Analizde, Türkiye’nin temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinden önce tavrında bir değişikliğe gidip gitmeyeceğinin net olmadığına ve bu durumun Rusya’nın karşı propaganda yapma olasılığını güçlendirdiğine dikkat çekildi.
PUTİN’E MALZEME ÇIKARABİLİR
Luke McGee imzalı analiz, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine set çekiyor olmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “propaganda malzemesi çıkarabileceği” belirtildi. 11 Temmuz’daki NATO zirvesi öncesinde İsveç ve Finlandiya’nın üye olup olmayacağı tartışılırken, “Batılı yetkililer Türkiye’nin üyeliğe izin vermesi konusunda giderek karamsarlaşıyor. NATO diplomatları Türkiye’nin ne yapacağına dair ikiye bölünmüş durumda” denildi.
FİNLANDİYA TEK BAŞINA ÜYE OLABİLİR
İsmini açıklamayan bir NATO yetkilisi CNN’e yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın, zirveye kadar bekledikten sonra tüm Batılı müttefiklerin övgüsünü almak için fikir değiştirebileceğini” ileri sürdü. Ancak McGee’ye göre, NATO diplomatlarının büyük çoğunluğu bu görüşü desteklemiyor. Hakim görüş, Erdoğan’ın pozisyonunda bir değişikliğe gitmeyeceği ve Finlandiya’nın İsveç olmadan NATO’ya üye olabileceği yönünde.
TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLER BELİRLEYİCİ ÖNEMDE
Analizde yer verilen iki görüşün ortaklaştığı nokta ise sürecin gidişatı üzerinde Türkiye’de bu yıl içinde yapılacak seçimlerin belirleyici etkisinin olacağı. CNN’deki analizde ‘Erdoğan’ın yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük siyasi tehdit’ şeklinde nitelenen 2023 seçimlerinin gölgesinde kalan NATO’nun genişleme süreci sekteye uğrarsa Kremlin’in Batı ve NATO’nun bölünmüşlüğüne dair söylemini besleyebileceği görüşüne yer verildi.
‘NATO’NUN BÖLÜNMÜŞ BATI SÖYLEMİNİN ÖNÜNE GEÇMESİ GEREKİYOR’
NATO’nun ve daha geniş anlamıyla Batı İttifakı’nın söz konusu ülkelerin üyeliklerini sağlayamaması hâlinde Rusya’nın bu durumu propaganda malzemesi olarak kullanabileceğini, bu sebeple üyelik süreci olumsuz sonuçlansa bile NATO’nun bazı adımlar atması gerektiği görüşüne yer verildi. Aksi durumda, ‘savaş hemen bitse dahi’, ‘bölünmüş batı söyleminin’ önünün alınamayacağı vurgulandı.