TBMM’ye getirilen AKP grubunun imzası ile getirilen “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” teklifinin içeriğinin tam anlamı ile bir OHAL kanunu şeklinde olduğu ve İçişleri Bakanına derneklere kayyım atama yetkisi ile STK’ların faaliyetlerini geçici süre ile de olsa sınırlandırma yetkisi verildiği ortaya çıktı.
Teklifin yasalaşması halinde İçişleri Bakanlığının gerek görmesi halinde her alanda faaliyet gösteren derneklerin faaliyetlerini geçici süreliğine de olsa sınırlandırabilmesinin ve dernek yöneticilerinin örneğin yaptıkları bir basın açıklaması,yahut muhalif sosyal medya paylaşımları,verdikleri röportajlar nedeni ile haklarında soruşturma açılırsa, dernek yöneticileri İçişleri Bakanlığı tarafından göre vden alınabilecek, derneklere kayyım atanabilecek.
Bu yetkinin “Hakkında terör soruşturması açılan” STK yöneticilerinin görevden alınması ve derneğin faaliyetlerinin sınırlandırılmasında kullanılması için kullanılacağı ifade edilse de, AKP iktidarının ülkede pek çok kişiyi kendi siyasi görüşüne muhalif olması nedeni ile “Terör örgütü üyesi” olmakla itham ettiği ve hakkında bu şekilde soruşturma bulunan çok sayıda muhalif isim olduğu yaşanan bir gerçeklik olduğu için bu teklifin kanunlaşması halinde STK’ların ve STK yöneticilerinin kaderi AKP iktidarının iki dudağı arasında olacak.
Ayrıca hakkında terör soruşturması açılmış dernek yöneticileri “Affa uğramış olsalar” yahut haklarındaki suçlamalar zamanaşımı nedeni ile düşmüş dahi olsa derneklere yönetim kurulu üyesi olamayacak,derneklerin genel kurulları dışında hiç bir organında görev alamayacaklar.
DERNEKLERE İNTERNETTEN BAĞIŞ TOPLAMASI DENETİM ALTINA ALINIYOR
Aynı kanun teklifinin yasalaşması halinde derklerin internet üzerinden bağış toplamaları konusunda da sıkı denetimler gelecek.
Buna göre, derneklerin yardım faaliyetleri İçişleri Bakanlığı veya valilikler tarafından sıkı denetlenecek. İnternet yoluyla yapılan yardım toplama faaliyetlerinde yasaya aykırılık bulunması halinde, bu içerikler engellenecek. İçerik engellemeyen yer sağlayıcıya yaptırım uygulanacak. Bakanlık ve valilikler bu konuda sulh ceza hakimliğinden karar almak zorunda olacak.
İnternet ortamında izinsiz yardım toplayanlara 200 bin liraya kadar para cezası verilebilecek. Denetmenler, yardım toplama faaliyetleri ile ilgili olarak, bankalardan her türlü bilgiyi alabilecek.
Ayrıca 7 bin TL’yi geçen her türlü yardım banka yolu ile yapılmak zorunda olacak.