Aralarında futbol dünyasından ünlü isimlerin de bulunduğu kişileri “yüksek kâr” vaadiyle dolandırdığı ileri sürülen bankacı Seçil Erzan dosyasının genişleyeceği ileri sürüldü. İkinci iddianamenin karaparayı kapsayacağı bildirildi.
Cumhuriyet’ten Rengin Temoçin’in haberine göre; aAralarında futbol dünyasından ünlü isimlere iş insanlarının da bulunduğu müşterilerini “yüksek kâr” vaadiyle dolandırdığı ileri sürülen bankacı Seçil Erzan’a ilişkin iddialar yeni boyut kazanıyor. Dolandırıcılık kapsamlı iddianame dışında karapara trafiğini kapsayan yeni bir soruşturmanın yürütüldüğü ileri sürüldü.
İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dolandırıcılık davasında tutuklu sanık Seçil Erzan’ın, Denizbank Levent Şubesi Müdürlüğü döneminde 49 kişiden en az 45 milyon dolar para topladığı belirtiliyor. İddianamede Erzan’ın futbolcular, iş insanları ve çeşitli meslek gruplarından müştekilere, yüksek kâr getirili güvenilir bir fon vaadinde bulunduğu; Fatih Terim, Hakan Ateş gibi isimlerin bu fona dahil olduğunu söyleyerek müştekileri bu fona para yatırmaya ikna ettiği anlatıldı. İddianamede gerçekte ise böyle bir fonun hiç olmadığının belirlendiği vurgulandı.
‘PARALAR NEREDE?’
Erzan’ın bir numaralı sanık olduğu dolandırıcılık davası dışında aynı dosya kapsamında karapara soruşturması yürütüldüğü de ileri sürüldü. Hukukçu Figen Çalıkuşu, ikinci iddianame olasılığını Cumhuriyet’e değerlendirdi.
Çalıkuşu, “İlk iddianamede karapara aklama yönünde başka bir soruşturma olduğuna dair bilgi var. Bundan sonra ikinci iddianamenin geleceği anlaşılıyor. İddianamenin en sonundaki not kısımında karapara soruşturmasının devam ettiği bilgisi bulunuyor. İkinci iddianamenin geleceğini buradan görüyoruz. Ayrıca esas soru ve cevabı mevcut iddianamede yer almıyor. Nedir o temel soru, toplanan bu paraların nerede kullanılarak böyle bir yüksek bir getiri ile geri dönüyor. Toplanan paralar kime gidiyor, nasıl ve nerede kullanılıyor” diye konuştu.
Çalışkuşu, paraların neden dolar olarak toplandığı sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Dolar bazında toplanan paraların yüzde 333 gibi çok çok yüksek getirisini sağlayan bir finans enstrümanı yok. İddianamelere esas olacak soruşturmada bu hususun netliğe çıkarılmasına ihtiyaç var. BDDK raporunda yıllık dolar için yüzde 16.2 olacağı bildirilirken; yüzde 50, yüzde 70 değil de çok çok yüksek oranlarda dolar faizleri geri dönüş nasıl mümkün oluyor? Dolar olarak paraların toplanması uluslararası bir kullanım şüphesini güçlendiriyor. Parayı TL olarak toplayıp, TL olarak yüksek faizle geri vermeye engel olan ne? TL olarak gelen paraların dahi dolara çevrildiğini görüyoruz.”
Parayı toplayanlardan bazı isimlerin yurtdışı çıkışlarına dikkat çeken Çalıkuşu, “Acaba dolar olarak toplanan bu paralar illegal işlerde kullanılmış olabilir mi? Yurtdışı çıkışlar detaylı incelenmeli” dedi.