Tarık ÖZDEN/HABER MERKEZİ
Dünya ekonomisi, Covid-19 salgını nedeniyle tarihte benzeri görülmemiş bir krizin eşiğine gelirken küresel petrol piyasasının ana oyuncuları olan Rusya, Suudi Arabistan, ABD ve Çin gibi ülkeler petrolün varil fiyatının düşmesi ile kriz yaşadı.
Petrolün varil fiyatı tarihte ilk defa 20 Nisan’da eksi 37 dolara kadar düşerken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı son 21 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Bu hafta yapılan kemer sıkma önlemleri, ekonomiyi çeşitlendirmek adına yapılan büyük planlara rağmen parlak bir gelecek beklenmiyor.
Suudi Arabistan Maliye Bakanı alınan önlemleri “acı veren önlemler” diye tanımladı. Bu yolla 26 milyar dolar tasarruf edilmesi planlanıyor ama Covid-19 ve petrol fiyatlarındaki düşüş Suudi Merkez Bankası’na sadece Mart ayında bu kadara mal oldu.
SAUDİ ARAMCO’DA İLK ÇEYREKTE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Covid-19 nedeniyle etkilenen petrol piyasasının fiyatlarında oynamalar devam etmiş ve petrol arz talep dengesi bozulmuştu. Yaşanılan virüs salgınının etkisiyle Suudi Arabistan petrol gelirlerinin dörtte birini kaybetmiş durumda. Saudi Aramco’nun, Ocak- Mart sürecine dair net karı ise daha da geriledi. 16,6 milyar dolar daha kaybeden Saudi Aramco’nun ilerleyen zamandaki stratejisi ise belli değil. Geçen senenin ilk çeyrek döneminde 71,81 milyar dolar gelir elde eden Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco, 2020 yılının aynı döneminde ise %16 düşüşle 60,15 milyar dolar gelir sağlayabildi.
Virüsün yol açtığı belirsizlik nedeniyle toparlanma tahmininin zor olduğu görüldü.
TÜKENEN PETROL DEVLERİ YENİLENEBİLİR ENERJİDE BULUŞUYOR
İklim ve Enerji Politikası Analisti Sofia Lopez Piqueres, “Covid-19’un uzun vadede yenilenebilir enerjinin büyümesine engel olmayacak. Özellikle Batılı bazı petrol şirketleri yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyorlar. Avrupa ve diğer bölgelerde yenilenebilir enerjiye geçiş süreci, siyaset belirleyicilerin ortaya koyacakları vizyon ve cesarete bağlı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.