HABER ALTERNATİF/HABER MERKEZİ
Dün gece Haber Global kanalında katıldığı canlı yayın esnasında konuşurken konuşması kesilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Okçular Vakfı etkinliğinde yaptığı konuşmaya bağlanılmasını protesto eden Muharrem İnce sert sözler söyleyerek canlı yayını terk etmişti.
İnce yayını terk etmeden hemen önce “Erdoğan bu ülkenin kurucusu değil,bu ülke Erdoğan’ın babasının malı değil.Korkmayın bu kadar” demişti.
İnce’nin Erdoğan’ı hedefe koyduğu sözlerine Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun resmi Twitter hesabından yanıt verdi.
Altun 3 maddeden oluşan tweet serisinde “Sayın İnce’nin, özel bir televizyon kanalının tamamen kendi hür iradesiyle belirlediği yayın tercihleri üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında haksız, mesnetsiz ve ağır ithamlarda bulunarak takındığı suçlayıcı tavır kabul edilemez.” derken Türkiye’deki medya kuruluşlarının da son derece özgür şartlarda yayın yaptığını savundu.
Altun bu bağlamda “Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren her bir medya kuruluşu özgürce görüşlerini ve yayın tercihlerini yansıtmakta, yasal çerçeve içerisinde faaliyetlerine bir kısıtlama olmaksızın devam edebilmektedir. Sayın İnce’nin bu tavrı medya camiamıza da iftira mahiyeti taşımaktadır.”ifadelerini kullandı.
RTÜK HİÇ DE ÖYLE DEMİYOR…
Fahrettin Altun Türkiye’deki medya organlarının özgürce ve hiç bir kısıtlama olmaksızın faaliyetlerine devam ettiğini ifade etse de özerk bir kurum olmasına rağmen başkanı “Cumhurbaşkanımızın sözlerini emir telakki ederim” diyen RTÜK’ün muhalif kanallara verdiği cezalar hiç de bu tabloyu doğrulamıyor.
TELE1,FOX TV,HALK TV gibi muhalif çizgideki kanallara sadece Nisan ayı içerisinde defalarca yayın durdurma ve en üst seviyeden para cezası verildi.
Bu kanallardan sadece TELE 1’e Mart ayında 8 kez program durdurma ve 2 kez üst limitten para cezası verilirken TELE 1 reklam gelirlerinin %3’ünü bu cezaların her biri için ayrı ayrı RTĞK’e vermek zorunda kaldı.,
FOX TV ise ‘‘Fatih Portakal ile Ana Haber’’in 30 ve 31 Mart ile 1 Nisan’daki yayınlarında yapılan yorumlar toplumu kin ve düşmanlığa sevk edildiğine hükmedilirken ‘‘İlker Karagöz İle Çalar Saat’’ programı ise yayınladığı ‘‘ekmek kuyruğunda kavga’ haberinin gerçeklikle ilgisi olmadığı gerekçesiyle RTÜK tarafından cezalandırıldı.
RTÜK’ün FOX TV’ye verdiği cezanın bir diğer önemli özelliği ise cezanın RTÜK tarafından ilk kez işletilen 8/1/b maddesinden verilmiş olması.Bu maddenin özelliği ise bu maddeden ceza alan kanalın aynı suçu tekrarlaması halinde 10 gün yayınının durdurulması,3.kez aynı suçu işlemesi halinde ise kanalın lisansının iptal ediliyor yani kanalın kapatılıyor olması.
Yani bu ceza ile FOX TV adeta kapatılma tehdidi ile karşı karşıya bırakıldı üstelik Türkiye’nin en çok izlenen ana haber bülteni olan kanalın FOX Ana Haber bülteninin sunucusu Fatih Portakal hakkında hapis istemi ile dava açıldı.
BİREYSEL OLARAK GAZETECİLER DE BASKI ALTINDA…
Öte yandan özgür olduğu iddia edilen medya kurumlarına RTÜK eli ile uygulanan baskı bu şekildeyken,bireysel olarak gazetecilere uygulanan meslek ihlalleri de 2019 yılında adeta zirveye ulaştı.
Her sene düzenli olarak “Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu” hazırlayarak kamuoyu ile paylaşan 26.Dönem CHP Milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş 2019 yılı raporunda açıkladığı veriler ile gazetecilere karşı uygulanan ve her geçen yıl daha da artan baskıyı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yarkadaş raporunda 2019 biterken cezaevlerinde 150’ye yakın gazetecinin bulunduğunu, 170 gazetecinin ise yıl içinde çeşitli sebeplerden dolayı işten çıkarıldığını belirtti.
Yarkadaş’ın hazırladığı bu rapordaki verilere göre sadece 2019 yılının Aralık ayı içerisinde 4 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci gözaltına alındı, 38 gazeteci hakim karşısına çıktı. 8 gazeteci 20 yıl 10 ay hapis cezası aldı. 3 gazeteciye yurt dışına çıkış yasağı getirildi. 4 gazeteciye dava açıldı, 2 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci tehdit edildi. 3 gazetenin reklamları Basın İlan Kurumu tarafından engellendi. 1 haber ile bir haber sitesine erişim engeli getirildi. 1 tiyatro oyunu engellendi, 1 gazetecinin hapis cezası onandı. 1 kitap yasaklandı ve toplatıldı, 1 gazeteye 15 bin lira tazminat cezası verildi.
Yine rapordaki verilere göre genel olarak 2019 yılı içerisinde 13 gazeteci tutuklandı, 82 gazeteci gözaltına alındı, gazeteciler 733 kez hakim karşına çıktı. 76 gazeteci 249 yıl 11 ay 15 gün hapis cezası aldı, 1 gazeteciye 14, 32 gazeteciye ise birer dava açıldı. 42 gazeteci 217 bin 520 lira para cezası aldı, 22 gazeteci ifade verdi. 18 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı, 60 haber erişime engellendi. 5 gazeteci tehdit edildi. 1 gazeteye dava açıldı. 1 gazeteciye tazminat davası açıldı. 37 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 42 matbaa çalışanı hakim karşısına çıktı; 11 matbaa çalışanına 56 yıl 2 ay hapis cezası verildi. 3 kitap cezaevine alınmadı.
Etiketler: AKPBARIŞ YARKADAŞchpFAHRETTİN ALTUNFATİH PORTAKALFox TVHalk TvManşetMEDYAMUHARREM İNCERAPORRecep Tayyip ErdoğanRTÜKTELE1