Cumhuriyet’ten Murat Ağırel’in özel haberinde yer alan bilgilerde Abide Köprülü Kavşağı’nın ihalesini kazanan şirketin Irak’ta bir ihaleye girerken referans olarak gösterdikleri projelerinin aslında yapılmadığı ve sahte belgelerle ihale almaya çalıştıkları iddia edildi.
Haberde dönemin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olan Eşref Fakıbaba’nın, bölgeye uygun olarak hazırladığı projeye dikkat çekilirken projenin dönemin bakanları Binalı Yıldırım ve Faruk Çelik tarafından maliyetli bulunduğu gerekçesiyle yapılmadığına dikkat çekildi. Öte yandan Fakıbaba “Benim projem onaylanmadı. Sel olacak diye uyardım. Kimler burayı imara açtı, açıklasınlar” ifadelerini kullandı.
MURAT AĞIREL TEHDİT EDİLMİŞ
Söz konusu kavşağın ihale bilgilerini kişisel Twitter hesabında paylaşarak firmanın aldığı diğer ihalelere ve GÜRBAĞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağıban ENR tarafından düzenlenen “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesine girerek Erdoğan’dan ödül almasına dikkat çeken Murat Ağırel, bahsedilen şirket tarafından tehdit edildiğini belirterek “Bu bilgileri sosyal medya hesabımdan paylaştım. Mesaj kutuma firmanın resmi Twitter adresinden altgeçidi kendilerinin yapmadığını sadece üstgeçitleri yaptığını belirten, bu nedenle benim paylaşımımı silmemi isteyen, silmezsem mahkeme ile tehdit eden bir mesaj geldi.” ifadelerini kullandı.
SAHTE BELGEYLE İHALE ALINMAYA ÇALIŞILMIŞ
Haberin devamında 2021 Yılında DSİ tarafından Silvan Tüneli 2. Kısım projesinin ihalesini kazanan Dentaş Uluslararası İnşaat AŞ ve OHİTAN İnşaat Mühendislik iş ortaklığının, gönderilmesi zorunlu olan yurtdışında üstlendikleri işlerin deneyim belgesini sisteme yüklediği fakat ihaleye katılan başka bir firmanın bu belgeleri sahte olduğu gerekçesiyle Kamu İhale Kurumu’na şikayette bulunduğu belirtildi.
Şikayeti dikkate alarak soruşturma başlatan KİK’in yaptığı araştırma sonucunda projenin hayata geçmediğini belirten Ağırel “Penjwen Kaymakamlığı gerek Süleymaniye Karayolları Müdürlüğü gerekse valiliğin projeler şubesi nezdinde yapılan araştırma sonucunda, “Penjwen Tüneli” projesinin sadece İranlı bir firma tarafından tasarımının yapıldığını ancak, projenin fiiliyatta hayata geçirilmediğini belirtiyor.” ifadelerini kullandı.
OHİTAN firması’nın “araştırmanın şifahi olarak yapıldığı ve geçerli olmadığı” gerekçesiyle itiraz etmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı’nın bölgeye bir heyet göndererek, başvuru sahibi şirketin yaptığı iddia edilen “Penjwen Tünel Yapım İşi”nin aslında hiç var olmadığı öne sürüldü.
ŞİRKETİN AVUKATI’NDAN MURAT AĞIREL’E İTİRAF GİBİ CEVAP
Söz konusu şirketin ihale almak için sahte iş deneyim belgeleri hazırladığını öne süren Ağırel “DSİ Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği de şirket hakkında ihale yasağı getirilmesi için geçen 30 Ocak’ta suç duyurusunda bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
Konunun ardından söz konusu şirketin avukatını telefonla aradığını belirten Ağırel, avukatın “Karar doğru, KİK platformunda yayımlandı ancak Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Daha hukuki süreç tamamlanmadı. Yargıya taşıyacağız, dava devam ediyor. Biz karara itiraz edeceğiz. Çünkü idarenin yaptığı usulsüzlükler var. Yasaklama kararı sözle alındı. Burada bir art niyet var. Yurtdışına sözle sordular. Sözlü beyan ile yasaklama kararı çıktı. Doçentlerden görüş aldık ve dosyaya sunacağız. Dosyanın altını doldurabilmek için Dışişleri Bakanlığı izin vermemesine rağmen kalkıp yere gittiler. Yaptıkları tamamen hukuksuz.” diye konuştuğunu aktardı.