HABER ALTERNATİF/DIŞ BASIN
ABD geçtiğimiz günlerde Rus devlet şirketi Goznak JSC tarafından Rusya’nın Libya’da desteklediği Hafter güçlerine mali destek sağlamak amacı ile 1,1 milyar dolar değerinde sahte Libya Dinarı basıldığının ortaya çıktığını ve paraların Malta’da olduğunu açıklamıştı.Bu olayla ilgili devletler arası tartışma büyüyor.

Malta’da 2019 yılında ele geçirilen ve 2 bin metreküplük bir alanda muhafaza edilen paraların akıbeti için Libya üzerine nüfuz mücadelesi yapan devletlerden farklı talepler gelmeye başladı.
Malta Today haber sitesinden Matthew Vella imzalı habere göre Rusya Malta’ya paraları bir an önce serbest bırakması çağrısında bulunurken,ABD paraların Libya Merkez Bankası tarafından basılmadığını ve uluslararası bir kalpazanlık olayının unsuru olduğunu belirterek bu yasa dışı faaliyetin kanıtı olarak paraların Malta makamlarınca bloke edilerek muhafaza edilmesini istedi.

ABD bu paraların ayn ı zamanda Rusya’nın kabul etmediği Hafter ve Suriye Ulusal Ordusu kuvvetlerine desteğinin de kanıtı olduğunu savunarak bu nedenle paraların kanıt olarak muhafazasının önemli olduğunu belirtiyor.
Malta Today’e konuşan bir kaynak Rusya’nın dolaylı ve diplomatik kanallar ile paranın serbest bırakılması konusundaki baskısını arttırdığını belirtti.
Malta’da bulunan 1,1 milyar dolar sahte Libya Dinarı ile alakalı en ilginç istek ise İngiltere’den geldi.İngiltere Malta’da bulunan tüm paraların imha edilmesini istedi.
RUSYA “PARALAR SAHTE DEĞİL” DİYOR
Konu ile ilgili Rusya’dan da en üst düzeyde açıklama geldi.
Rusya Dışişleri bakanlığının Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Libya’nın biri merkez Trablus’ta diğeri doğu Libya şehri Bingazi’de olmak üzere iki merkez bankası bulunduğunu ve ülkenin iki güç merkezi tarafından fiilen yönetildiğini söylendi. Bakanlık, “Yani bu sahte olan dinarlar değil, Amerika’nın açıklamaları” dendi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı devlet şirketi olan Goznak’ın Libya banknotlarını basmak üzere 2015 yılında bir sözleşme imzaladığını ve imzalanan bir sözleşme uyarınca Tobruk’taki merkez bankasının adresine basılan Dinarların gönderdiğini de belirtti.










