DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin CHP listelerinden TBMM’ye girmesi ile birlikte, CHP ile kurduğu Millet İttifakı ile Meclise giren İYİ PARTİ’NİN Meclis’te kritik oylamalarda yeni bir “Muhafazakar Sağ Blok” oluşturarak birlikte hareket edip etmeyecekleri Ankara kulislerinde son günlerin en çok tartışılan konularından bir tanesi.
Özellikle böyle bir ortak işbirliğinin AKP-MHP-DSP-YENİDEN REFAH ve HÜDA-PAR vekilleri ile birlikte hareket ederek” Başörtüsü ile ilgili yasa değişikliği referandumsuz kabul edilir mi?” tartışması ile başlayan tartışmalar, benzer işbirliğinin kritik oylamalarda da gerçekleşebileceği ve pek çok kritik Anayasa değişikliğinin referanduma gerek kalmadan Meclis’ten geçmesinin sağlanabileceği yönündeki görüşlerin yüksek sesle dillendirilmesine yol açtı.
Bu konu ile ilgili olarak ise CHP listelerinden TBMM’ye giren DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti kurmayları Cumhuriyet Gazetesi’nden Sarp Sağkal’a konuştu.
DEVA Partisi kurmayları başörtüsü konusunun bir temel hak ve özgürlük konusu olduğunu belirterek “Böyle konuların yasal ve anayasal düzenlemeler altına alınmasını doğru bulmayız. Başörtüsü sorunu 2013’te Meclis’te tüm partilerin uzlaşısıyla çözülmüştür. Şu an fiili bir başörtüsü problemi bulunmamaktadır. Mevcut yasaları uygulamayan iktidarın toplumu başörtüsü üzerinden kamplaştıracağı adımlara destek olmayız” dedi. DEVA partililer “sağ ittifak” gibi söylemleri de kabul etmediklerini söyleyerek “Asıl otoriter yapıya karşı adaleti savunanlar bir araya gelmeli” değerlendirmesini yaptı.
Saadet Partisi kurmayları ise “Henüz teklif önümüze gelmedi. Önümüze gelmeden de ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diyemeyiz” dedi.
Gelecek Partisi kurmayları “sağ ittifak” gibi söylemlerle “dere görünmeden paçanın sıvandığını” söyleyerek “Türkiye’nin seçim kanunu, Meclis İç Tüzüğü’nün değişmesi gibi konuları öncelikli olarak değerlendirmesi gerekiyor. Bu iktidar daha kendi değiştirdiği anayasaya uymuyor. Bizi bu gibi konularla oyalamak istiyorlar. Yoksulluğun, yolsuzluğun olduğu bir ortam var ve asıl gündem bu” değerlendirmesini yaptı.
İYİ Parti kurmayları ise “AKP’nin siyasal İslamcı politikalarıyla İYİ Parti’nin asla yan yana gelemeyeceğini” söyledi. Kendilerinin daha önce hazırladıkları taslağı anımsatan kurmaylar, “Bizim taslağımız kabul edilmezse iş farklı bir boyuta evrilir. Bunun karşısında oluruz” dedi.
‘KADIN HAKLARI OYLANAMAZ’
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, kadınların özgürlüklerinin tartışma konusu olmayacağını belirtti. Aksoy, “Kadının kılık kıyafetiyle ilgili özgürlüğü Cumhuriyet zaten vermiş. Bu konu referanduma götürülecek ya da yasal düzenlemeye konu olacak bir şey değil. Tamamen ekonomik gündemi değiştirmek istiyorlar. Ağırlıkla erkeklerden oluşan bir Meclis’te kadınların hakları oylanamaz. Türkiye’de bir başörtüsü sorunu yoktur” dedi.