Sağlık Personel Sendikası Genel Başkan Vekili Ahmet Çam yazılı bir açıklama yaparak,hastanelerde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan normalleşme rehberine uyulmadığını ve kurallara uyulmadığını belirterek hastanelerdeki sağlık personelinin hayatının tehlikeye atıldığını ifade etti.
Çam yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bilindiği üzere pandemi sürecinin başlaması ile birlikte tüm sağlık kurumlarında çeşitli önlemler alınmış ve koronavirüs hastalığı ile etkin mücadele edilmeye başlanmıştır. Düşen hasta sayısı ve bağlı olarak önlemlerin azalması ile birlikte giderek artan hasta sayısı insanları tekrar tedirgin etmeye devam etmektedir.
Sendikamız üye ve yetkililerinin tamamı aktif olarak gerek covid birimlerinde gerekse hastanelerin diğer birimlerinde aktif görevlerine devam etmektedir. Dolayısı ile hastanelerde yaşanan sorunlara da tüm üye ve yöneticilerimiz bizzat şahit olmaktadır. Sorunların başında ise ne yazık ki süreci iyi yönetememe ve önlemlere uymama gelmektedir.
Sağlık bakanlığı çeşitli aralıklarla pandemi sürecinde normalleşme rehberi yayınlamakta ve önlemleri kademeli olarak azaltmaktadır. Bakanlık bu konuda oldukça hassas ve tedbirli davranıyor olsa da ne yazık ki kurumlar bu tedbirlere uymamakta ısrar etmeye gerek çalışanları gerekse hastaları riske atmaktadırlar.
Çift Başlılık Üniversite Çalışanlarını Mağdur Ediyor!
Üniversiteler özerk kurumlar olması sebebi ile kararlar üniversite yönetimleri tarafından alınmaktadır. Yöneticilerin insafına bırakılan birçok üniversitede sağlık bakanlığı normalleşme rehberi dikkate alınmamaktadır. Kanun yönetmelik ve karar tanımayan hocalara ne yazık ki kurum amirleri dahi müdahale edememektedir.
Önlemler Adeta Göstermelikmiş Gibi Uygulamalar Var!
Sağlık bakanlığı 09.07.2020 tarihinde yayınladığı çalışma rehberinde hasta ve çalışan güvenliğinin önemini vurgulamış ve bu bağlamda çeşitli önlemlerden bahsetmiştir. Şöyle ki;
– Hastalar hastaneye yatırılmadan önce covid-19 testi yapılması gerektiği ve yatış sonrası da her gün test yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Ancak ne yazık ki çoğu üniversitede hastaların önce yatışı yapılmakta akabinde 12 saatten fazla süre geçtikten sonra test yapılmakta, hatta bazı yerlerde test yapılması birkaç günü bulabilmektedir. Bu süreçte hemşire, hasta bakıcı ve temizlik personelleri hastalarla sürekli temas halindedir.
– Hasta odalarında 1 hasta en fazla 2 hasta olması gerekliliğinden bahsedilmiştir ancak ne yazık ki buda üniversitelerde pek mümkün olmamaktadır. 3 hastanın dahi aynı odada yattığı görülmektedir. Öyle ki imkan olsa 2 hasta aynı yatağa yatırılacak seviyeye gelen birimler mevcuttur. Bu durum hem hastaların hem çalışanların güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
– Personel sayısı düşünülerek hasta yatışı yapılması gerekliliğinden bahsedilmiş ancak ne yazık ki üniversitelerde ciddi idari personel açığı mevcuttur. Üniversitelerin bazı bölümlerinde doktor sayısı hemşire sayısından fazla kliniklerde 40 hastaya 1 hemşirenin baktığı yerler mevcut. Yoğun bakımlarda yönetmeliğe göre 2 hastaya bir hemşire olması gerekirken mevcutta 5-10 hastaya 1 hemşire bakmaktadır. Yoğun bakımlarda standartlara uyulmadığı gibi bazı yoğun bakımlarda ara yataklar çekilip hasta sayıları iyice arttırılmaktadır. Bu tarz birimlerde ne kaliteli bakımdan ne de personel güvenliğinden bahsedemeyiz.
– Yine rehberde dikkatimizi çeken en önemli cümlelerden biri ‘Sağlık çalışanlarının stres ve yorgunluk düzeyleri göz önünde bulundurularak gerekli destek sağlanmalıdır.’’ cümlesidir. Ne yazık ki sağlık çalışanları aylarca ailelerinden uzak kaldı, gurbetçi sağlıkçılar zaten uzaktaydı ve yıllık izinlerin iptal edilmesi ile birlikte bir yıldır ailesini göremeyenler var. Süresiz sözleşmeli personellerin yıllık izinleri 31 Aralık itibari ile iptal edilecek ve henüz çalışanların çoğu iznini kullanamadı. Kullananlarda küçük bir parçasını kullanabildi. Yukarıda bahsettiğimiz ciddi iş yükü ve hocalar tarafından ezilen hemşirelerin stres durumu ile ilgili yönetimlerden bir müdahale beklemek oldukça anlamsız oluyor.
Covid Testi Pozitif Çıkan Çalışanların Çoğu Covid Birimlerinde Çalışmayanlar!
Üniversite hastanelerinin çoğunda yukarıda bahsettiğimiz ve bahsedemediğimiz konularda önlemlere uyulmamakta ve bu sebeple her geçen gün çalışanlar koronavirüs hastalığına yakalanmaya devam etmektedir. Üstelik bu durum son dönemlerde artmaktadır. Testi pozitif olan çalışanların çoğuda covid birimlerinde olmayan diğer birimlerde görev yapan çalışanlardan oluşmaktadır. Bu durumda zaten önlem eksikliğinin sonuçlarını bizlere gösteriyor. Biz bu açıklamalarımızı her ne kadar çalışan problemleri olarak belirtsekte aslında bu durum hastalar içinde büyük risk doğurmaktadır.
Üniversite Hastaneleri Denetlenmeli Hastaneler Tek Çatı Altında Toplanmalıdır!
Pandemi sürecinde üniversitelerdeki eksiklikler ve koordinasyon problemleri tespit edilmeli, üniversite hastaneleri bakanlığa bağlanmalı yada özerklikten çıkarılarak tek bir noktadan yönetilmesi sağlanmalıdır. Puanlı Ek ödeme sistemi üniversitelerin en önemli sorunlarından biridir. Bakanlıklardan üniversitelere geçen hocaların geçiş sebepleri araştırılmalı sorunlar araştırılmaya ve denetlenmeye başlanıldığında problemlerin sadece bahsettiğimiz kısıtlı konularla kalmadığı görülecektir.”
Sonunda bunları dile getiren birileri çıktı