Menzil’deki miras kavgasının ardından kurulan “Serhendi grubu”nun öncüsü Muhammed Saki Elhüseyni, Adıyaman’daki Menzil köyündeki binaların imarının vali tarafından verildiğini söyledi.
Menzil Cemaati lideri Abdulbaki Erol’un 12 Temmuz 2023’te ölmesinin ardından oğulları arasında “miras kavgası” başlamıştı.
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Menzil Köyü’nde, fiziki hale gelen kavga sosyal medyaya yansımış, bunun üzerine tarikat “şeriat mahkemesi” kurma kararı almıştı ancak mal paylaşımı sorunu yine çözülememişti.
17 milyar lirayı bulduğu ifade edilen Menzil’in serveti kardeşler arasında uyuşmazlığa neden oldu.
Bu uyuşmazlık nedeniyle geçen günlerde Muhammed Saki Elhüseyni öncülüğündeki “Serhendi grubu” ile bir diğer kardeş Muhammed Fettah Elhüseyni önderliğindeki “Semerkand grubu” arasında Menzil köyünde taşlı sopalı kavga çıktı.
Cemaatin Adıyaman Kâhta’daki Menzil köyündeki “tatil köyü” Buhara Evleri, taziye evi ve köy lojmanları da miras kavgasının sürdüğü taşınmazlar arasında yer alıyor.
İMAR İZNİ BİZZAT VALİ’DEN ÇIKMIŞ
Yurtdışındaki ve Türkiye’nin çeşitli noktalarındaki mülk paylaşımı tartışması sürerken kardeşler arasındaki kavga cemaatin usulsüz uygulamalarını da ortaya çıkardı.
Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre, Muhammed Saki Elhüseyni, köy lojmanları olarak ifade edilen yapının imarının vali tarafından verildiğini söyledi.
Elhüseyni’nin açıklamasında, “Oranın imarını çıkaran da benim. O zamanın valisi yardımcı oldu, Allah ondan razı olsun. Sanayi imarı çıkarttırdık. Orayı öyle yaptılar. Sonra babam evraklarla uğraşmasın diye bir kısım Seyyid Masum’un üzerine, külliyenin orası da M.Ö’nün üzerine devredildi” dedi.
Muhammed Saki Elhüseyni ayrıca, devre mülk tatil köyü olarak ifade edilen Buhara Evleri’ne ilişkin de usulsüzlük yapıldığını iddia etti. “Serhendi grubu”na yakın cemaat üyeleri söz konusu tatil köyünü protesto edeceğini ve artık Buhara Evleri’nde konaklamayacaklarını söyledi.
MENZİL’DEKİ KAVGANIN SEBEBİ: BÜYÜK MİRAS,BÜYÜK RANT: “MENZİL HOLDİNG”
Büyük kardeş Saki Erol, tarikattaki bölünmenin ardından en büyük mürit kitlesine sahip olan halife olarak öne çıkıyor. Kardeşler Mübarek ve Fettah Erol ise birlikte hareket ediyor.
İki kardeş sağlıktan turizme, gıdadan basım yayına kadar pek çok sektörden şirketi içinde barından Semerkand Şirketler Grubu’nu elinde tutuyor. Saki Erol, Serhendi Grubu ile gruba bağlı Dehlevi yayınlarını kurdu fakat Semerkand’dan da vazgeçmediğini her fırsatta belli etti.
Türkiye’de ve yurtdışında tarikata bağlı çoğu dergah ve medrese de Semerkand’a ait.
Menzil tarikatı, Fethullah Gülen cemaatinin devlet içerisinden tasfiye edilmesinin ardından ortaya çıkan boşluğu doldurdu, hem siyasi hem de ekonomik olarak güçlü bir konuma ulaştı. Devletin çeşitli kademelerinde örgütlenen tarikat yıllar içerisinde kamu ihalelerinden yararlandı, vakıf, dernek ve şirketleri eliyle büyük bir güç kazandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Menzil tarikatının liderinin ölümü sonrası taziye mesajı göndermesi ve cenaze törenine devlet yetkililerinin katılması, tarikatın meşrulaşmasını ve devletle olan ilişkisini gösteren başka önemli bir gösterge. Bu durum, Menzil’in artık legal bir yapı haline geldiğini ve devletin önemli bir parçası olarak kabul edildiğini de ortaya koyuyor.