İstanbul’da, Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen Göktürk Mahallesi’ndeki Kemerköy Sitesi’nin yeşil alanına Emlak Konut GYO’nun inşa edeceği projeye karşı bölge halkının protesto eylemleri devam ediyor.Bölge sakinleri, AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’ne dilekçe verdi. Dilekçede, “Bu ruhsatsız inşaatın tarafınızca tespit edilmesini ve sürecin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz” denildi. Belediye önünde yapılan basın açıklamasında da yeşil alanlar, göletler, su kanallarının üzerine yapılması planlanan 500 adetin üzerindeki konut inşaatı için kanunen şart olan ÇED raporunun bulunmadığı, hukuki süreçler henüz tamamlanmadan inşaat ruhsatı verilmesinin de hukuksuz olduğu belirtilerek suç işlendiği savunuldu.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin, Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredilen Göktürk Mahallesi’ndeki 224 bin metrekarelik arazideki inşaat çalışması sürüyor. Araziye konut inşa edilmesine karşı direniş başlatan mahalleli, itirazlarını bugün de sürdürdü. Eyüpsultan Belediyesi önünde bir araya gelen mahalleli, burada bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı ve mahalle sakini Gülseren Onanç okudu. Onanç, şunları söyledi:
“HUKUKİ SÜREÇLER VARKEN YAPI İNŞAAT RUHSATI VERİLMESİ HUKUKSUZDUR: Göktürk’te yaşanan hukuksuzluklar zinciri konusunda sizi bilgilendirmek isteriz. Bu konuda görev ve sorumluluklarınızın gereğini yapacağınıza inanmak istiyoruz. Söz konusu arazi, mülkiyeti Demirören’den Ziraat Bankası AŞ’ye geçen Kemerköy Sitesi’ndeki maliklerin tamamının, inşaat müteahhidi Kemer Yapı AŞ tarafından verilen irtifak haklarına sahip olduğu 30 yıldır zilyetlik hakları ile ortak yeşil alan olarak kullandığı bölümdür. Bu bölümlerle ilgili halen idari ve tüketici mahkemelerinde devam eden 68 adet yürütmeyi durdurma davası vardır. Bunlardan biri, İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi’nde verilen ‘nihai tedbir kararı’ ile yapılaşması izni iptal edilmiştir. Halen devam etmekte olan hukuki süreçler varken yapı inşaat ruhsatı verilmesi hukuksuzdur, suçtur.
RUHSAT BİLGİLERİNİ İÇERİR KÜNYE TABELASI HALEN SAHAYA YERLEŞTİRİLMEMİŞTİR: Eyüpsultan Belediyesi’nin var olduğunu iddia ettiği ruhsatlar, tarafımızdan 18 Ekim’de talep edilmiş ancak henüz ruhsatlarla ilgili hiçbir resmi kanıt sunulamamıştır. Bu nedenledir ki ruhsat bilgilerini içerir künye tabelası halen sahaya yerleştirilmemiştir. Eğer ruhsat verildi ise aşağıdaki gerekçelerle hukuksuzdur, suçtur. Suça iştirak etmeyin. Açılacak tazminat davaları ile ruhsat verme sürecinde yer alan suça iştirak eden tüm yetkililer, şahsen ve tüm mal varlıklarıyla sorumlu olacaktır.
İNŞAAT FİRMASINA TOPLAMDA 200 MİLYON DOLAR ÖDENMEK ÜZERE İHALE EDİLMİŞTİR: Ziraat Bankası’nın Emlak GYO ile yaptığı inşaat sözleşmesiyle bu alanlar, İstanbul Caddesi kuzey bölümü Özyazıcılar İnşaat, güney bölümü Cevahir İnşaat firmasına toplamda 200 milyon dolar ödenmek üzere ihale edilmiştir.
KONUT İNŞAATLARI İÇİN KANUNEN ŞART OLAN ÇED RAPORU YOKTUR: Toplam 358 bin metrekarelik yeşil alanlar, göletler, su kanallarının üzerine yapılması planlanan 500 adedin üzerindeki konut inşaatları için kanunen şart olan ÇED raporu yoktur. ÇED raporu olmayan inşaat girişimine ruhsat verilmesi hukuksuzdur. Yapı alanları bütündür, ÇED raporunun bölünmeler olduğu için gerekmediği iddiası hukuksuzdur. Bu konuda idare mahkemelerinde açılmış yürütmeyi durdurma süreci devam ederken ruhsat verilmesi hukuksuzdur, suçtur.
CENDERE’NİN TAŞMASINA YOL AÇACAK, ÇEVRE KATLİAMI YARATACAK NİTELİKTEDİR: İstanbul Caddesi’nin güneyinde yer alan Kemerboyu mevkiindeki göletler parselasyon planlarında yeşil alan olarak gözükmekte, buraları hafriyat toprağı ile doldurarak su ve yaban hayatını tehlikeye atacak, Cendere’nin taşmasına yol açacak çevre katliamı yaratacak niteliktedir. Hafriyat dolgusu yapılması, ÇED ve teknik zemin etüdü açısından hukuksuzdur. Ruhsat verilemez, suçtur. İstanbul Caddesi’nin güneyinde Cendere Deresi ve çevresine yapılacak inşaatların tamamı, sadece bu bölgede değil tüm Göktürk Mahallesi’nde sel felaketine ve taşmalara yol açma tehdidindedir. Ruhsat verilemez.
YIKIM RUHSATI İBRAZ EDİLMEDEN İSTİNAT DUVARI YIKILARAK AÇILAN GİRİŞ, İSKİ PARSELİ ÜZERİNDEDİR: İstanbul Caddesi üzerinden yıkım ruhsatı ibraz edilmeden Belediye’ye ait istinat duvarı yıkılarak açılan giriş, İSKİ parseli üzerindedir. Trafik giriş çıkışlarına engel olan bu kaçak yol inşaatı ruhsatsızdır; derhal yıkılmalı, eski haline getirilmelidir.
İZİNSİZ, RUHSATSIZ YIKIM SIRASINDA SİTEYE ZARAR VERİLMİŞTİR: Yine bu duvar kanunsuz olarak yıkılırken optik kablolarımız dahil olmak üzere siteye zarar verilmiştir. Altyapı etüdü olmadan yapılan işler usulsüzdür, ruhsat verilemez. Suçtur. İstanbul Caddesi Kemerboyu sınırındaki koruma duvarları izinsiz, ruhsatsız olarak emniyet güçlerinin korumasında yıkılmıştır. Duruma müdahale etmek isteyen belediye görevlileri, emniyet güçleri tarafından tartaklanarak kovulmuştur.
İSKİ’YE AİT ALAN ÜZERİNDE BETON DÖKÜLEREK YOL YAPILMIŞTIR: Sitenin ortak kullanım alanı olarak ‘1Z8CJ4T2’ numaralı belgeyle tescil edilen site ana giriş kapısını çevreleyen duvar izinsiz, ruhsatsız olarak yıkılıp kapı açılmıştır. Bu kapı arkasında, İSKİ’ye ait alan üzerinde beton dökülerek yol yapılmıştır. Bu yol ve kapı, tüm trafiği engelleyecek, siteye ait olduğu tescil edilen giriş kapısında trafik tehlikesine yol açacak niteliktedir. İzinsizdir, ruhsatsızdır. Bu yola izin verilmesi suçtur.”
Basın açıklamasının ardından Eyütpsultan Belediyesi’ne sunulan dilekçede, hukuki süreçler tamamlanmadan Göktürk’teki yeşil alanlarda başlayan ve Kemerköy Sitesi ve İSKİ’ye ait alanlara da zarar veren inşaatın durdurulması talep edildi.
Edinilen bilgiye göre; Eyüpsultan Belediye Meslisi toplantısında CHP’li üyeler, Kemerköy sakinlerinin verdiği dilekçeyi okumak istediler, ancak AKP’li üyelerin oylarıyla buna izin verilmedi.