HABER ALTERNATİF-ÖZEL HABER
Celal Eren Çelik
TRT’nin NETFLIX,Amazon Prime,EXXEN,BLU TV ve GAIN gibi dijital platformlara rakip olarak açtığı TABİİ dijital platformu son günlerde “Lisanssız yayın yapması” ile gündemde.
Diğer tüm dijital platformlar yayınlarına devam edebilmek ve abonelerinden ücret alabilmek için RTÜK’e yıllık lisans ücreti ve abone başı ödemelerini yaparken RTÜK Üyesi İlhan Taşçı TRT’nin dijital platformu olan TABİİ’nin bu lisans ücretini ödemeden yani “Lisanssız şekilde” adeta “Korsan” yayın yaptığını kendi resmi X hesabından duyurmuştu.
Taşçı X hesabından yaptığı açıklamada “TRT’nin TABİİ’si kaçak yayın yapıyor, RTÜK sadece bakıyor. Türkiye’nin dijital platformu olarak lanse edilen Tabii dijital platformu lisanssız kaçak yayın yapıyor” ifadelerini kullanmış, RTÜK’ün de TABİİ platformunun lisanslanması için hiç bir girişimde bulunmadığını açıklamıştı.
TABİİ’DE 67 MİLYON TL’LİK “KAÇAK-KAYIP”
Dijital platformların RTÜK’e her yıl belirlenen miktarda yıllık lisanslama bedeli ve abone başına ödemesi gereken bir rakam var.
RTÜK için 1 yıllık lisanslama bedeli 2025 yılı için 1 milyon 645 bin 747 TL. Yine her bir dijital platform abone başına 6,582637 TL ödeme yapmak zorunda.
TRT’nin dijital platformu TABİİ 2025 itibariyle 10 milyon aboneyi aşmış durumda. Dolayısı ile sadece abone başına ödeyeceği rakamın toplam tutarı an itibariyle 65 milyon 826 bin 370 TL. 2025 yılında RTÜK’ün belirlediği 1 yıllık lisanslama bedeli olan 1 milyon 645 bin 747 TL’yi de buna eklediğiniz zaman 67 milyon 472 bin 117 TL’nin TRT’nin dijital platformu TABİİ tarafından RTÜK’e ödenmiş olması gerekirken TABİİ platformu bu parayı RTÜK’e ödemiyor.
Normal şartlarda lisans ücretini ödemediği için yayın dahi yapamaması gereken TABİİ dijital platformu, hem yayınlarına “Lisanssız” şekilde devam ederken, bir yandan da abonelerinden ücret alıp bundan devlete ödemesi gereken payı ödemiyor.
Açık biçimde haksız rekabet yaratan ancak ne RTÜK’ün lisans alması için uyarıda bulunup işlem başlattığı, ne de Rekabet Piyasası Kurumu’nun hiç bir işlem yapmadığı TABİİ platformu daha ilk yılında 67 milyon 427 bin TL’lik bir rakamı da devlete ödemesi gerekirken ödemeyerek devlet kurumu olarak haksız kazanç elde ediyor.
Bu rakam RTÜK vasıtası ile devlete geleceği yerde TRT’nin TABİİ platformu tarafından ödenmediği için adeta su,elektrik faturalarında bulunan “Kaçak-kayıp bedeli” benzeri bir durum yaratıyor ve milletin parası ile finanse edilen TRT, yine vatandaşlardan alınan ücretler ile finanse edilen TABİİ platformundan devlete aktarılması gereken rakamın devlete girişini sağlamayarak devlete on milyonlarca TL’lik zarar veriyor.