TBMM KİT Komisyonu’nda, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yurtdışında bulunan ve bor satış cirosu 572 milyon dolara ulaşan şirketlerinin Sayıştay denetiminin dışında bırakılması gündeme geldi. Toplantıda ayrıca, 2017 yılı Sayıştay denetim raporunda yer alan, “Genel Müdür’e 13 bin 500 Avro aylık maaş ödemesi yapılmaktadır” ifadesinin 2018 yılı denetim raporunda yer almaması da tartışma yarattı.
BirGün Gazetesi’nden Mustafa M. Bildircin’in haberine göre
Önceki gün gerçekleştirilen TBMM KİT Komisyonu Toplantısı’nda, ETİ Maden’in hesapları denetlendi. Toplantıya, yurtdışında ETİ Maden’e bağlı faaliyet gösteren şirketlerin denetimsizliği ve yüksek maaş ödemeleri damga vurdu.
ETİ Maden’e ilişkin 2017 yılı Sayıştay denetim raporu, idareye bağlı yurtdışındaki bir şirketin genel müdürü için aylık 13 bin 500 Avro maaş ödendiğini ortaya koydu. Ancak genel müdüre ödenen yüksek maaşa ilişkin tespit, 2018 yılı ve 2019 yılına yönelik denetim raporlarına alınmadı.CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, komisyon toplantısında bulunan Sayıştay Başdenetçisi’nin bulgunun neden çıkarıldığını açıklamak zorunda olduğunu ifade ederek, “Aksi takdirde bu dakikadan sonra Eti Madenle ilgili yapacağımız denetim, kıymetini büyük ölçüde bir sansürleme gölgesinin altında kalacağı için kaybedecektir” dedi. ETİ Maden Genel Müdürü Serkan Keleşler ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
YURTDIŞINDA DENETLENİYOR
Komisyon toplantısına damga vuran bir diğer konu da ETİ Maden’e bağlı yurtdışındaki şirketlerin Sayıştay denetimine tabi tutulmaması oldu. ETİ Maden Genel Müdürü Keleşler, Sayıştay’ın ısrarla, “Denetlenmeli” dediği şirketlerin, faaliyet gösterdikleri ülkelerde bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlendiğini söyledi. Bağımsız denetim kuruluşlarının denetlemesinin yeterli olmayacağını savunan CHP Milletvekili Atilla Sertel, “Oranın yasalarına göre denetleniyor, Türkiye’de denetlenmez’ diye bir kuralı nereden bulup çıkardık biz? İlk defa Türkiye’de bu iktidar döneminde yaşanıyor” diye konuştu.
BİNA KİRASI İÇİN 30,6 MİLYON TL HARCANMIŞ
AKP iktidarlarının savurgan harcamaları arasında önemli bir yer tutan kiralamalara ilişkin örnek teşkil eden ETİ Maden uygulaması da komisyonda kayıtlara geçirildi. Komisyonda da tartışılan uygulama kapsamında idare, 2012 yılında Ankara’nın merkezindeki genel müdürlüğünü boşaltarak daha uzak bir semtteki bir binayı üç yılı peşin olmak üzere aylık 330 bin TL’ye kiraladı. İnşaatına başlanan yeni Genel Müdürlük binası tamamlanamadığı için kiracılığı uzayan Eti Maden, 2018 sonuna kadar 30,6 milyon TL kira ödedi.
________________________________________________________________________________________________
BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE DESTEK OLMAK İÇİN;
“Sizler için kimseye diyet borcu olmadan, bağımsız ve özgür şekilde bugüne kadar yaptığımız gazeteciliği daha güçlü biçimde sürdürebilmemiz için siz de destek olmak isterseniz; aşağıdaki linkten PDF formatında yayınlanan, Türkiye’nin tamamen dijital olarak yayın yapan tek özel ve dosya haber dergisi KRİPTEKS E-DERGİYE yıllık abone olabilir, DİJİTAL KİTAPLARIMIZDAN (e-kitap) satın alabilir, yahut Youtube kanalımıza abone olup KATIL butonundan kendi belirlediğiniz miktardaki desteklerinizle bağımsız gazetecilik mücadelemize destek olabilirsiniz...”
DİJİTAL BOOK STORE SANAL KİTABEVİ:
YOUTUBE KANALI LİNKİ:
https://www.youtube.com/channel/UCPGcaaw3vhHiBv9XL0hVG0w