Tarikatı yöneten kardeşler arasında miras ve güç savaşı giderek derinleşirken, Serhendi Grubu’nun lideri Muhammed Saki Erol, kardeşleri Fettah ve Mübarek Erol’un Semerkand Grubu üzerinden tarikata ait fonları kişisel çıkarları için kullandığını iddia etti.
Muhammed Saki Erol, müritlerine hitaben yaptığı konuşmada, Semerkand Grubu’nun tarikat üyelerini zorla dergilere abone yaptığını ve bu yöntemle kara para akladığını öne sürdü.
Erol, “Camide bir safı dolduramayanlar nasıl olur da 100 binin üzerinde dergi abonesi yapar? Müritlere zorla çek yazdırıyorlar. Bu, temizlikten uzaklaştığımızın en büyük göstergesidir” ifadelerini kullandı.
KAVGANIN ARKASINDA 17 MİLYAR LİRALIK SERVET Mİ VAR?
Erol, tarikata ait şirketlerin büyük bölümünün kendi girişimiyle kurulduğunu vurgulayarak, “10 bin markla ilk dergiyi ve radyoyu ben kurdum. TÜMSİAD’ı sofiler birbirine destek olsun diye kurduk. Beşir Derneği ve Nakış Gıda, fakir fukaraya yardım etmek amacıyla oluşturuldu. Ancak şimdi her şey ticari menfaatle yönetiliyor” dedi.
Kardeşlerinin hasta babalarının kasasını boşalttığını öne süren Saki Erol, Menzil Tarikatı’na ait pek çok kurumun artık maddi kazanç sağlamak için kullanıldığını iddia etti.
Mirasın 17 milyar lira olduğu öne sürülürken, taraflar arasındaki mücadele daha da derinleşiyor.
İSTANBUL VE SAKARYA’DA PROTESTOLAR
Serhendi ve Semerkand grupları arasındaki anlaşmazlık, sokağa da taştı. İstanbul ve Sakarya’da iki grup arasında gerginlik tırmanırken, Serhendi Grubu destekçileri, Semerkand Vakfı’nı protesto etti.
Özellikle Semerkand Vakfı’nın Adana ve Antalya’daki Serhendi Vakfı kullanımındaki mülkler için kira talep etmesi ve İstanbul Kavacık’taki Semerkand Külliyesi’nin tadilat gerekçesiyle kapatılması gerilimi artırdı.
”PARA KONUŞMAKTAN TARİKAT SOHBETİNE VAKİT KALMIYORDU”
Muhammed Saki Erol, tarikattaki yozlaşmanın en büyük göstergesinin paraya olan düşkünlük olduğunu belirterek, “Müritler sürekli para için sıkıştırılıyordu. ‘Sana şu kadar yazdık, bize çek vereceksin’ veya ‘Kitapları alsanız da almasanız da parasını vereceksiniz’ gibi baskılar duyuluyordu. Öyle ki artık para konuşmaktan tarikat sohbetlerine bile vakit kalmıyordu” dedi.
Menzil Cemaati içindeki bölünme giderek derinleşirken, tarikata bağlı vakıf ve şirketler üzerindeki kontrol mücadelesi sürüyor.