Çeşitli şirketlerden alacaklarını alamadığı ekonomik krize girerek bankalardan kredi istemek durumunda kalan Türkiye Kömür İşletmeleri’nin yandaş KOLİN ve AKSA firmalarına tamı tamına 156 milyon TL’lik “Kıyak” yaptığı ortaya çıktı.
Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) AKP döneminde aldığı kamu ihaleleri ile kamuoyunda “5’Lİ ÇETE” olarak anılan yandaş miteahhit firmalar arasındaki KOLİN İNŞAAT ve millete küfür eden Cengiz Holding sahibi Mehmet Cengiz’in bu küfürlü konuşması esnasında telefonun ucundaki diğer isim olan bir başka yandaş Cemil Kazancı’ya ait AKSA firmalarından değiştirilen hizmet tanımları ile 156 milyon TL’lik ödemeyi almadığı ve yapılan bu “Kıyak” ile kamunun yüzlerce milyon TL zarara uğratıldığı belirlendi.
Bu iki şirketin TKİ’ye olan borçları her geçen gün büyürken,tahsilatın yapılabilmesi için gerçekleştirilen protokol çalışmaları da bir türlü tamamlanmıyor.
BirGün Gazetesi’nden Nurcan Gökdemir’in haberine göre AKSA ve Kolin şirketlerinin, Genel Müdür inisiyatifiyle değiştirilen hesaplama yöntemi ve yanlış tahakkuk nedeniyle kasalarında kalan haksız kazancın büyüklüğü 156 milyon liraya ulaştı. Bu tutarın ise ancak 40,5 milyon TL’si geri alınabildi.
Sayıştay’ın 2018 yılı denetim raporunda yer alan tespite göre, rödovans karşılığı alınması gereken tutar, termik santral kurma şartlı sözleşmelerde, birim fiyat belirlemede Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kullanılırken 2015 yılında Piyasa Takas Fiyatı (PTF) kullanılmaya başlanması ile ortaya çıktı. Bu yeni yöntem Bolu Göynük’teki kömür sahalarını işleten AKSA Holding’den daha düşük rödovans bedeli tahsil edilmesine neden oldu. Dönemin Genel Müdürü Mustafa Aktaş’ın imzasıyla 2016’da başlayan bu uygulamanın TKİ’ye faturası 2019 yılı sonu itibariyle 87,6 milyon lira oldu.
KOLİN’E HAKSIZ ÖDEME
Kolin’in de açık işletme yapmasına karşın yeraltı işletmelerine ödenmesi gereken farktan yararlandırıldığı ortaya çıktı. 2019 yılı Ocak ayında üretime başlayan şirketin kasasına giren haksız tutar, 49,5 milyon liraya çıktı. TKİ, daha sonra bu uygulamadan vazgeçti ancak alacak henüz tahsil edilemedi.
PRENSİP ANLAŞMASI
Kuruma ilişkin denetim raporlarının TBMM KİT Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında bilgi veren Genel Müdür Hasan Hüseyin Erdoğan, alacak tutarının son olarak 156 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Şirketlere tebligatta bulunduklarını bildiren Erdoğan, tahsilatı protokole bağlamak için hazırlıkların sürdüğünü, şirketlerle de itiraz etmeyeceklerine ilişkin prensip anlaşması yaptıklarını anlattı.
Bugüne kadar 40,5 milyon lira tahsil edebildiğini de bildiren Erdoğan, normal faiz işleterek kalan tutarı da taksitler halinde alacaklarını söyledi. TKİ Genel Müdürü Erdoğan, dönemin yöneticileri hakkında, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından bir soruşturma açıldığını söyledi. Erdoğan, soruşturmanın henüz sonuçlanmadığını da bildirdi.
CEPLERİNDE KALACAKTI
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, iktidarın gözdesi iki şirket lehine büyük bir vurgun yaşandığını belirterek, şunları söyledi:
“Bundan önceki yönetim bize bu konunun TKİ’nin dezavantajına değil, avantajına olduğunu, sorun bulunmadığını söylemişti. Bu bilgiye dayanarak mücadeleyi bıraksaydık ve alt komisyonda yapılan oylamada Sayıştay’ın konuyu izlememesi gerektiği yönünde bir karar alınsaydı 156 milyon lira birilerinin cebine girmiş olacaktı”.
TKİ BATARKEN KOZMETİK İŞİNE GİRMİŞ VE REKLAM FİRMASINA DA 4,7 MİLYON TL ÖDEMİŞTİ
TKİ bu sorumsuz yönetim anlayışı ve yapılan kıyaklar ile bugün neredeyse “Batma” noktasına gelirken, kendi faalihyet alanı ile uzaktan yakından alakası olmayan kozmetik ürünleri üretimi işine girdiği,depolarda bozulan ve satılmadığı için kamu kurumlarına bedava dağıtılan ürünlerden milyonlarca TL zarar etiği ortaya çıkmıştı.
HABER ALTERNATİF ise TKİ’nin milyonlarca TL zarar ettiği kozmetik işinde piyasada hiç bir tecrübesi olmayan ve yeni kurulan 10 bin TL sermayeli bir şirket ile nasıl 4,7 milyon TL’lik sözleşme imzaladığını ve bu şirketin detaylarını “ÖZEL HABER” olarak okurlarına duyurmuştu:
İşte HABER ALTERNATİF’in o özel haberi: