Ulaştırma Bakanlığı geçen yıl çıktığı ihaleyi tekrarladı, “en uygun” teklifi veren firma 2 katı teklifle yine en uygun aday oldu. İhaledeki detay “Kanal İstanbul rafa mı kalktı?” sorusunu getirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının geçtiğimiz yıl yaptığı ve 3,5 milyar teklif verilen ihaleyi gizlice tekrarladığı ortaya çıktı. Bu sene geçen yıla göre neredeyse iki katı tekliflerin verildiği ihalede yine aynı firma en “uygun” teklifi verdi. İhaleye neden tekrar çıkıldığı ise bazı soruları beraberinde getirdi.
Toker, yazısına “Ne ben yıllardır yazmaktan sıkıldım ne de onlar halkın parasını gizli ihalelerle seçilmiş müteahhitlere aktarmaktan vazgeçti. Bu döngü nereye kadar gider bilmesem de şunu biliyoruz: Geçen hafta; alamadığınız sağlık hizmeti, yetmeyen maaşınız, bulamadığınız iş, atanamadığınız kadroların karşılığı bütçe kaynaklarıyla 6 milyar TL’lik bir ihale GİZLİCE ve TEKRAR yapıldı” ifadeleri ile başladı.
Toker, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 31 Mayıs’ta 21b usulü ile çıktığı ihalenin geçen yıl yaptığı ihale ile neredeyse aynı olduğunu belirtti: “Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi”
İhaleye en uygun teklifi 6 milyar lirayla (5,994 milyar)Gülermak + Yapı&Yapı + Taşyapı ortaklığı verdi. Toker, “Teklif sahibi üçlü ortaklık, geçen yıl aynı kurumun aynı isimle, aynı ihale usulüyle yaptığı ihaleyi 3,1 milyar TL teklifle kazanan üçlüden başkası değil. Dolayısıyla bakanlığın 6 milyar TL’lik işin sözleşmesini, söz konusu üçlü firma ile imzalaması sürpriz olmaz” dedi.
Toker aynı ihalenin hangi koşullarda tekrar açılabileceğine dair şu bilgileri verdi:
Reklam
“Normalde ihalesi yapılmış bir yatırım için tekrar ihaleye çıkılması, iki anlama gelir:
– Ya herhangi bir nedenle ihale iptal edilmiştir. Dava sonucu mahkeme karar vermiştir. İhalenin yenilenmesi gerekir.
– Ya iş ekonomik nedenlerle tasfiye edilmiştir. Veya ‘ikmal’ denilen tamamlayıcı bir ihale açılması gerekir.”
Toker, ihale “gizli” yapıldığı için, sunuştan ihalenin neden tekrarlandığının anlaşılmadığını belirttti.
Çiğdem Toker, bizim bir önceki ara başlıkta “ufak ama önemli bir fark” diye belirttiğimiz farkı da hatırlattı. İhaleye neredeyse aynı adla yeniden çıkıldığını belirten Toker, bir önceki ihalede “Kanal İstanbul Geçişi” ibaresinin de bulunduğunu belirtti ve şu soruları yöneltti:
“Şimdi Ulaştırma Bakanlığı’nın kamuoyuna bir değil iki konuda açıklama borcu bulunuyor:
– Kanal İstanbul projesi rafa mı kalktı? Halkalı-Ispartakule demiryolu inşaatı artık “Kanal İstanbul geçişi”olma vasfını taşımıyor mu?
– Bu ihaleyi iki kat fiyata neden tekrarladınız? Nasıl aynı firmalar aldı? Masa başında mı planlandı?” sorusunu sordu.