaların sunduğu maliyet tablosu ortadayken sormak lazım bu derneklere;
1-Türkiye’deki maliyetlerin kat kat üzerinde ve daha az derinlikteki su kuyuları için bu rakamları hangi kriterlere göre topluyorsunuz?
2-Bu su kuyularından kaç adet açıyorsunuz,açtığınız su kuyusu adedi ile topladığınız bağış/bağış hissesi birbiri ile örtüşmekte mi?
3-Bu kuyuların gerçekten açılıp açılmadığının ya da birebir bağış miktarının karşılığında su kuyusunun açılıp açılmadığının denetimi hangi bağımsız kurum yahut kuruluşlar tarafından yapılıyor?
4- Bu su kuyularının maliyeti Afrika’da daha mı fazla da Türkiye’den çok daha fazla miktarlar ile bağış topluyorsunuz ayrıca bağışları Dolar yahut Euro ile toplamanızın sebebi nedir?
5-Türkiye’de bunca yardıma muhtaç insan varken neden topladığınız bağışları Türkiye’deki yardıma muhtaç “Müslüman din kardeşlerinize” değil de Afrika’daki Müslümanlara yapmayı özellikle tercih etmektesiniz?
***
Biz somut verileri sunduk,soruları sorduk…
Şimdi okurlarımıza soruyoruz sizce de acaba bu Afrika’da “Su kuyusu açma” sevdasının parolası “AÇILSIN AFRİKA’DA KUYULAR,AKSIN TÜRKİYE’DE PARALAR” olabilir mi?
Yorum sizlerin…