Son dönemde dijital dünyadaki hızlı gelişim, yazılım ve programlama ihtiyacını da arttırmış durumda. Tüm dünyada birçok önemli şirket, bu ihtiyacı karşılamak için kalifiye eleman arayışını sürdürüyor. Bu alanda önemli isimler yetiştiren ülkelerden birisi de Türkiye, ama sonuçlar pek de istediğimiz gibi değil.
YASAD Başkanı: “2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti”
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, Bloomberg’e verdiği röportajda yazılım dünyasına ilişkin bazı verileri açıkladı. Ülkemizdeki yazılımcı havuzunun geniş olduğuna değinen Kamalı, Avrupa’daki iş gücü açığının başka ülkelerden karşılandığına değindi.
Öte yandan Kamalı, beyin göçüne ilişkin bazı veriler paylaştı. Türkiye’deki programcıların yurt dışına yöneldiğini belirten Kamalı, 2021 yılında 30 bin yazılımcı yurttaşın ülke dışına gittiğini belirtti. Bu gidişatın devam etmesi halinde bu sayının 100 bine çıkabileceğini söyledi.
YASAD Başkanı, röportajında şu ifadelere yer verdi;
Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil.
Kamalı’ya göre bunun başka sebepleri de var. Türkiye’deki yazılım ihtiyacının yüzde 20 büyümüş olmasına rağmen yazılımcı artışının yüzde 10’larda kaldığına değindi. Bu durumun baskı oluşturduğunu belirten Kamalı, bir diğer sebep olarak da uzun çalışma saatlerini gösterdi.