İran lideri Ali Hamaney, Rusya-Ukrayna çatışmalarından sonra Batı’nın sivillere yönelik ırkçı yaklaşımlarını eleştirdi.
Hicri Şemsi takvime göre yeni yılın ilk günü olan Nevruz Bayramı münasebetiyle devlet televizyonundan halka seslenen Hamaney, iç ve dış politikada yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ukrayna’daki savaşta, bazı Avrupalıların ırkçı yaklaşımlar sergilediğine değinen Hamaney, “Ukrayna’da yaşanan olaylarda Batı’nın ırkçılığını herkes gördü. Bakıyorsunuz, ülkedeki savaş sorunu nedeniyle göç etmek isteyip trene binecek insanların arasında beyaz-siyah ayrımı yapıyorlar.” dedi.
In Western media, they brazenly say they regret that this time the war is not in the Middle East & it’s happening in Europe. So it’s alright with them if wars, bloodshed & killing take place in the Middle East, but not if it happens in Europe. Such overt, blatant racism! #Ukraine
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) March 21, 2022
Bazı Batılı gazeteci ve yorumcuların, “Savaş bu sefer Orta Doğu’da değil” sözlerine işaret eden Hamaney, şöyle devam etti:
“Medyalarında bu seferki savaşın Orta Doğu’da cereyan etmemesinden duydukları üzüntülerini dile getiriyorlar. Yani onlara göre savaş eğer Orta Doğu’da olursa sorun değil, Avrupa’da olursa sorun. Böyle apaçık ırkçılık yapıldığı görülmemiştir.”
ÖNCELİKLİ KONU EKONOMİ
Yeni yılın sloganı olarak “bilime dayalı ve istihdam odaklı üretimi” seçtiğini belirten Hamaney, ülke yöneticilerinin öncelikle ele alması gereken konunun ekonomi olduğunu belirtti.
Yerli ve bilimsel üretimin önemine değinen Hamaney, ülkesinde ABD yaptırımlarına rağmen ekonomide ilerleme kaydedildiğini savundu.
Geçen yıl dünyanın başka yerlerinde meydana gelen sayısız olaya işaret eden Hamaney, “Bütün bu olaylar İran milletinin emperyalizm karşısındaki yolunun doğruluğunu gösterdi” diye konuştu.
Hamaney şunları söyledi:
“Ekonomik sorunları çözmenin anahtarı ve ekonomik zorlukları aşmanın temel yolu üretimdir. Ekonomik büyüme, istihdamın artırılması, enflasyonun düşürülmesi, kişi başına düşen gelirin arttırılması, kamu refahının iyileştirilmesi ve milli özgüvenin ve itibarın arttırılması, son yıllarda iyi etkileri olan milli üretim adı verilen bu iksire bağlıdır.
Bu yıl da üretim konusuna, tabii ki üretimin yeni bir katmanına yani ‘bilgiye dayalı’ ve ‘istihdam yaratan’ üretimin üzerinde durmaya devam ediyorum.
Bilgiye dayalı ve istihdam yaratan üretimin belirlenmesi kriterini tüm ekonomik hedeflerde ileriye ve somut bir adım olarak değerlendiriyorum. Geçen yılki tavsiyesinin sokak tabelalarına, cihazların başlıklarına yılın adını koymak gibi yüzeysel işlerle yetinilmemesi gerektiğini vurgulamak isterim. İnşallah bu sloganda kalmayacak.”
Hicri Şemsi takvimin kullanıldığı İran’da yeni yıl (1401 yılı) dün başladı.