Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili “Her ne şekilde olursa olsun, önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız” sözleri sonrası, Cumhur İttifakı’nın 2022’de, yani seçimlere bir yıl kala, çalışmayı “referandum ile milletin onayına sunmayı amaçladığı” belirtiliyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Selda Güneysu’nun haberine göre AKP’li kaynaklar, ‘Meclis’te olası referandum için çalışmalar yapılabileceğini’ belirtiyor. Kaynaklar, “Bu süreç Cumhur İttifakı’nı zorlayacaktır. ‘Zor ama imkansız’ değil. Parlamento içinde referanduma destek verecek milletvekilleri illa ki var’ değerlendirmesi yaptı.
Yeni anayasanın referanduma götürülmesi için parlamentoda 360 milletvekilinin “evet oyu” vermesi gerekliyken, olası referandumun ayrıca Cumhur İttifakı için “bir tür kamuoyu yoklaması, hükümete güven oylaması olacağı” ifade ediliyor. Parlamentoda referandum için geçerli 360 milletvekilinin oyu içinse iktidarın, 2022’ye dek eksik olan 23 milletvekili için Meclis’te “ikna turları düzenleyeceği” dillendiriliyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nin ulaştığı AKP’li kaynaklar, TBMM’nin açılmasına bir aydan az bir süre kala “Meclis’te olası referandum için çalışmalar yapılabileceğini” belirtiyor. Ancak anayasa değişikliği için referandumsuz 400 milletvekilinin, referandum içinse en az 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. TBMM’de halen AKP’nin 289, MHP’nin 48, BBP’nin ise bir sandalyesi bulunuyor. TBMM Başkanı da oy kullanamadığı için Cumhur İttifakı’nın toplam oyu 337 oluyor. 360 oya ulaşmak içinse en az 23 milletvekilinin desteğine ihtiyaç var.
‘2023’TEKİ DESTEK GÖRÜLÜR’
AKP’li kaynaklar, TBMM açılır açılmaz, “görüşmeler yürütüleceğini” belirtiyor. İktidarın yeni anayasada öncelikli hedefinin de 360 sayısına ulaşmak için “en az 23 milletvekilinin desteğini sağlamak olacağına” işaret ediliyor. Ayrıca yeni anayasanın referanduma götürülmesi ve halkın bu konudaki desteğinin, “2023 seçimleri öncesinde halkın Cumhur İttifakı’na olan desteğinin görülmesi açısından da önemli olacağı” kaydediliyor.
İktidar, yeni anayasa çalışmaları ve olası referandum sürecinin “muhalefet için bir tür turnusol kâğıdı” olacağını da iddia ediyor. “1980 darbe anayasasından en çok muhalefetin temsil ettiği sol seçmenin rahatsız olduğu” ifade edilirken, “Anayasa değişikliğine destek verilmemesi durumunda, kendi seçmenleri için muhalefetin de zorluk yaşayacağını düşünüyoruz” yorumları yapılıyor. AKP’li kaynaklar ayrıca “Bu süreç Cumhur İttifakı’nı zorlayacaktır. ‘Zor ama imkânsız’ değil. Parlamento içinde kendi partilerinin tutum ve görüşlerinden bağımsız, referanduma destek verecek milletvekilleri illaki var. Var olduğunu biliyoruz. Yapmamız gereken anayasa değişikliğini doğru anlatmak” değerlendirmesinde bulunuyor.
________________________________________________________________________________________________
BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE DESTEK OLMAK İÇİN;
“Sizler için kimseye diyet borcu olmadan, hiç bir kurum, kuruluş yahut kişiden “Fonlanmadan”, “tam bağımsız” ve özgür şekilde bugüne kadar yaptığımız gazeteciliği daha güçlü biçimde sürdürebilmemiz için siz de destek olmak isterseniz; aşağıdaki linkten PDF formatında yayınlanan, Türkiye’nin tamamen dijital olarak yayın yapan tek özel ve dosya haber dergisi KRİPTEKS E-DERGİYE yıllık abone olabilir, DİJİTAL KİTAPLARIMIZDAN (e-kitap) satın alabilir, yahut Youtube kanalımıza abone olup KATIL butonundan kendi belirlediğiniz miktardaki desteklerinizle bağımsız gazetecilik mücadelemize destek olabilirsiniz...”
DİJİTAL BOOK STORE SANAL KİTABEVİ:
YOUTUBE KANALI LİNKİ:
https://www.youtube.com/channel/UCPGcaaw3vhHiBv9XL0hVG0w
KRİPTEKS E-DERGİ YILLIK ABONELİK LİNKİ:
HABER ALTERNATİF’İN ANDROİD CİHAZLAR İÇİN ÜCRETSİZ MOBİL UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.haberalternatif.dro