PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, TBMM’de “umut hakkı” için yasal düzenleme yapılmasını gerektiğini söyledi ve “Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü için bu düzenlemenin yapılması şart” dedi.
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, Öcalan’a yönelik “umut hakkı” için TBMM’de yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Bilmez, “PKK gibi bir örgüt silahları bırakıp kendi feshedecekse bu parmak şıklatmakla olacak bir şey değil. Bunun koşullarının oluşması gerekiyor” dedi ve Öcalan’ın tecrit koşullarında bunu sağlayamayacağını söyledi.
Öcalan’ın serbest bırakılacağına ya da ev hapsine alınacağına dair iddialar hakkında da konuşan Bilmez, “Bizde somut bir bilgi yok bu konuda. Fakat sürecin ruhu bunu gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
“TBMM TOPLANARAK DÜZENLEME YAPMALI”
Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, Rudaw‘a konuştu.
“Biz Türkiye’de yasal olarak yapılabilecek şeyleri yıllar önce tükettik. Zaten her şeyi yaptık, ilgili bütün mahkemelere ve makamlara yani hem adli hem idari makamlara gereken bütün başvuruları yaptık” diyen İbrahim Bilmez, 2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduklarını ve AİHM’nin Öcalan’ın ömür boyu hapiste kalmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdiğini aktardı.
Türkiye’nin AİHM kararına uymadığını ifade eden Bilmez, devamında yaşanan sürece dair “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne başvuru yaptık ki Türkiye bu karar için bir düzenleme yapsın. Bu süreç devam ediyor. Dolayısıyla aslında yapılması gereken her şey yapılmış durumda” dedi.
Bilmez sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda yapılması gereken şey çok basittir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanacak ve bir düzenleme yapacak, ki bu yasanın gereğidir. Yani hem Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bunu emrediyor hem de Anayasa’nın 90. maddesinin söylediği şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı da bunu söylüyor. Zaten Türkiye’de toplumsal barış ve Kürt sorunun demokratik yollarla çözümü için bu düzenlemenin yapılması şart. Çünkü Sayın Öcalan’ın rolünü oynayabilmesi için uygun koşullarda çalışabilmesi gerekiyor.”
Öcalan’ın serbest bırakılacağına ya da ev hapsine alınacağına dair iddialar hakkında da konuşan Bilmez, “Bizde somut bir bilgi yok bu konuda. Fakat sürecin ruhu bunu gerektiriyor. Bu dönemin ruhu bunu gerektiriyor” dedi.
Bilmez, “PKK gibi bir örgüt silahları bırakıp kendi feshedecekse bu parmak şıklatmakla olacak bir şey değil. Bunun koşullarının oluşması gerekiyor” dedi ve Öcalan’ın tecrit koşullarında bunu sağlayamayacağını söyledi. Öcalan’ın bu süreçte “insanlarla görüşebilmesi, mektuplar yazması, belki konuşabilmesi lazım” diyen Bilmez, “Bu şartların oluşması gerekiyor ve biz bunun oluşturulacağını umuyoruz” yorumunu yaptı.
Bilmez, “Yasal olarak Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis alan insanların da yani Sayın Öcalan’ın cezasını almış olan insanların avukatla görüşme hakları var, aileyle görüşme hakları var. Fakat İmralı’da bu uygulanmıyor” dedi.
Avukatları olarak Öcalan’la görüşebilmek için başvuruda bulunacaklarını duyuran Bilmez, “Her gün görüşmemiz lazım normalde. Biz başvurularımızı yapıyoruz ve bu süreçte umuyoruz ki gidip Sayın Öcalan’la avukatlar olarak da görüşebileceğiz. Yani dediğim gibi sürecin ruhu bunu gerektiriyor aslında” ifadelerini kullandı.