Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni olan ve ülkenin en güçlü ve zengin iş adamı olarak gösterilen Rami Makhlouf ile Beşar Esad arasında başlayan ve Suriye kamuoyunda “Aile Darbesi” olarak nitelenen güç mücadelesi devam ederken Esad’ın kuzeni Rami Makhlouf’tan yeni hamle geldi.
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National haber sitesinin verdiği bilgiye göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kuzeni olan ve 2000’li yılların başından beri devlet yönetiminde de etkili Rami Makhlouf’un tüm mal varlığına el koymak istemesinin ardından Rami Makhlouf, Facebook hesabından yaptığı paylaşım ile çeşitli bankalar ve sigorta şirketlerindeki hisselerini Ramak Humanitarian adlı bir organizasyona devrettiğini açıkladı.
Makhlouf Ramak Humanitarian’ın, Beşar Esad rejimini savunurken ölen Alevîler için kurulan,rejimin “şehitlerine” adanmış bir yardım kuruluşu olduğunu söyledi.
Ancak Makhlouf’la ilgilenen bölgesel bankacılara göre, Ramak Humanitarian’ı hiç de sıradan bir yarım kuruluşu değil.Yardım kuruluşunun bir dizi rejim lideriyle bağlantılı tarafından, sistemi kontrol edebilmek adına faaliyet gösteren çeşitli organizasyonları birleştiren kurumsal bir yapının ana şirketi olduğu belirtiliyor.
“Tüm bu hisselerin mülkiyetini devretme sürecine başladım” şeklinde konuşan Makhlouf bu bağışın ona “büyük memnuniyet ve güç hissi” verdiğini söylemesi ise dikkat çekti. Makhlouf’un ifadelerindeki “Güç hissi” ibaresi bir meydan okuma olarak değerlendirildi.
Esad ile kuzeni Rami Makhlouf arasındaki güç savaşı, Esad’ın 19 Nisan’da kuzeni tarafından kontrol edilen telekom şirketi Syriatel’i kapsayan bir vergi anlaşmazlığını gerekçe göstererek Rami Makhlouf’un tüm mal varlığına el koyma girişiminde bulunması ile su yüzüne çıktı.
Esad’ın kuzeni olan Rami Makhlouf 2000’li yıllardan bu yana giderek güçlenen ve BAAS PARTİSİ’ni kontrol eden 3 isimden biri haline gelen bir figür.
Finansçılar, Syriatel’in ülkenin en büyük şirketi olduğunu, ancak bu şirketin değerinin Makhlouf’un rejimin en iç çemberi adına yönettiği servetin sadece bir kısmını temsil ettiğini söylüyor.
Rami Makhlouf ayrıca bir süredir sosyal medyada dolaşan 10 bankadaki hisselerin kendisine ait olduğu iddialarını da doğruladı.
Bankalar arasında Ürdün Arap Bankası’nın Suriye iştirakleri, Lübnan’ın Banque Audi, Byblos Bankası ve Blom’un yanı sıra Katar Ulusal Bankası’nın Şam’daki operasyonu da var.
Bankacılar, Makhlouf’un adındaki bilinen varlıklardan bazılarının ele geçirilmesinin, dünyanın dört bir yanındaki off-shore şirketlerin labirentindeki büyük bir servete kıyasla nispeten önemsiz olduğunu söylüyor.
Paralarının tamamının yerini ve gerçek manadaki tam miktarını sadece Makhlouf’un bildiğini belirten uzmanlar güç mücadelesinin odağında bu paranın yattığını ifade ediyorlar.